Gorghiu: Problema cu traficanții de droguri nu e pedeapsa, ci prinderea lor
- Redactia Hotnews
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține că mărirea pedepselor nu este o soluție pentru a rezolva problema traficului de droguri, în acest moment această infracțiune fiind, în unele cazuri, mai mare decât pentru omor.
„Eu cred că la momentul acesta problema nu stă în mărirea pedepselor pentru aceste infracțiuni. Uneori traficul de droguri e mai drastic pedepsit decât omorul, unde e între 10 și 20 de ani”, a spus, la Digi 24, Alina Gorghiu.
În cazul traficului de droguri de mare risc pedepsele ajung la 20 de ani, iar dacă intervine moartea consumatorului pedeapsa ajunge la 25 de ani.
„Problema nu e de pedeapsă, e de prinderea lor (a traficanților – nr), a spus Gorghiu.
Potrivit ministrului Justiției, la DIICOT care are competență în acest domeniu sunt doar 190 de procurori, care însă se ocupă de toate infracțiunile de criminalitate organizată.
Ministrul Justiției invocase aceleași probleme si intr-un interviu recent.
„În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (…) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a spus Alina Gorghiu, săptămâna trecută.
Registru pentru traficanții de droguri
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, că le-a propus colegilor liberali din Parlament înfiinţarea unui Registru al traficanţilor de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali, care va reprezenta un mijloc de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri.
„Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie. (..) În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea prevenţiei recidivei”, a afirmat Alina Gorghiu.
Ministrul a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional, în total, 495 de condamnaţi.