Sari direct la conținut

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii internationali privind un nou plan de austeritate

HotNews.ro
Proteste in Grecia, Foto: Reuters
Proteste in Grecia, Foto: Reuters

Grecia a ajuns la un acord cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana cu privire la detaliile finale ale unui nou plan de austeritate pana in 2014, transmite CE, intr-o declaratie. „Sefii de misiune ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Central Europeane, alaturi de autoritatile elene au incheiat in aceasta seara (noaptea de joi spre vineri) un acord privind un pachet de masuri, pentru a aborda deficitul bugetar pentru anul 2011-2014 „, transmite Comisia Europeana.

Planul de redresare a bugetului in valoare de 28,4 miliarde de euro trebuie sa fie aprobat de catre Parlamentul grec pana la 30 iunie si reprezinta cheia care va permite lansarea unui nou plan de ajutor financiar, cu scopul de a evita falimentul statului elen si contagiunea intregii zone euro .”Odata puse in aplicare, masurile convenite intre CE, FMI, BCE si autoritatile elene vor permite Greciei sa-si realizeze obiectivele”, sustine CE.

Inainte de anuntarea acordului, prim-ministrul grec George Papandreou a solicitat in mod oficial, joi, un nou plan de ajutor financiar pentru Grecia din partea Europa si FMI, dupa pachetul financiar de 110 de miliarde de euro stabilit in urma cu un an, potrivit AFP.

Din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat pe trei ani in 2010 de UE si FMI a mai ramas in prezent circa jumatate, insa banii nu vor fi suficienti, deoarece, spre deosebire de ceea ce a fost planificat, tara va incepe anul viitor sa se imprumute de pe pietele de obligatiuni pentru a-si indeplini obligatiile sale financiare.

Al doilea plan de salvare va fi fara indoiala mai mare de 100 de miliarde de euro. La acesta vor contribui, de asemenea si creditori privati ai Greciei.

„In urma cererii guvernului grec, anuntata de premierul elen”, s-a decis sa se lucreze asupra punerii la punct a „principalilor parametri ai unui nou program” de ajutor, „care va fi sustinut de partenerii sai europeni si de Fondul Monetar International'”, se arata intr-o declaratie a liderilor UE, transmisa la sfarsitul primei zile a unui summit la Bruxelles.

Papandreou a oficializat o cerere aflata in discutii de cateva saptamani, privind un nou acord financiar pentru statul elen. Pentru a debloca noul ajutor financiar, liderii UE reamintesc ca parlamentul elen trebuie sa aprobe noul plan nepopular de austeritate si privatizare, pregatit de guvernul socialist al lui George Papandreou, votul final al parlamentului elen fiind asteptat pana la 30 iunie.

„Sefii de stat si de guvern din zona euro sunt de acord ca fondurile suplimentare necesare sa fie finantate din surse publice si private„, adica de catre guvernele uniunii monetare, eventual sustinute de catre FMI si de asemenea, de bancile private, fonduri de investitii si creditori din Grecia”, se arata in documentul citat.

Grecia va trebui sa suporte „o multime de sacrificii”, pentru a gasi „o economie viabila si stabila,” a declarat Papandreou la incheierea sedintei. „Avem sprijinul partenerilor nostri si un semnal pozitiv pentru viitorul Greciei”, a adaugat oficialul.

„Sefii de stat si de guverne din zona euro fac apel la ministri de finante pentru finalizarea lucrarilor privind toate elementele puse in discutie pentru Grecia si anume, eliberarea transei de 12 miliarde de euro, parte din pachetul de ajutor financiar acordat statului elen in 2010 (110 miliarde de euro), alaturi de conturul unui nou program de sprijin, care permite punerea in aplicare a masurilor la inceputul lunii iulie”, se arata in proiectul de document, citat de AFP.

Europa promite ajutor nou pentru Grecia, in schimbul austeritatii

Europa a promis, joi, un nou plan pentru a salva Grecia de la faliment si pentru a evita contagiunea crizei in toata zona euro, insa a mentinut presiunea asupra Atenei in schimbul adoptarii unui program nepopular de austeritate, noteaza AFP, intr-o scurta analiza. Perspectiva acestui nou demers este similara: guvernul elen a ajuns la un acord cu creditorii sai internationali, privind programul de economii si de privatizare care trebuie sa fie adoptat pana la 30 iunie in parlamentul elen.

Aceasta este o conditie prealabila pentru plata transei de 12 miliarde de euro, parte din pachetul de ajutor financiar acordat statului elen in 2010 (110 miliarde de euro) si pentru dechiderea caii unui plan secund. Votul parlamentar trebuie sa aiba loc „in regim de urgenta, in zilele urmatoare”, au insistat liderii UE, reuniti in summit la Bruxelles, intr-o declaratie comuna.

Ei s-au aratat dispusi „sa faca tot ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiara in zona euro” si au facut apel la instituirea, „pana la inceputul lunii iulie,” noului pachet de ajutor financiar pentru Grecia. Acesta din urma a fost solicitat in mod oficial, la Bruxelles, de catre prim-ministrul grec George Papandreou.

Statul elen are nevoie disperata de bani pentru a evita falimentul, dar liderii UE au reafirmat joi ca Grecia trebuie sa merite acest ajutor.

Liderii europenii nu au conturat in totalitate noul plan de salvare conceput pentru Grecia, insa cel mai probabil, acesta s-ar putea ridica la peste 100 de miliarde de euro. Cu toate acestea, oficialii au confirmat ca ajutorul financiar va fi impartit intre finantarea publica (imprumuturi din tarile din zona euro si FMI) si privata (prin participarea bancilor si altor creditori privati).

Consultari cu creditorii privati de pe piata a fost initiate in mai multe capitale europene, in vederea gasirea unei solutii privind implicarea lor voluntara. Bancile grecesti, in special, si-au exprimat disponibilitatea de a participa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro