Sari direct la conținut

Google spune că fabricanții de smartphone-uri vor trebui să plătească pentru a preinstala aplicațiile companiei în Europa

HotNews.ro
Logo Google, Foto: Flickr
Logo Google, Foto: Flickr

​Google a oferit gratuit până acum sistemul de operare Android producătorilor de smartphone-uri în Europa, motorul de căutare, browser-ul și Gmail ajungând pe sute de milioane de telefoane. Primul efect al deciziei CE – care a amendat în iulie compania cu 4,3 miliarde euro – se vede acum, Google anunțând că, în premieră, companiile care vor să pună aplicațiile Google pe telefoane pe care le vând vor trebui să plătească o taxă de licențiere.

Anunțul este încă o dovadă că marile companii de tehnologie nu au încotro și trebuie să-și modifice business-ul pentru a se conforma regulilor mai stricte din Europa, scrie New York Times.

Google spune că va vinde o licență ce conține magazinul de aplicații Play, Gmail, YouTube și Maps. Altă licență va fi pentru companiile care vor să pună pe telefoane Search și Chrome. Producătorii de telefoane vor avea libertate mai mare de a preinstala propriile aplicații sau altele de la rivali ai Google.

”Producătorii de telefoane ce folosesc sistemul Android și sunt dornici să distribuie aplicații Google pot acum să construiască smartphone-uri și tablete necompatibile sau cu versiuni modifcate (forked)”, spune Google. ”Vor putea să obțină licență pentru Google Play separat față de Search și Chrome, având, ca și până acum, deplină libertate de a instala aplicații rivale.”

Nu se știe care vor fi costurile licențelor și este prea repede pentru a ști care va fi efectul asupra consumatorilor, dar sigur va crește numărul de telefoane cu tot mai multe aplicații preinstalate de companii precum Samsung și Huawei.

Google a făcut pe 9 octombrie apel împotriva amenzii record de 4,34 miliarde euro anunțată de UE în iulie pentru abuz de poziție dominantă în utilizarea sistemului de operare Android. Google a spus în mai multe rânduri că Android a creat multe opțiuni și a permis prețuri mai mici în piață.

”Astăzi, datorită sistemului Android, există peste 24.000 de dispozitive, la preţuri variate, din peste 1.300 de mărci diferite, inclusiv ale unor producători de telefoane finlandezi, francezi, germani, italieni, letoni, olandezi, polonezi, români, spanioli, suedezi şi unguri”, spunea Google, în iulie.

Comisia Europeană a amendat Google și pentru că a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicație de căutare (Google Search) și propria sa aplicație browser (Chrome) ca o condiție pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store).

Compania a mai fost acuzată că a împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro