Sari direct la conținut

​Globurile de Aur: "12 ani de sclavie" si "American Hustle" – Cele mai bune filme

HotNews.ro
Globul de Aur pentru "12 ani de sclavie", Foto: goldenglobes.org
Globul de Aur pentru "12 ani de sclavie", Foto: goldenglobes.org

Asociatia Presei Straine de la Hollywood a impartit premiile in mod cat mai echitabil, dar unii au fost mai egali decat altii. De pilda, „American Hustle” care a primit trei distinctii, sau „Dallas Buyers Club” care a impuscat doua premii de interpretare.

A 71-a editie a Premiilor Globurile de Aur, desfasurata in Beverly Hills, a deschis sezonul premiilor de la Hollywood. Cei 85 de membri ai Hollywood Foreign Press Association au hotarat ca, dat fiind numarul mare de filme bune, sa imparta premiile astfel incat sa ajunga la toata lumea.

„12 ani de sclavie”, respectiv „American Hustle” au castigat, cum era de asteptat, la categoriile Cea mai buna drama, respectiv Cea mai buna comedie/musical. „Gravity” a fost premiat pentru regie – Alfonso Cuarón (Sandra Bullock n-a putut-o infrange pe Cate Blanchett, care a luat distinctia pentru actrita drama), in vreme ce „Lupul de pe Wall Street”, intrat recent in cursa pentru premii (a avut premiera americana de Craciun) a fost retinut pentru interpretarea lui Leonardo DiCaprio („Nu credeam ca o sa castig vreodata la comedie”, a spus acesta.).

Presa straina n-a fost sensibila la prezenta unui Bruce Dern (nominalizat la aceeasi categorie si intr-o revenire remarcabila la cei 77 de ani), preferand sa dea un vot de incredere controversatului film al lui Martin Scorsese pe care nu l-a nominalizat, in schimb, la regie.

Era de asteptat ca „American Hustle” sa castige la categoria Cea mai buna comedie/musical, iar actritele Amy Adams si Jennifer Lawrence erau printre favorite pentru rol feminin principal, respectiv secundar, desi aveau adversare puternice.

Dar David O. Russell e un regizor care isi propulseaza interpretii spre premii. Jennifer Lawrence a luat primul ei Glob de Aur si primul Oscar pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end”/ „Silver Linings Playbook”.

„Dallas Buyers Club”, de Jean-Marc Vallé, inspirat din povestea reala a unui electrician homofob care, dupa ce afla ca e bolnav de SIDA, incepe sa-i ajute pe alti purtatori de HIV sa se trateze (in 1985, cand SIDA era monstrul din dulap), a fost premiat pentru interpretarile lui Matthew McConaughey – rol principal si Jared Leto – rol secundar. Primul a trebuit sa piarda multe kilograme pentru a interpreta un barbat pe moarte, al doilea a jucat in travesti.

Trailer „Dallas Buyers Club”:

Unul dintre cele mai bune filme ale anului trecut, „All Is Lost”, nu a fost retinut pentru interpretarea lui Robert Redford – care il duce pe umeri, ci pentru coloana sonora.

Cu toata grija votantilor ca toata lumea sa plece acasa multumita, „Inside Llewyn Davis” , care a avut trei nominalizari, a ramas pe dinafara, confirmand temerile unora ca va fi cel mai napastuit film al sezonului de premii.

N-a fost recompensat nici macar pentru melodia „Please Mr. Kennedy”, dar te pui cu corectitudinea politica? U2 a luat acest premiu pentru „Ordinary Love”, o melodie in stilul lor traditional emfatic de pe coloana sonora a filmului „Mandela: Long Walk to Freedom”.

Membrii trupei au spus pe scena ca au colaborat cu regretatul Nelson Mandela inca din anii 70, de la concertele lor anti-apartheid, iar Bono:”Acest om ne-a dat vietile peste cap. El a refuzat sa urasca pentru ca a crezut ca iubirea poate face mai mult bine.”

La gala a fost prezent si Chris Martin, nominalizat la aceeasi categorie, iar Gwyneth Paltrow a venit pe post de apartinatoare, nefiind nominalizata in acest an.

Premierea lui „La grande bellezza” de Paolo Sorrentino la categoria Film strain era asteptata. Dupa Cannes filmul are o cariera internationala foarte buna, iar acum si-a luat revansa in fata lui „Adèle: Capitolele 1 si 2” care a fost desemnat cel mai bun film, luandu-i-o inainte pe Croazeta.

Premierea lui Spike Jonze pentru scenariul lui „Her” a fost o surpriza. Filmul nu sta in scenariu cat intr-o idee nedezvoltata suficient, dar premiul ii face acestui film neobisnuit si riscant un imens serviciu de promovare.

