Sari direct la conținut

Goana după atenție pe social media are un nume. Ce este „sadfishing-ul”, de ce este periculos la adolescenți și cum să răspunzi ca părinte

HotNews.ro
Goana după atenție pe social media are un nume. Ce este „sadfishing-ul”, de ce este periculos la adolescenți și cum să răspunzi ca părinte
Atât băieții, cât și fetele pot avea comportamente prin care să ceară atenție prin rețelele sociale. FOTO: Lopolo | Dreamstime.com

Postările emoționale ale copiilor care îi fac extrem de vulnerabili sunt un semnal de alarmă și un strigăt de ajutor, spun specialiștii.

„Sadfishing” este o tendință din social media care provoacă îngrijorare printre părinții de adolescenți. Termenul, pe care cercetătorii l-au definit în Journal of American College Health în 2021, se referă la utilizatorii de social media care „își exagerează starea emoțională online pentru a genera simpatie”. Ar putea fi o fotografie tristă, a unui citat sinistru sau o un mesaj neclar, ambiguu. Deși a apărut ca instrument de marketing, folosit de vloggeri, adolescenții care fac asta ar trebui să atragă atenția în primul rând a părinților, spun specialiștii într-un studiu ale cărui rezultate sugerează că afectul negativ și căutarea atenției, combinate cu sentimente de sprijin social scăzut, pot fi asociate cu sadfishing-ul.

Cu toții putem posta ceva vulnerabil și emoțional pe social media din când în când, ceea ce nu este un lucru rău. Dar postarea excesivă ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mintală la adolescenți sau un strigăt de ajutor.

De ce sunt adolescenții sadfishing?

Hormonii, gestionarea propriilor emoții, incapacitatea de a recunoaște aceste emoții și impactul lor pot face adolescenții să practice „sadfishing”. Dar nu e doar atât. Multiplele fațete ale formării identității (pasiunile, valorile, prietenii, activitățile – toate sunt în schimbare), stima de sine care, în cazul unui adolescent poate fi influențată de aprobarea familiei, sprijinul prietenilor și succesele personale, dar și stresul resimțit de toate aceste transformări pe care adolescența le aduce îi fac pe adolescenți extrem de vulnerabili.

Izolarea socială poate duce la sadfishing

Nu au o persoană în viața reală cu care să se simtă confortabil să împărtășească ce simt, așa că apelează la social media. „Acest tip de comportament arată că se simt izolați emoțional de colegi și de membrii familiei și să nu au unde să-și exprime frustrările”, explică psihologul clinician dr. Liz Nissim-Matheis pentru parents.com. „Se manifestă sub forma unei dorințe de atenție, și, uneori, chiar este, dar nevoia asta de atenție nu vine pentru că se simt mulțumiți și fericiți”, adaugă psihoterapeuta.

Sprijinul social scăzut îi determină să ceară atenție pe social media

Un studiu din 2023, publicat în revista BMC Psychology, a constatat că adolescenții care fac sadfishing prezintă semne de anxietate și depresie; cercetarea mai arată să în cazul acestor adolescenți sprijinul social scăzut a fost un factor important. În studiu se mai arată că băieții „au tendințe mai mari de sadfishing” decât fetele la vârsta de 12 ani, dar tendința scade pe măsură ce vârsta crește. În cazul fetelor, tendința crește odată cu vârsta.

Adolescenții cu probleme de comportament sunt predispuși

Un alt studiu, mai recent, arată că sadfishing-ul este folosit de cei care au întâmpinat greutăți în a face față problemelor complicate, spunând că aceștia au folosit social media în timp ce erau sub influența consumului de băuturi alcoolice. Studiul a constatat, de asemenea, că aceia cu comportamente de căutare a atenției din cauza unei tulburări de personalitate au fost predispuși la sadfishing.

Care sunt riscurile sadfishing-ului pentru adolescenți

În majoritatea cazurilor, comentariile la acest gen de postări sunt pozitive, de susținere. Însă există și situații în care pot să apară răspunsuri negative care pot duce la creșterea anxietății și a stresului adolescentului. Când o postare pe rețelele sociale nu reușește să atragă răspunsuri simpatice, poate deveni o furtună de ridicol și batjocură, avertizează specialiștii. Și în timp ce orice răspuns este important pentru un copil/adolescent care se simte nevăzut și neauzit, anumite interacțiuni pe social media au fost învinuite pentru dezvoltarea comportamentelor de  auto-vătămare la adolescenți, arată studiile. Utilizarea rețelelor sociale în locul stabilirii unor relații profunde și semnificative în „lumea reală” poate crea un sentiment periculos de izolare și deconectare.

