Germania spune că Rusia și-a schimbat tacticile pentru recrutarea de spioni: „Depune eforturi mari”
Rusia apelează tot mai mult la stimulente financiare și șantaj pentru a recruta germani care să spioneze în favoarea sa, a declarat marți serviciul de informații interne de la Berlin, citat de Reuters.
Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul de informații interne al Germaniei, spune că evoluția a avut loc în contextul în care țările europene au expulzat în jur de 600 de ruși și că Moscova a ajuns acum să cheltuie sume mari pentru a recruta agenți pe teritoriul german.
Numeroase țări din Uniunea Europeană au expulzat zeci de diplomați ruși după declanșarea invaziei din Ucraina, afirmând că aceștia sunt de fapt agenți de informații care operează sub acoperirea protecției diplomatice.
„Rusia depune eforturi mari pentru a compensa reducerea de către guvernul german a numărului de agenți ruși aflați în Germania”, a declarat Thomas Haldenwang, directorul BfV, într-o conferință de presă organizată marți.
BfV afirmă că doi cetățeni germani care au fost puși sub acuzare în februarie anul trecut pentru înaltă trădare din cauza spionajului pentru Rusia a primit fiecare în jur de 400.000 de euro pentru serviciile lor.
Rusia aruncă bani grei pentru a recruta spioni
„Onorariile agențiilor arată că serviciile rusești continuă să aibă resurse financiare enorme cu care să își urmărească obiectivele legate de informații”, notează BfV într-un raport prezentat de Haldenwang.
Sursa citată afirmă că o țintă predilectă a Moscovei sunt germanii care trăiesc în Rusia sau care călătoresc frecvent în țara condusă de Vladimir Putin. BfV menționează în acest sens reprezentanții corpului diplomatic german, despre care avertizează că ar putea fi vizați cu tentative de șantaj.
„De îndată ce au informații compromițătoare despre țintele lor, aceste servicii nu se sfiesc să folosească tactici de recrutare agresive”, mai afirmă BfV.
Mai devreme în cursul acestei luni NATO și-a reiterat îngrijorările legate de spionajul rusesc și a cerut măsuri mai ferme ca răspuns la activitățile ostile ale Moscovei, despre care reprezentanții Alianței afirmă că includ activități de sabotaj și atacuri cibernetice.
Agenția Reuters notează că invazia în Ucraina începută pe 24 februarie 2022 a fost un duș rece pentru numeroși oficiali din serviciile de securitate și informații ale Germaniei, după ani de zile în care Berlinul a încercat să convingă Moscova să respecte ordinea internațională printr-o serie de parteneriate economice de lungă durată, în special în domeniul energetic.
Partidele extremistă promovează propaganda rusă în Germania
Creșterea recentă a susținerii în rândul germanilor, în special a tinerilor, pentru partidul de extrema dreaptă AfD și BSW, un partid anti-imigrație din extrema stângă, provoacă noi dureri de cap pentru serviciile de informații ale Berlin.
Ambele partide folosesc adesea aceeași retorică pe care o utilizează și Moscova. Atât AfD, cât și BSW, se opun de asemenea livrării de armament pentru Ucraina în condițiile în care Germania este al doilea cel mai mare furnizor de tehnică militară pentru Kiev, în spatele doar a Statelor Unite.
BfV afirmă că Rusia s-a dovedit adaptabilă în ceea ce privește modalitățile de a influența evenimentele din Germania, chiar și după ce canalele sale de propagandă au fost închise și 600 de diplomați ruși din toată Europa au fost expulzați.
Potrivit BfV, unele dintre eforturile de influențare duse acum de Moscova s-au mutat pe platforme social media precum Telegram, care sunt greu de urmărit. În ceea ce privește spionii, agenția de informații interne a Germaniei susține că Moscova îi trimite acum ca atașați diplomatici pe lângă instituțiile internaționale.
Asta înseamnă că ofițerii ruși însărcinați cu gestionarea informatorilor sunt nevoiți acum să călătorească din alte țări, nemafiind staționați în Germania, potrivit BfV.
Adepții teoriilor conspirației, o altă țintă a propagandei ruse
Agenția de informații de la Berlin notează de asemenea că grupările de extrema dreaptă sunt de asemenea susceptibile față de eforturile de influențare ale Rusiei. Printre aceste grupări se numără mișcarea „Reichsbuerger” (Cetățenii Reichului), care a plănuit o lovitură de stat care să răstoarne guvernul ales democratic al Germaniei.
BfV susține că una dintre teoriile conspirației care circulă printre cercurile de extrema dreaptă din Germania susține că războiul din Ucraina este menit să creeze un teritoriu depopulat în estul țării, urmând ca populația Israelului să se mute aici.
BfV afirmă că adepții acestei teorii a conspirației susțin că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, este unul dintre cei care iau parte la presupusul complot.
Urmărește ultimele evoluții din a 846-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.