Grupul NIS, parte a Gazprom, intentioneaza sa investeasca in Romania peste 600 milioane euro in productie, explorare si retail
¬Compania sarba de energie NIS, care din 2009 este parte a gigantului Gazprom, face in prezent prospectiuni geologice in vestul tarii si, daca rezultatele vor fi pozitive, va investi peste 500 milioane euro in activitati de productie si explorare in urmatorii ani, a spus pentru HotNews, un inalt oficial al Gazprom Neft. Vineri s-a inaugurat o benzinarie Gazprom pe autostrada Bucuresti – Pitesti, iar planurile sunt sa se ajunga la 120 de unitati, dupa investitii de 150 milioane euro.
Compania sarba NIS studiaza perimetre de gaze si titei in vestul tarii si, in functie de primele teste, va decide daca se va continua cu activitati intense din segmentul upstream.
„Totul depinde de rezultatele geologice. Daca vor fi pozitive, iar asta vom afla la finalul acestui an sau la inceputul lui 2014, investitiile totale vor fi de 500 milioane euro pe segmentul upstream”, a spus pentru HotNews, Kiril Kravchenko, deputy CEO, Foreign Asset Management, Gazprom Neft. Din pacate nu am putut obtine clarificari suplimentare din cauza ca organizatorii evenimentului nu au prevazut sesiune de intrebari si raspunsuri si nu au permis discutiile cu oficialii.
Gazprom este prezenta si in segmentul de retail prin grupul sarbesc NIS, iar vineri a fost inaugurata prima benzinarie pe autostrada A1 Bucuresti – Pitesti, cam la jumatatea distantei dintre cele doua orase. In prezent exista zece benzinarii sub brandul Gazprom, pana la final de an se doreste atingerea unui numar de 50, iar planurile sunt ca numarul total sa ajunga la 120 de statii in 2015, bugetul fiind de 150 milioane euro.
„Important este ca 85% din investitii vor fi de tip greenfield”, a spus in conferinta de presa Kirill Kravchenko. La inaugurare a fost prezent si Viorel Hrebenciuc. Oficialii companiilor spun ca ar vrea ca pe viitor sa se monteze in benzinarii bancomate, puncte de acces la internet dar si case de schimb valutar,
Compania sarba NIS (Naftna Industrija Srbije) desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii in sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vanzarea si distributia de produse petroliere.
Gazprom a platit in 2009 circa 400 milioane euro autoritatilor din Serbia pentru a deveni actionar majoritar la compania sarba de energie, rusii avand si un plan solid de investitii anuale care sa porneasca de la 500 milioane euro, urmand ca la jumatatea deceniului sa ajunga la un miliard de euro/an. NIS este intregrata in Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului Gazprom.
Compania deruleaza in Romania, Bosnia si Ungaria proiecte de explorare impreuna cu parteneri internationali si opereaza retele de benzinarii in Serbia, Bulgaria, Romania si Bosnia.
In toamna lui 2011 cei de la Gazprom Neft s-au intalnit cu oficiali ai guvernului roman, rusii anuntand ca ar vrea sa dezvolte o retea de 70-80 de benzinarii in urmatorii patru ani.
Tot in 2011, firma canadiana East West Petroleum a incheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul Romaniei, din judetele Bihor si Timis. Conform acordului anuntat atunci, NIS urma sa finanteze toate lucrarile, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.
Despre Gazprom Neft- NIS j.s.c Novi Sad
NIS este una dintre cele mai mari companii integrate de energie din Europa de Sud ¬ Est. NIS desfasoara operatiuni de explorare, productie si rafinare de petrol si gaze, cat si de vanzare de produse petroliere.
Actionarii principali sunt Gazprom Neft (56,5%) si Guvernul Serbiei(29,88%). Compania detine doua unitati de productie, in Pancevo si in Novi Sad, avand o capacitate totala de procesare de 7 milioane tone de petrol pe an, cat si o unitate de productie GPL in Elemir. NIS produce anual aproximativ 1.7 milioane tone de Oil Echivalent (TOE) de petrol si gaz.
Reteaua retail a companiei include mai multe de 500 de puncte de lucru: statii de distributie carburanti si reteaua de depozite de titei in regiunea balcanica. In afara de Serbia, NIS este deasemenea prezenta in Bosnia si Herzegovina, Ungaria, Bulgaria, Romania, Turkmenistan, Angola, Belgia si Rusia.