Germania face un mare pas către gazul american lichefiat / Diplomat european: SUA au făcut o presiune enormă în ultimele zile pentru a împiedica Nord Stream 2
După criticile puternice ale Statelor Unite legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, Germania a promis marți să importe, începând cu anii următori, gaz natural lichefiat din America și să construiască infrastructura corespunzătoare, scrie AFP.
Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, s-a întâlnit cu secretarul adjunct american al Energiei Dan Brouillette în Berlin și a dezvăluit măsurile pentru facilitarea construcției terminalelor destinate GNL-ului.
Potrivit lui Altmaier, trebuie construite două sau trei facilități „în termen cât mai scurt”, probabil în orașele din nordul Germaniei, în Brunsbuttel, Wilhelmshaven și Stade. Decizia finală va interveni în săptămânile următoare.
Aceste terminale, subvenționate de către guvern dar finanțate de către consorții private, sunt esențiale pentru importul de GNL.
Angela Merkel a declarat vineri că Germania se orientează către construcția terminalelor GNL pentru a avea o „diversitate în ceea ce privește aprovizionare energetică”, astfel încât să nu fie dependentă „exclusiv” de Rusia.
Necesarul de gaz, în creștere
Deoarece statul german a început să demareze ieșirea din domeniul nuclear, un proces similar fiind avut în vedere pentru cărbune, trebuie să facă față nevoilor crescute de gaz.
„O să avem nevoie de mai mult gaz și, deci, pentru a ne proteja și a nu deveni vulnerabili, avem nevoie să diversificăm sursele”, insistă Altmaier.
GNL-ul ne va permite să ne „aprovizionăm de la mai mulți furnizori și să ne creștem de asemenea securitatea energetică” a explicat Altmaier, citând, pe lângă Statele Unite, Egiptul, Qatarul si Israelul.
Acesta a notat însă principala problemă a gazului american: costul este mult mai mare decât pentru cel rusesc. Brouillette a încercat să atenueze aceste griji asigurând că prețurile vor scădea „într-o manieră spectaculoasă” în următorul deceniu din cauza concurenței cu Australia sau Qatar și a creșterii capacității de producție americane.
„Muncim foarte mult pentru a face GNL-ul american cât mai competitiv”, a insistat el.
Pentru americani, intrarea pe piața europeană a gazelor reprezintă o ripostă la influența energetică a Rusiei, care se așteaptă să crească în Europa în 2020, odată cu punerea în funcțiune a Nord Stream 2.
Acest proiect trebuie să permită dublarea capacității primului Nord Stream, care transportă gaz de pe coasta baltică a Rusiei până în Germania.
Ruta subacvatică directă dntre furnizor și între unul dintre principalii clienți permite de altfel ocolirea Ucrainei, o țară aliată cu Occidentul și care are multiple conflicte cu Rusia.
Criticii Nord Stream 2 consideră că această conductă slăbește Europa în fața Moscovei și trădează Ucraina, deși Merkel a promis să apere interesele Kievului.
În ciuda diviziunilor, cele 28 de state membre ale UE au ajuns pe 8 februarie la un acord pentru a-și controla mai bine piața de gaze naturale, schimbări care ar trebui să complice funcționarea Nord Streamului 2.
Brouillette a subliniat marți că Washingtonul s-a simțit „încurajat” de decizia celor 28 de state, asigurând că „urmărește îndeaproape implementarea sa”.
Presiunile americane
Administrația americană a amenințat în prealabil cu sancțiuni împotriva gazoductului submarin, în condițiile în care Berlinul este deja o țintă favorită a președintelui american Donald Trump, care reproșează germanilor excedentele comerciale sau cheltuieli militare prea mici.
Potrivit unui diplomat european, „Washingtonul a pus o presiune enormă în ultimele zile pe capitalele europene pentru a împiedica Nord Stream 2”.
„Nu suntem în mod fundamental împotriva gazului rusesc în Europa, însă suntem împotriva excesului de gaz rusesc care face partenerii noștri dependenți”, a subliniat duminică ambasadorul american în Germania, Richard Grenell.
Au determinat aceste presiuni Germania să importe GNL? „Nu există nicio înțelegere” în acest sens între Statele Unite și Germania, au asigurat Altmaier și Brouillette.