Gestul urat al premierului Ciolos
Premierul Dacian Ciolos i-a socat pe liberali, joi, cu o serie de afirmatii profund demobilizatoare facute intr-un interviu pentru Ziare.com. In plina campanie, Ciolos se distanteaza de partid si, mai mult, bulverseaza cu afirmatia ca a discutat inclusiv despre eliminarea pozelor cu el de pe afise. Repeta ca nu participa la campanie, insista ca relatia cu liberalii se limiteaza la sustinerea platformei Romania 100 cu precizarea ca “lucrurile s-au oprit aici”. Aceste mesaje au un efect distrugator. Pe de-o parte demotiveaza partidul, pe de alta parte publicul nu mai intelege pentru cine trage Ciolos. Este, cred, primul candidat-locomotiva care franeaza brusc inainte de finish.
Mai multi liberali au confirmat pentru HotNews.ro ca iesirea lui Ciolos a lasat o impresie proasta, dezamagind partidul. Premierul are, poate, destule motive sa fie suparat la randul sau pe campania liberalilor. Este la randul ei neinspirata. A ajuns tinta ironiilor din cauza afiselor, filmuletelor si lozincilor toate gandite prost. Una peste alta, oricat de slab se prezinta liberalii si useristii, oricate rateuri si erori comit in aceasta campanie, Ciolos era obligat la mai multa solidaritate. Pana la urma, aceste partide, asa schioape cum se prezinta, au acceptat sa-l sustina la un nou mandat de premier. A lua distanta de armata care a acceptat sa lupte sub steagul tau este un gest pur si simplu urat, un fel de tradare politica. Asa ceva nu se face.
Daca tot a intrat in hora, sa joace pana la capat. Ok, nu a aderat la nici un partid, nu candideaza. Dar, pentru Dumnezeu, a acceptat sa-i fie folosita imaginea, toata campania e centrata pe figura lui Ciolos, si-a dat ok-ul pe fiecare material promotional, trage in mod evident pentru cele doua partide. Cum sa-ti abandonezi sustinatorii in plina competitie? Cum sa-i tratezi cu atat de multa lipsa de respect, dupa ce te-au primit si ai mers in casa lor? Premierul pare acum ca se extrage dintr-o afacere pe care toate sondajele o anunta falimentara, evitand sa achite partea lui de esec. Total neclar de ce se comporta asa.
Poate fi, de pilda, o reactie de respingere a unui rol in care cineva incearca sa-l distribuie impotriva vointei lui. Daca cititi cu atentie interviul, spune iarasi ca, pentru a intra intr-un partid, trebuie sa fie personal convins, nu sa il “convinga cineva”. De ce tot tipa Ciolos, cine-l preseaza? Pot sa-mi imaginez ca presedintele Iohannis l-ar dori sa preia PNL dupa alegeri, dar ca premierul refuza. Nu mi se pare insa cel mai potrivit moment si mod de a-i raspunde.
Nu-mi pot explica gestul incorect al premierului fata de liberali. Cea mai la indemana este varianta simpla: Ciolos intrevede esecul si nu doreste sa deconteze dezastrul politic impreuna cu PNL. Posibil sa fi realizat ca transferul de popularitate visat nu s-a produs, ca partidul s-a prabusit in sondaje si nu doreste sa fie scos raspunzator pentru un esec aproape inevitabil. Poate se gandeste sa investeasca mai mult in USR, in fine, mister total.
Poate ca se dezlipeste din timp si dintr-un soi de oportunism latent, de care a mai fost acuzat in trecut: o pozitie cat mai neutra l-ar putea face util sub orice administratie, indiferent de castigatorul alegerilor. Greu de stabilit acum cu precizie ce-i in capul lui Dacian Ciolos. Tot ce putem spune cu oarecare siguranta este ca a dezamagit prin comportamentul sau lipsit de fair-play intr-un moment dificil pentru dreapta, cand la orizont sa intrevede spectrul guvernarii PSD. Pe un fond de noncombat exasperant al premierului Ciolos manifestat si pana acum, ruptura brusca dintre PNL si locomotiva lui ar putea accelera degringolada din zona dreptei, spre avantajul stangii.
PS: Pe de alta parte, liberalii sunt obligati sa comita gesturi convingatoare de reforma interna pentru a demonstra ca merita sustinerea premierului Ciolos. Fara onestitate si corectitudine in relatia cu primul ministru nu vor reusi sa-i castige increderea astfel incat sa-i pretinda implicarea totala in campanie. Cat timp personaje ca Petrache si Athanasiu contiuna sa negocieze subteran formule de guvern cu PSD, cat timp sunt tolerati ca lideri informali ai partidului, liberalii nu-i pot pretinde lui Dacian Ciolos sa gireze cu numele lui blatul si hotia ascunse temporar sub pres.