Ai un adolescent trist? La ce comportamente să fii atent

Sadfishingul provoacă un răspuns sau o reacție. Indiferent că este sau nu sincer, răspunsul generează acel impuls de dopamină de care adolescentul are nevoie după o postare emoțională. Dacă nu sunteți siguri că aveți un adolescent trist mereu, căutați în profilurile lui acele postări care vorbesc despre probleme personale sau sentimente de tristețe. Psihologii atrag atenția că un comportament contradictoriu este un alt semn care poate indica sadfishing-ul, în cazul în care postările din social media nu se potrivesc cu comportamentul său din viața reală.

Există semne de avertizare cărora trebuie să le acordați atenție, care pot oferi o perspectivă asupra postărilor de pe rețelele sociale și care pot merge dincolo de sadfishing, cum ar fi:

  • izolarea de cei dragi;
  • tulburările de somn;
  • pierderea prietenilor;
  • schimbări bruște în comportament;
  • modelul postărilor pe social media: despre autovătămare (postând imagini cu cicatrici, arsuri, tăieturi), despre deznădejde, izolare etc.

Cum să răspunzi la sadfishing ca părinte

Dacă descoperiți o postare de acest tip a copilului pe rețelele sociale, este important să vorbiți despre ceea ce simte. Psihologii recomandă să nu începem discuția arătându-le postarea care ne-a atras atenție, pentru că acest lucru ar putea atrage furie sau jenă. Abordarea copilului trebuie făcută cu blândețe, cu prietenie pentru că ne dorim ca adolescentul să aibă încredere în noi și să se deschidă. Iată câteva sfaturi pentru a răspunde în astfel de situații:

  1. Întrebați adolescentul folosind un ton neutru. Evitați să păreți prea îngrijorat sau supărat și, mai ales, nu judecați! Nu acționați când sunteți furios ori șocat, pentru că riscul să-l speriați și să închidă în el este foarte mare.
  2. Acordați-le atenție pozitivă. Oferiți adolescentului oportunități de a petrece timp cu părinții. Oferiți-le atenție pozitivă și laude atunci când reușesc și îndrumare când luptă să depășească momentele de tristețe.
  3. Discutați cu el despre comportamentul de sadfishing al celorlalți. Comentând cu adolescentul postărilor altor tineri nu înseamnă să blamați acei tineri care fac asta, înseamnă să profitați de oportunitatea de a deschide discuția cu copilul vostru despre acest subiect important.
  4. Asigurați-vă că puteți vedea imaginea de ansamblu a situației. Să vă concentrați numai pe ceea ce postează un adolescent este ușor, dar nu vă ajută cu nimic. Faceți un pas în spate și încercați să vă dați seama ce l-a determinat pe tânăr să posteze astfel de conținut. Arătați înțelegere, găsiți-vă timp să-i ascultați, petreceți timp cu ei.
  5. Învățați să folosiți rețelele sociale pentru a vă urmări adolescentul. Poate doriți să eliminați orice acces la rețelele sociale ale copilului. Acest lucru îi încurajează doar să caute alte mijloace de a rămâne activi online. În schimb, explicați-i adolescentului cum funcționează internetul și de ce trebuie folosit cu grijă.
  6. Nu acuzați și nici nu minimalizați. Evitați să vă acuzați adolescentul de tristețe. Ei se pot simți ofensați și se pot izola de părinți. Aveți grijă să nu respingeți comportamentul lor ca fiind prostesc sau să spuneți lucruri precum „o să treacă…” sau „treci peste asta!” Minimizarea experienței îi face să se simtă mai rău în legătură cu situația în cauză.

Întărirea importanței comunității – familiei, prietenilor din viața reală – și limitarea timpului petrecut în fața ecranului s-au dovedit a avea efecte pozitive asupra adolescenților și a sănătății lor mintale. Oferirea unui spațiu sigur pentru copii unde să se deschidă fără a fi judecați pentru sentimentele lor este extrem de importantă în acești ani de formare, spun psihologii. Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), este în regulă ca părinții să activeze setările de confidențialitate și să monitorizeze conturile adolescenților lor.

INTERVIURILE HotNews.ro