Sari direct la conținut

​Gândirea asiatică în practică. Subiecte care ne-au atras atenția. De la prima generație de 18 ani din China care nu a auzit de Google, Twitter și Facebook, la recrearea orașului Hiroshima folosind tehnologia realității virtuale

HotNews.ro
​Gândirea asiatică în practică. Subiecte care ne-au atras atenția. De la prima generație de 18 ani din China care nu a auzit de Google, Twitter și Facebook, la recrearea orașului Hiroshima folosind tehnologia realității virtuale

Asia are multe concepte și idei care nu ne sunt familiare. Multe dintre acestea se pot găsi în știrile presei de pe continent. Vă prezentăm mai jos cinci subiecte, unele poate ciudate, care ne-au atras atenția în această săptămână.

  • O generație crește în China fără Google, Facebook și Twitter

Wei Dilong, în vârstă de 18 ani, trăiește în sudul orașului chinezesc Lizhou, adoră baschetul, muzica hip-hop și filmele cu supereroi de la Hollywood, scrie The Straits Times, care citează The New York Times. El plănuiește să studieze chimia în Canda când va merge la facultate în 2020.

Wei este un adolescent tipic chinez. Nu a auzit niciodată de Google sau Twitter. A auzit o dată de Facebook totuși.

În ultimii 10 ani China a blocat accesul la Google, Facebook, Twitter, Instagram, la fel ca și la alte site-uri străine, inclusiv la The New York Times și Wikipedia din China. O multitudine de site-uri chinezești au apărut pentru a servi aceleași funcții, deși există o doză de cenzură.

Acum, mulți tineri nu au idee ce reprezintă Google, Twitter sau Facebook. Fiind obișnuiți cu prorpiile aplicații și servicii online, mulți nu par interesați de cenzura online, permițând Beijingului să construiască un sistem alternativ de valori care concurează cu democrația liberală occidentală.

Acest trend pare să continue. China exportă acum acest model de cenzuzare a internetului în alte țări, inclusiv Vietnam, Tanzania și Etiopia.

  • Orașul Seul și-a propus să reducă traficul cu 30% în centru, până în 2030.

Traficul din centrul orașului va fi redus cu 30%, prin limitarea numărului de benzi la maxim patru și introducând o taxă de toxicitate, a anunțat Guvernul Metropolitan din Seul, scrie The Straits Times.

Ținta este să fie reduse gazele cu efect de seră în zona care include faimoasa piață de shopping Myeongdong și pitorescul palat Gyeongbokgung, la 566.000 tone.

În timp ce propunerea a fost aprobată de către Ministerul Transporturilor, toate drumurile mari din zonă vor fi restricționate la patru benzi, cu excepția celor cu autobuze de transport în comun, care vor avea maxim șase.

În același timp, primăria vrea să dubleze liniile de biciclete, precum și drumurile pietonale, până în 2030. Orașul plănuiește să introducă o limită de viteză la 50 km/h, pe toate drumurile principale, și 30 km/h pe cele mici din zonele rezindețiale, în acest an.

Vehiculele considerate foarte poluatoare nu vor putea intra în zonă fără a plăti o taxă.

  • India: Răspuns unic la 50 de întrebări de filosofie

La examenul pentru masterul de filosofie dintr-o universitate din India, toate răspunsurile corecte au fost prima variantă de răspuns, în timp ce la doctoratul de profil pentru toate cele 50 de întrebări răspunsul corect era „C”, scrie the The Times of India.

Am ales astfel de răspunsuri corecte în mod intenționat. Numai studenții inteligenți sunt capabili să judece corect. De obicei, copiii ghicesc când nu știu răspunsul și prin urmare noi suntem capabili să evaluăm studenții care au ghicit răspunsurile sau nu”, a declarat șeful departamentului de filosofie, Kirtida Shah.

Din totalul de 739 de studenți care s-au prezentat la examenul de master, doar 46 s-au calificat. În ceea ce privește locurile pentru doctorat, din 1881 studenți care se băteau pe 600 de locuri, au reușit doar 203. Studenții trebuiau să răspundă corect la minim 50% din întrebări.

  • Coreea de sud taie tarifele la electricitate pentru cetățeni în iulie și august din cauza căldurii

Coreea de sud ajustează tarifele rezidențiale la energie electrică în iulie și august pentru a ușura povara gospodăriilor din cauza facturilor la electricitate cauzate de căldura din această vară, a anunțat ministrul energiei sud-coreean Paik Un-gyu, informează Yonhap.

„Am o mare responsabilitate ca ministru responsabil cu politica energetică având în vedere că mulți oameni se simt inconfortabil din cauza căldurii și sunt nevoiți să folosească aparatele de aer condiționat, fapt ce duce la creșterea prețurilor în facturile la energie”, a spus Paik Un-gyu.

Guvernul va ușura temporar ratele de creștere progresivă a prețului electricității și va veni cu modalități de a ajuta comunitățile defavorizate să rămână răcorite.

Compania Korea Electric Power Corp. (KEPCO) va aplica retroactiv măsurile pentru facturile pe iulie, care urmează să fie transmise către populație săptămâna aceasta.

În acest moment, prețul pentru cei care folosesc sub 200 kWh pe lună este de 93.3 won (0,08 dolari pe kWh) și ajunge până la 187,9 won/kWh (0,16 dolari) pentru cei care au între 201 – 400 kWh, respectiv 280,6 won (0,24 dolari) pentru cei care au peste 400 kWh.

Conform noilor măsuri, consumatorii vor fi impartiti în praguri, până la 300 kWh, apoi până la 500 kWh și peste, pentru cele două luni.

Guvernul va oferi discount-uri familiilor cu venituri mici și celor cu copii. Astfel, pentru familiile cu copii mai mici de 1 an există o reducere de 30% la factura de electricitate pentru un an, iar beneficiul urmează a fi extins și pentru cei care au copii sub trei ani.

Mai mult, Guvernul vrea să îmbunătățească sistemul de prețuri, astfel încât să taxeze diferit în funcție de sezon.

  • Studenții japonezi folosesc tehnologia de realitate virtuală pentru recrearea orașului Hiroshima

Este o dimineață însorită de vară în orașul Hiroshima. Greierii încă se aud. Apoi o lumină puternică este urmată de o explozie. Clădirile sunt distruse, iar fumul se ridică deasupra focului sub un cer întunecat, scrie The Japan News.

În ultimii doi ani un grup de studenți japonezi au reprodus cu migală o experiență VR de cinci minute care recreează imaginea și sunetul orașului Hiroshima înainte și după bomba atomică a Statelor Unite într-o zi de luni din urmă cu 73 de ani.

Prin transportul utilizatorilor înapoi în timp când orașul a fost transformat în pustietate, studenții și profesorul care îi supraveghează proiectul speră să se asigure că ceva similar nu se va mai întâmpla.

Purtând căștile de realitate virtuală, utilizatorii vor merge de-a lungul râului Motoyasugawa, înainte de explozie, vâzând afacerile și clădirile care au fost o dată acolo. Aceștia pot intra în oficiul poștal și în curtea spitalului Shima.

„Când am creat clădirile înainte și după bomba atomică, am văzut multe poze ale clădirilor care au dispărut. Atunci a realizat cât de înfricoșătoare pot fi bombele atomice”, a declarat Yuhi Nakagawa, un student de 18 ani.

Pentru a recrea Hiroshima, studenții au avut la dispoziție poze vechi și felicitări , dar și au intervievat supraviețuitori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro