Sari direct la conținut

Grupul ENI propune lansarea South Stream prin Romania

HotNews.ro

Grupul Italian ENI a obosit sa astepte pana cand Serbia va ajunge, in sfarsit, la o concluzie daca merita sau nu sa ratifice acordul cu Rusia din domeniul petrolului si gazelor naturale, document ce presupune achizitionarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS) si construirea gazoductului South Stream. Dupa cum au declarat pentru RBK Daily surse in Ministerul sarb al energiei, ENI a inceput sa faca lobby in favoarea ideii de modificare a traseului viitoarei conducte prin Romania. In acest caz, Belgradul pierde anual aproximativ 130 milioane de euro taxe de tranzitare a gazelor naturale.

Cu o capacitate de 30 miliarde metri cubi de gaze pe an, South Strem ar urma sa plece din Rusia (regiunea Krasnodar) traversand Marea Neagra pana in portul bulgaresc Varna, pentru ca apoi sa porneasca in doua directii: pana in sudul Italiei si in centrul Europei. Partenerul Gazprom in constructia segmentului maritim al conductei este ENI. Costul total al proiectului a fost estimat la 20 miliarde dolari.

Potrivit unor surse ale Ministerului sarb al energiei si industriei miniere, pentru a accelera procesul de realizare a proiectului, ENI propune revenirea la planul initial – prin Romania, ocolind Serbia. Gazprom a refuzat sa comenteze aceste informatii.

In opinia analistului Dmitri Liutighin, de la firma de consultanta Veles Kapital, in calitatea lui de jucator principal al proiectului, Gazprom va apara varianta cu Serbia, pentru ca „Gazprom neft” are nevoie de intreprinderea sarba pentru realizarea strategiei sale.

Mutarea conductei in Romania nu va influenta asupra costurilor si, tinand cont de indecizia autoritatilor de la Belgrad, determinarea ENI de a inlocui una din tarile de tranzit este logica, prin urmare. In ce priveste Serbia, daca refuza sa ratifice acordul cu Gazprom, va pierde circa 130 de milioane de euro, suma care reprezinta venituri substantiale pentru Serbia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro