Sari direct la conținut

Gheorghe Ialomițianu: Ministrul Finanțelor spune că apelează la primării pentru consultanță pe declarația unică. Ce știu cei de la primărie, sunt fiscaliști?

HotNews.ro
Gheorghe Ialomitianu, Foto: Hotnews
Gheorghe Ialomitianu, Foto: Hotnews

Declarația unică va fi completată greșit de unii contribuabili, pentru că este complicată, multe persoane nu vor depune deloc, iar Ministerul de Finanțe vrea să apeleze la primării, care nu are fiscaliști, susține Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepreședinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România (UPLR) și fost ministru de finanțe.

Potrivit acestuia, sistemul informatic al ANAF nu va face față la depunerea online a acestora, fiind nevoie să se depună și fizic.

„Ca să știi cum să completezi trebuie să parcurgi toată declarația, pentru a ști ce să completezi și ce să nu completezi. (…) Ce știu cei de la primărie, sunt fiscaliști? Domnul ministru a spus că apelează la primării, dar cine să completeze de acolo? Ne pare rău că nu ne-au chemat, că e un sistem modern, dar mai complicat decât sistemul vechi, și vrem să îi sprijinim. S-ar putea să nu depună multe persoane, iar unele să completeze greșit”, a spus Ialomițianu, într-o conferință de presă.

El a precizat că UPLR vrea să participe la implementarea noului sistem de impozitare a persoanelor fizice.

„Acest nou sistem nu este unul simplu, deși se spune ca are la bază o simplificare. Este un sistem modern bazat pe încrederea acordata contribuabililor de către autoritatea fiscală. Contribuabilii își stabilesc singuri impozitul. Vechiul sistem prevedea obligația organului fiscal de a stabili impozitul pe venit pe baza datelor furnizate de către contribuabil. Noul sistem de impozitare este mult mai complex deoarece contribuabilii trebuie să cunoască mult mai multe prevederi din Codul fiscal și de Procedură fiscală. Vrem ca profesioniștii din domeniul fiscal și financiar să se implice prin acordarea de consultanță a acelor contribuabili care nu posedă cunoștinte în domeniul fiscal”, a explicat prim-vicepreședintele Uniunii.

El a dat ca exemplu faptul că dacă până acum organul fiscal stabilea plățile contribuabilului, odată cu această declarație acest lucru trebuie stabilit de persoana care depune formularul

„O persoană care încheie un contract de închiriere, în 30 de zile se prezenta la organul fiscal teritorial, care stabilea plățile. Acum, persoana trebuie sa completeze din formularul 212, să stabilescă impozitul și să vadă dacă datorează contribuții. Toate acestea trebuie să le facă proprietarul care a închiriat locuința”, a explicat Ialomițianu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro