Sari direct la conținut

Germania, care se opune centralelor nucleare, vrea ca UE să recunoască gazele naturale ca „energie verde”

HotNews.ro
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Rolul gazelor naturale în tranziția către energia verde ar trebui reflectat în prevederile fiscale ale Uniunii Europene, afirmă purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat german (SPD) care a câștigat alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii septembrie și va da probabil următorul cancelar al țării, relatează Euractiv.

Gazele naturale joacă un rol important în tranziția către energia verde și acesta „ar trebui reflectat, bineînțeles, în taxonomia fiscală” a UE, a declarat Bernd Westphal, parlamentar al SPD și purtător de cuvânt al partidului pe probleme economice și energetice, în cadrul unui think-tank organizat vineri la Berlin.

Acesta a subliniat că planul Comisiei Europene privind combaterea schimbărilor climatice este corect axat pe eficiența energetică și sursele regenerabile de energie dar că rolul de „pod către epoca regenerabilă” al gazelor naturale trebuie de asemenea recunoscut în prevederile fiscale ale blocului comunitar.

„Din motive de securitate a aprovizionării și pentru a avea prețuri competitive este esențial să folosim gazele naturale ca ultim combustibil fosil și un pod către epoca regenerabilă”, a spus acesta.

SPD a câștigat la limită alegerile parlamentare ce au avut loc în Germania pe 26 septembrie și poartă în prezent negocieri cu Verzii și partidul liberal FDP pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Olaf Scholz, actualul ministru de finanțe al cabinetului Merkel și candidatul SPD pentru funcția de cancelar, se va afla cel mai probabil în fruntea noului guvern după ce Verzii au anunțat că nu sunt interesați de așa-zisa „coaliție jamaicană” propusă de conservatorii lui Merkel.

Declarațiile lui Westphal vin în contextul în care Gazprom a finalizat recent construirea controversatului său gazoduct Nord Stream 2 prin care va livra gaze naturale Germaniei în mod direct pe sub Marea Baltică.

Gazprom a anunțat la începutul lunii octombrie că a început deja să umple cu gaz prima ramificație a gazoductului.

Germania se opune energiei nucleare

În luna aprilie a acestui an Comisia Europeană a publicat o primă serie de norme de implementare ale taxionomiei sale fiscale privind energia verde, detaliind criteriile tehnice care trebuie îndeplinite de companii pentru a obține certificatul de investitor verde în UE.

Propunerea a conținut prevederi pentru 13 sectoare însă nu și pentru energia nucleară și cea generată în urma arderii gazelor naturale.

Germania este împotriva includerii energiei nucleare pe lista surselor de energie verzi ale UE însă a adoptat o atitudine mai favorabilă față de gazele naturale, din motive evidente.

La polul opus, cel puțin în ceea ce privește energia nucleară, se află Franța, guvernul președintelui Emmanuel Macron dorind includerea acesteia în taxonomia verde a UE.

Anul trecut un grup de 10 țări membre a amenințat că va bloca prin veto taxonomia verde a blocului comunitar dacă nu va include și gazele naturale.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro