Sari direct la conținut

Greva din Poștă s-a încheiat. Sindicaliștii, acuzați de trădare după ce au acceptat creșterea medie a salariilor cu maxim 370 lei net în două etape / Ce întârzieri au fost la plata pensiilor

HotNews.ro
Greva de la Posta s-a incheiat, Foto: AGERPRES
Greva de la Posta s-a incheiat, Foto: AGERPRES

​Greva generală declanșată luni în Poșta Română s-a încheiat miercuri dimineață după ce noul contract colectiv de muncă a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă din București, a anunțat Blocul Național Sindical (BNS). Pe pagina de Facebook, sindicaliștii sunt acuzați de trădare, după ce au acceptat creșterea salariilor în medie cu maxim 370 de lei net în două etape, de la 1 iulie și 1 septembrie. Inițial, aceștia ceruseră creşterea cu 400 lei net a salariilor şi creșterea sporului de loialitate.

„Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naționale Poșta Română s-a încheiat în această dimineață, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă și înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București”, a anunțat miercuri pe Facebook BNS.

În comentarii sunt oameni care le reproșează că au trădat lucrătorii poștali, în timp ce alții consideră că atât s-a putut de vreme ce participarea la grevă a fost redusă. În replică BNS spune că a depus toate eforturile pentru a obține revendicările cerute de poștași.

Sfârșitul grevei din Poștă, anunțat de Ministerul Digitalizarii printr-o filmare cu telefonul

Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a anunțat marți seara o soluție de compromis care să închidă greva generală din Poșta Română: un nou contract colectiv de muncă semnat care prevede o creștere medie cuprinsă între 350 lei și 370 de lei în două etape, de la 1 iulie și 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Digitalizării printr-o filmare cu telefonul, postată pe Facebook și retrasă la scurt timp.

  • „Pentru a ne închide pe acest subiect am stabilit clar care sunt drepturile fiecărui angajat și mai mult s-a stabilit de comun acord o creștere salarială care se apropie oarecum de ceea ce a solicitat sindicatul într-o medie cuprinsă intre 350 de lei și 370 de lei net în două tranșe de la 1 iulie și la 1 septembrie.
  • Mai departe pe această temă urmează ca mâine dimineață la prima oră să fie înregistrat la ITM acest contract colectiv de muncă și automat se consideră închis conflictul de muncă și se va relua activitatea companiei”, a declarat ministrul Digitalizării.

Acesta a spus că o comisie formată din reprezentanți ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali și ai conducerii Poștei vor stabili algoritmul de creștere salarială pentru cei 21.500 de angajați.

Greviștii nu-și vor primi salariile pentru zilele nemuncite. Ce întârzieri au fost la plata pensiilor

De cealaltă parte, Poșta Română, condusă de liberalul Valentin Ștefan, a anunțat marți seara că au agreat cu liderii de sindicat ai SLPR ca angajații să beneficieze de o majorare salarială în două etape:

  • creșterea salariului minim în Compania Națională “Poșta Română” la 3.700 lei brut, începând cu 01 iulie 2024;
  • o majorare a veniturilor în cuantum de 420 lei brut (salariu de bază + spor de loialitate), în medie, începând cu 01 septembrie 2024.

În privința efectelor grevei declașate, conducerea Poștei a mai făcut următoarele precizări:

  • numărul maxim al salariaților aflați în grevă a reprezentat 20% din salariații Companiei;
  • persoanele aflate în grevă nu vor primi salariul aferent zilelor în care s-au aflat în grevă, potrivit art. 160, alin. (1) din Legea nr. 367/2022 a dialogului social;
  • aproximativ 70% din drepturile sociale (pensii) care erau programate pentru livrare în data de 01 aprilie 2024 au fost distribuite către beneficiari, în condițiile în care, în prima parte a zilei, în unele unități, activitatea a fost îngreunată de refuzul angajaților aflați în grevă de a preda gestiunea personalului delegat să distribuie drepturile sociale sau angajaților care nu au aderat la greva generală;
  • activitatea Poștei Române s-a desfășurat în condiții normale, de la primele ore ale dimineții, în majoritatea covârșitoare a județelor țării, inclusiv în cea mai mare structură a companiei – Oficiul Poștă Curierat București, la fel ca în celelalte hub-uri regionale. În unitățile unde activitatea a fost afectată de conflictul colectiv de muncă a fost suplimentat personalul cu angajați din alte unități care nu au participat la grevă;
  • distribuirea drepturilor sociale (pensii) a început ieri, 01 aprilie, conform calendarului obișnuit și se va încheia până la 15 aprilie, în termenul asumat cu Ministerul Muncii.

Compania spune că nu au existat incidente care să escaladeze situația generată de greva generală, dar că preventiv a solicitat prezența reprezentanților Poliției și a Jandarmeriei acolo unde salariații care au vrut să muncească au fost împiedicați de greviști să facă acest lucru.

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei de la 1 iulie / Mulți greviști au reclamat că sunt plătiți cu salariul minim

De notat că Guvernul va majora oricum salariul minim brut, inclusiv în firmele private, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024, măsură reconfirmată marți de PSD.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, afiliat la BNS, susține că „18.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, indiferent de funcţia pe care se află şi de vechime, ar urma ca din luna iulie să aibă salariul minim pe economie!”.

BNS a postat și câteva scrisori ale unor poștași către liderii PSD și PNL în care unii reclamau că sunt plătiți cu 1643 de lei după 34 de ani de muncă în compania de stat.

În replică, directorul general al Poștei, Valentin Ștefan, a declarat că „un salariat cu normă întreagă câștigă aproximativ 3.000 de lei la Poșta Română și că eforul financiar al companiei duce undeva la 5.000 de lei brut”.

  • „Problema salariilor este de 20 de ani și nu se poate rezolva de azi pe mâine. Noi am încercat să rezolvăm situația, iar în ultimii doi ani, salariile au crescut cu 50%.
  • Nu este de ajuns și vrem să continuăm această creștere, mai mult, am oferit către sindicat o creștere de aproape 400 de lei pentru cei care au salariul minim pe economie.
  • Ei au respins oferta, dar compania nu are mai mulți bani. Nu ne vin bani de la buget”, a declarat Valentin Ștefan.

De notat că Poșta Română a susținut luna trecută că în companie nu există salariați care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. În anul 2021 în Poșta Română, venitul mediu era de 3350 lei brut, iar în luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aprox. 5000 lei brut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro