Grupul DIGI cere anularea rezultatelor licitației 5G din Ungaria: Alți trei operatori, declarați câștigători, vor plăti aproximativ 360 de milioane de euro pe licențe
Grupul DIGI a cerut luni anularea rezultatelor licitației 5G din Ungaria, procedură de la care a fost respinsă în septembrie 2019. Autoritatea maghiară de reglementare (NMHH) a anunțat joi, 26 martie, rezultatele licitației pentru frecvențele în care vor fi furnizate servicii 5G, deși DIGI a depus acțiuni în instanță și până la acest moment nu este dată o decizie definitivă în justiție. Conform anunțului oficial al NMHH, cei trei operatori câștigători – Magyar Telekom, Telenor și Vodafone – vor plăti peste 128,4 miliarde de forinți (circa 360 milioane de euro) pe licențele 5G adjudecate.
În replică, grupul DIGI a transmis luni, 30 martie un comunicat în care își arată surprinderea față de decizia autorității maghiare de a finaliza licitația, în contextul în care grupul controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari a contestat în instanță respingerea sa de la licitație, până la acest moment nefiind dată o decizie definitivă în justiție.
- ”Suntem profund dezamăgiți de decizia Autorității Naționale pentru Comunicații și Mass-media (NMHH) care a decis să încheie această procedură controversată de licitație. Precizăm că Grupul DIGI a depus acțiuni în instanță pentru a cere suspendarea procedurii și nu a primit, până în acest moment, verdictul definitiv. Considerăm că modul în care autoritatea a tratat această licitație, ignorând demersurile noastre legitime în justiție, contrazice în primul rând misiunea acestei instituții, aceea de a asigura condiții de concurență efectivă pentru bunăstarea consumatorilor și a utilizatorilor”, a declarat Serghei Bulgac, CEO DIGI Communications N.V.
Grupul DIGI consideră că, prin descurajarea competiției și blocarea accesului unui al patrulea operator de telefonie mobilă la spectru, Autoritatea diminuează drastic șansele consumatorilor de a achiziționa servicii de bază la prețuri competitive. Potrivit studiilor Comisiei Europene privind tarifele practicate la internetul mobil în statele UE, Ungaria a figurat, în 2019, în grupul țărilor din Europa cu cel mai scump acces la date mobile.
Consumatorii din Ungaria plătesc prețuri mult mai mari față de tarifele practicate în piețele mult mai dezvoltate cum ar fi Austria, Germania, Marea Britanie sau Franța. Am putea spune că s-au creat premisele perpetuării strategiei din ultimii ani prin care este împiedicat accesul companiilor pe piața de comunicații mobile. De aceea, din păcate, în următorii 15 ani, cetățenii maghiari ar putea plăti în continuare cele mai mari prețuri din Europa pentru servicii de bază, așa cum sunt serviciile de comunicații mobile.
- „În ultimele zile am realizat cu toții cât de utile sunt serviciile de comunicații moderne și cât este de important să păstrăm legătura cu cei dragi. Totuși, constatăm cu stupoare că doar 60% din cetățeni au acces la internet mobil în Ungaria. Știind că 40% din populație nu are acces la servicii de internet mobil în rețelele existente 2G/3G/4G, nu înțelegem de ce Autoritatea a ales să excludă un nou operator și a refuzat să suspende procedura până finalizarea demersurilor legale, doar pentru a atribui frecvențe pentru următorii 15 ani în benzi cu spectru 5G, într-o manieră rapidă care nu ia în considerare interesele consumatorilor.
- În condițiile în care, în contextul european actual, serviciile de comunicații electronice sunt vitale pentru categorii extinse de populație și consumatorii au nevoie de un acces facil și la prețuri rezonabile la aceste servicii, decizia Autorității de a încheia într-un timp record această procedură contravine interesului public.„, susține grupul DIGI.
În final, grupul spune că va continua demersurile legale și îi cere autorității maghiare „să anuleze decizia anunțată joi, să reia procedura și să își asume rolul de arbitru echidistant al pieței comunicațiilor.”