Daca la categoriile de lungmetraj batranii au fost uitati, premiile pentru productiile de televiziune i-au adus pe scena pe Jacqueline Bisset – aflata la primul Glob de Aur, si pe Jon Voight („I know you all…”, a spus acesta cand a urcat pe scena pentru al patrulea sau Glob de Aur.).

„Breaking Bad”, „Behind the Candelabra” si „Brooklyn Nine-Nine” au fost vedetele premiilor de televiziune, unde Robin Wright a primit primul ei Glob de Aur. La fel, Amy Poehler, care a prezentat pentru a doua oara gala alaturi de Tina Fey.

Cele doua au scris cateva glume reusite, dar Emma Thompson sigur a improvizat cand a urcat pe scena cu pantofii cu toc intr-o mana (si paharul de sampanie in alta), si a exclamat aratand spre pielea rosie dinauntrul pantofilor: „This is my blood”.

Sala a ras mult mai mult cand cele doua gazde au spus in speech-ul introductiv: „George Clooney ar prefera sa se piarda in spatiu decat sa ramana alaturi de o femeie de varsta lui” (probabil Sandra Bullock nu a ras atat de tare).

Publicul de la mesele incarcate cu pahare de sampanie si trandafiri galbeni si rosii s-a distrat si cand a auzit ca Melissa McCarthy a fost „consilier pentru injuraturi” in „Lupul de pe Wall Street”, dar a stat smirna cand Diane Keaton a vorbit despre Woody Allen, inainte de a primi in numele acestuia Premiul „Cecil B. DeMille” pentru intreaga cariera.

Referindu-se la cineastul care a facut 74 de filme in 48 de ani, Diane Keaton a vorbit mai ales despre prietenia lor de 40 si ceva de ani si i-a dedicat un cantecel.

O idee foarte buna a fost invitarea ca prezentatori a lui Niki Lauda – care a introdus „Rush” , respectiv a Philomenei Lee, care a inspirat filmul „Philomena” in care Judi Dench interpreteaza rolul unei irlandeze ajutate de un jurnalist BBC (Steve Coogan) sa dea de urma fiului care ii fusese furat si dat spre adoptie in SUA, in urma cu 50 de ani.

Sezonul premiilor americane continua cu premiile Critics Choice (16 ianuarie), Screen Actors Guild (18 ianuarie), Producers Guild (19 ianuarie), Directors Guild (25 ianuarie), Writers Guild (1 februarie), Spirit Independent (1 martie) si va culmina cu Premiile Oscar – 2 martie.

  • Lista completa a premiilor:

Cea mai buna drama: „12 ani de sclavie”/”12 Years a Slave”

Cea mai buna comedie: „American Hustle”

Regizor: Alfonso Cuarón pentru „Gravity”

Actor rol principal drama: Matthew McConaughey pentru „Dallas Buyers Club”

Actrita rol principal drama: Cate Blanchett pentru „Blue Jasmine”

Actor rol principal comedie/musical: Leonardo DiCaprio pentru „Lupul de pe Wall Street”/”The Wolf of Wall Street”

Actrita rol principal comedie/musical: Amy Adams pentru „American Hustle”

Actrita rol secundar: Jennifer Lawrence pentru „American Hustle”

Actrita rol secundar: Jared Leto pentru „Dallay Buyers Club”

Scenariu: Spike Jonze pentru „Her”

Melodie originala: „Ordinary Love” – Bono, Adam Clayton, The Edge, Larry Mullen Jr., Brian Burton (“Mandela: Long Walk to Freedom”)

Coloana sonora: Alex Ebert pentru „All Is Lost”

Film de animatie: „Frozen”

Film strain: „La grande bellezza” de Paolo Sorrentino

Serial TV drama: „Breaking Bad”

Serial TV comedie sau muzical: „Brooklyn Nine-Nine”

Mini-serie sau telefilm: „Behind the Candelabra”

Actor intr-un serial TV drama: Bryan Cranston pentru „Breaking Bad”

Actrita intr-un serial TV drama: Robin Wright pentru „House of Cards

Actor intr-un serial de comedie sau muzical: Andy Samberg pentru „Brooklyn Nine-Nine”

Actrita intr-un serial de comedie sau muzical: Amy Poehler pentru „Parks and Recreation”

Actor intr-o miniserie sau telefilm: Michael Douglas pentru „Behind the Candelabra”

Actrita intr-o mini-serie sau telefilm: Elizabeth Moss pentru „Top of the Lake”

Actor rol secundar intr-un serial, mini-serie ori telefilm: Jon Voight pentru „Ray Donovan”

Actrita rol secundar intr-un serial, mini-serie ori telefilm: Jacqueline Bisset pentru „Dancing on the Edge”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro