Sari direct la conținut

Gusa propune o uniune PD-PNTCD-URR

Cozmin Gusa, membru in Biroul Executiv al PD, sustine, intr-un interviu acordat cotidianului „Romania Libera”, ca cel mai mare pericol pe termen scurt pentru Romania este „ca securistii si nomenclaturistii de nivel doi din fostul PCR si din UTC sa faca o a doua fratie la nivelul anului 2005”.

„Daca acest lucru se va intampla”, mai spune Gusa, „nu mai putem vorbi deloc de post-tranzitie, ci de episodul doi la lovitura de stat din 1989 si care a durat 15 ani”.

Referindu-se la interviul dat de Traian Basescu ziarului „Adevarul”, saptamana trecuta, Gusa precizeaza ca singurul lucru care l-a surprins a fost referirea la fostul presedinte ca la un politician responsabil.

„Aceasta, dupa parerea mea, a fost o scapare a lui Traian Basescu”, afirma liderul PD. Gusa mai spune ca presedintele Romaniei „nu-l poate cautiona pe cel responsabil in cea mai mare masura de blocarea proiectului de dezvoltare a Romaniei dupa 1989”.

In ceea ce priveste fuziunea PNL-PD, la care a facut referire Basescu in acelasi interviu, Gusa precizeaza ca are o viziune diferita fata de o viitoare constructie politica creata in jurul liberalilor si democratilor:

„Asa, repede, imi vine in minte URR, o anumita zona din PNTCD care este deschisa unor actiuni pe termen lung. Este un proiect foarte complex”.

Articol complet:

A doua fratie a securistilor

– Interviu cu liderul deputatilor PD, Cozmin Gusa, despre pericolul unei noi replieri

– Domnule Gusa, dumneavoastra ati fost implicat direct in campania electorala a Aliantei. Cum explicati, din aceasta pozitie, declaratiile incendiare facute zilele trecute de presedintele Traian Basescu?

– A fost un interviu foarte dens care nu a constituit pentru mine o surpriza, ci, dimpotriva, sunt lucruri pe care Traian Basescu le-a mai afirmat. A fost consecvent cu propriile sale declaratii. Ceea ce m-a surprins a fost referirea la Ion Iliescu ca la un politician respectabil. Aceasta, dupa parerea mea, a fost o scapare a lui Traian Basescu.

Presedintele Romaniei nu-l poate cautiona pe cel responsabil in cea mai mare masura de blocarea proiectului de dezvoltare a Romaniei dupa 1989. Eu cred ca o sa vina vremea cand chiar colegii de conspiratie ai lui Ion Iliescu ni-l vor arata in toata goliciunea sa si vor explica rolul nociv jucat de acest lider mediocru si insetat de putere personala.

In afara de asta, interviul a fost consecvent si cu proiectele noastre politice si practic cu ceea ce se poate intampla in continuare in Romania.

– Legat de, sa-i zicem, indulgenta lui Traian Basescu fata de Ion Iliescu, in ultima vreme s-a observat o apropiere intre cei doi. Basescu i-a acordat si dreptul de a folosi resedinta de la Scrovistea, avem informatii potrivit carora, profitand de bunavointa, oamenii lui Iliescu au plecat de la Cotroceni pe usa din dos cu dosare importante. Dvs.

spuneati ca Ion Iliescu si-a mentinut puterea santajandu-i pe cei din jur cu aceste dosare. De ce asemenea bunavointa?

– Din punct de vedere politic, nu poate sa existe o conciliere intre un presedinte cum este Traian Basescu si un personaj ca Ion Iliescu. Toate aceste lucruri pe care le-ati enumerat reprezinta gesturi de amabilitate pe care la inceputul mandatului un presedinte le face fata de precedentul presedinte.

In ceea ce priveste Scrovistea, aici se vede in continuare rolul de patriarh al Romaniei pe care vrea sa-l joace Ion Iliescu, pentru ca el n-are nevoie sa stea acolo, el are nevoie de Scrovistea pentru ca Scrovistea este un simbol al puterii in Romania.

Daca Iliescu a plecat cu dosarele de la Cotroceni se va vedea in continuare. Eu sunt extrem de curios sa-l vad in viata publica pe Ion Iliescu daca foloseste aceste informatii, pentru ca va fi extrem de vizibil.

– S-au facut auzite anumite teorii conform carora Traian Basescu ar fi castigat alegerile prezidentiale si cu ajutorul lui Iliescu, acesta comandand un non-combat in PSD in turul al doilea.

– Asta e o prostie inventata tot de camarila lui Ion Iliescu. Traian Basescu a castigat alegerile dupa o lupta extrem de grea, cu sprijinul PD, PNL si al cetatenilor Romaniei.

– Care este explicatia faptului ca Traian Basescu a aruncat, practic, in aer, clasa politica, la numai o saptamana de la inscaunarea guvernului? Are Alianta o strategie pentru crearea unei crize politice care sa duca la anticipate?

– Nu. Traian Basescu a spus ca vrea sa fie un presedinte implicat si va fi cu siguranta. Asta o stiu sigur. Este presedinte si da teme de dezbatere. Este treaba clasei politice sa actioneze in virtutea acestor directii, sa argumenteze pro sau contra si in final toate aceste lucruri sa-si gaseasca rezolvarea in Parlament sau in guvern, in functie de situatie.

Nu e vorba de nici o criza si explicatia acestei agitatii este ca toata lumea a intuit ca, in cazul unei crize, doar alegerile anticipate ar putea sa fie o rezolvare.

– A incalcat Traian Basescu neutralitatea institutiei prezidentiale facand aceste declaratii?

– Nu. Astea sunt speculatiile pe care le face PSD. Toata lumea e obisnuita cu un presedinte-„tatuc” ca Ion Iliescu, care n-a facut niciodata nimic, s-a mirat tot timpul si n-a dat directii societatii romanesti asa cum ii cere mandatul. Traian Basescu va face asta tot timpul mandatului.

– Sa ne asteptam ca Traian Basescu sa iasa tot timpul la rampa si sa puna lumea pe jar cu declaratii?

– Traian Basescu va fi in continuare un jucator politic extrem de activ. Chiar este nevoie de asa ceva in Romania.

– Vom avea alegeri anticipate?

– Greu de spus deocamdata. Aceasta posibilitate poate exista in orice moment, insa in randul Opozitiei exista o mare determinare ca aceste alegeri anticipate sa nu poata avea loc, nu doar pentru scorul general al partidelor care ar fi mai mic decat la alegerile fraudate din 28 noiembrie, dar si din instinctul de conservare al parlamentarilor de acolo.

– De ce s-a incercat fortarea iesirii PUR de la guvernare?

– N-a fortat-o nimeni. PUR a luat o decizie formalizata, restul sunt speculatii. Presedintele a spus ca este nevoie de anticipate pentru a se scapa de solutia imorala care se numeste PUR. Las comentatorilor politici sarcina sa comenteze aceste lucruri.

– O data cu negocierile in cadrul coalitiei pentru posturile de prefecti si secretari de stat au iesit la iveala tot felul de framantari, de nemultumiri, este o lupta pentru bucatica de putere din fiecare judet. Se poate vorbi despre o inlocuire a clientelismului PSD cu clientelismul PNL-PD?

– Doamne fereste sa se ajunga la asa ceva. Sigur, acum, dupa o guvernare PSD spaima este foarte mare ca se poate intampla la fel. Din nefericire, de multe ori, obiceiurile proaste se transmit foarte usor. E vorba de o agitatie fireasca la nivelul PD si PNL care au ajuns intr-o zona de coordonare politica dupa o perioada de opozitie.

Eu nu cred ca in afara de unele balbe s-au intamplat lucruri determinant negative.

– Se poate spune ca liberalii si democratii sunt „flamanzi” dupa patru ani de opozitie?

– Da, e o afirmatie gen PSD.

– Care este relatia dintre dumneavoastra si Traian Basescu? S-a speculat ca ati cazut in dizgratie, desi in timpul campaniei ati fost una dintre principalele voci ale Aliantei.

– Astea sunt de asemenea speculatii. Relatia mea cu Traian Basescu este una foarte directa. Pot sa spun ca este pe aceleasi coordonate. Comunicam foarte direct si fara complexe.

– Dar relatia lui Traian Basescu cu PD care mai este?

– Daca imi cereti o parere in afara discursului politic, pot sa spun ca a ramas o relatie sentimentala.

– La fel ca una care a existat intre Ion Iliescu si PSD?

– Probabil ca ar putea sa fie in sensul magnitudinii, insa Ion Iliescu a avut o relatie interesata cu PSD pentru ca Ion Iliescu santaja PSD. Acum la noi e vorba de o relatie umana intre presedintele Romaniei si partidul al carui presedinte a fost.

– Cine conduce PD in momentul acesta? Se spune ca Emil Boc nu are forta in partid.

– Emil este la inceputul unui mandat extrem de dificil de presedinte interimar, care l-a pus din start in fata unor negocieri cu care nu s-a mai intalnit in cariera politica. Eu cred ca a facut fata la multe dintre provocari destul de bine.

– Emil Boc este cel care spunea in urma cu cateva luni ca nu se vor face compromisuri cu UDMR si iata ca Emil Boc, acum lider al coalitiei, a acceptat ca in judete delicate prefecturile sa fie acordate UDMR…

– Aici as putea sa fiu subiectiv pentru ca parerea mea personala de la inceput a fost ca nu trebuie ca PUR si UDMR sa intre in zona impartirii prefecturilor, trebuind sa ramana un apanaj al Aliantei.

In ceea ce priveste negocierile, este de discutat, dar eu cred ca UDMR a exagerat foarte mult, cred ca in contextul actual, in care in acele zone unde s-au primit prefecturi exista un puternic stimul nationalist generat de extremistii maghiari, dar si de extremistii romani, UDMR s-ar fi putut multumi cu posturile de subprefecti.

Eu n-as fi fost de acord cu acordarea de prefecturi pentru UDMR, acesta fiind motivul pentru care nici nu am participat la negocieri.

– PD va fi condus de o persoana impusa de Traian Basescu?

– PD, la ora actuala, a ramas singurul partid in care a fost un schimb democratic de putere, atunci cand Basescu l-a inlocuit pe Roman. Daca tot a inaugurat o traditie, cred ca e bine sa n-o schimbe. PD este un partid foarte agil din punct de vedere politic, caruia nu poti sa-i faci impuneri, asa ca trebuie sa va asteptati la niste alegeri „pe fata”.

– Cine va candida la presedintia PD?

– Nu si-a anuntat nimeni candidatura.

– Dumneavoastra veti candida?

– Nu. Pe baza unor motive bine intemeiate m-am gandit sa nu candidez pentru nici o functie in conducerea PD. Bineinteles ca asta nu ma va impiedica sa-i sustin pe acei colegi de-ai mei din Bucuresti sau din judete care sunt capabili de performanta politica si care ar putea sa concretizeze proiectul de innoire si modernizare a clasei politice.

– Care sunt motivele acelea bine intemeiate?

– Sunt motive care ma privesc pe mine personal si n-o sa le discut decat in interiorul partidului. Deocamdata sunt liderul grupului parlamentar si asta voi ramane.

– Cum priviti proiectul fuziunii PNL-PD? Au fost reactii diferite si in interiorul Aliantei.

– Eu as avea aici o optiune diferita. Eu cred ca in cele doua partide nu este o discutie neaparat despre mecanismul fuziunii, ci despre identitatea doctrinara a celor doua partide, pentru ca e foarte important sa se discute in acest moment care dintre partide se va misca si inspre ce zone pentru ca, in afara de aspectul organizational, mai important este aspectul doctrinar.

In urmatoarea perioada, prioritara ar fi deschiderea de forumuri de discutie interne in PD si in PNL. Este o miscare de mare finete care nu inseamna ca aduni PD + PNL, ci inseamna ca generezi un proiect politic coerent si solid, tinut in picioare chiar de doctrina.

– Ce clarificari doctrinare sunt necesare? PNL este un partid liberal. PD este un partid social-democrat.

– PD deocamdata este un partid social-democrat, insa parerea mea este ca PD ar trebui sa se miste catre zona populara. Daca se va face o analiza exacta si obiectiva, se va ajunge la concluzia ca majoritatea liderilor PD de la centru si din judete sunt de sorginte populara si se manifesta ca atare.

– Partidul care s-ar naste din fuziune ar trebui sa fie un partid popular?

– Daca se va discuta in continuare despre fuziune, asta e solutia la care se va ajunge si, sigur, exista pozitia colegilor din PNL, pozitia lui Calin Popescu Tariceanu. Colegii din PNL trebuie sa inteleaga ca un proiect comun inseamna si cedari.

– Un partid popular care sa intre apoi in PPE, care sa cuprinda doar structurile PNL si PD, sau sa coopteze si alte partide crestin-democrate existente?

– Asa, repede, imi vine in minte URR, care e format din tineri profesionisti. Putem sa discutam despre PNTCD sau despre o anumita zona din PNTCD care este deschisa unor actiuni pe termen lung. Este un proiect foarte complex.

– Cozmin Gusa este considerat in continuare un cunoscator al treburilor interne din PSD. Credeti ca se va rupe PSD?

– Nu cred ca se va rupe intr-o prima faza. Este un santaj reciproc avantajos pe care Ion Iliescu si Adrian Nastase l-au ridicat la rang de politica de partid si de stat. Sau cedeaza unul, sau cedeaza altul. Asta este jocul din PSD care, in timp, o sa duca practic la o lipsa de consistenta maxima la nivelul partidului si asta va duce la plecari individuale sau in grup.

– Si cine ar putea sa plece?

– Cei nemultumiti pentru ca in momentul in care nu exista democratie interna si valoarea nu primeaza, si alegerile sunt un simulacru sau o intelegere intre un tatuca si seful baronilor, nu cred ca sunt oameni multumiti. Poate ca exista si o suma de oameni in PSD care pot sa gandeasca liber si sa faca politica altfel.

– Ca de exemplu gruparea lui Victor Ponta?

– Gruparea lui Victor Ponta este un eveniment fericit in viata PSD si asta n-o spun ironic, ci din spirit de solidaritate de generatie. In meciul asta, el si tinerii lui or sa piarda. Cei de deasupra or sa-si dea din nou mana, practic or sa-i puna intr-o pozitie de neimplicare in decizie. Nu vor avea niciodata decizie in partid.

– S-a vorbit despre faptul ca anumiti tineri din PSD au fost dispusi la un moment dat sa voteze alaturi de Alianta la alegerea presedintelui Camerei Deputatilor. E adevarat?

– Nu. Ar fi nedrept sa-i expunem partidului daca ar fi asa.

– Avem un an foarte agitat. Ce credeti ca urmeaza dupa aceasta saptamana fierbinte?

– Ca vrem, ca nu vrem, trebuie sa recunoastem ca Romania se afla intr-o situatie foarte incurcata si grea, care presupune foarte multa decizie si responsabilitate. Politica se va face cu totul altfel in Romania, nu ca pana acum. O sa urmeze un an agitat, or sa fie si foarte multe derapaje.

Important este ca structurile politice din spate sa reuseasca sa se miste rapid si sa sanctioneze imediat pe cineva care greseste intentionat in defavoarea intereselor Romaniei.

Cel mai mare pericol pe termen scurt este ca securistii si nomenclaturistii de nivel doi din fostul PCR si din UTC sa nu faca o a doua fratie la nivelul anului 2005 pentru ca atunci nu mai putem vorbi deloc de posttranzitie, ci de episodul doi la lovitura de stat din 1989 si care a durat 15 ani.

– Ce inseamna o „a doua fratie”?

– Pai prima fratie a fost realizata in 1989 de reprezentantii de prim rang ai Securitatii si ai nomenclaturii PCR si UTC. Acum a venit randul celor putin mai tineri, din rezerva de cadre a Securitatii si a PCR. Pericolul nu consta in faptul ca acestia n-ar fi profesionisti. Mare parte dintre ei sunt profesionisti.

Marea lor majoritate functioneaza defect in societatea romaneasca la varf pentru ca se simt culpabili si nu sunt in stare sa-si priveasca trecutul in ochi. Asta ii face sa se organizeze in cumetrii, ii face sa organizeze afaceri inchise si de cele mai multe ori victima este bugetul statului.

Toate aceste lucruri i-au facut impenetrabili timp de 15 ani si lupta cea mai puternica pe care trebuie s-o duca Traian Basescu este in directia aceasta.

– Si acestia se gasesc chiar si in interiorul Aliantei?

– Daca as zice „nu”, ar fi politicianist. Ei sunt peste tot, pentru ca proiectul a fost extrem de elaborat si cand vom vorbi despre el, vor fi multe de spus.

– Dar cine sunt acesti oameni? Puteti da nume?

– Cunosc foarte multi dintre ei si, in momentul in care se va pune problema intrarii lor in prim-plan, voi vorbi despre aceste lucruri.

– Traian Basescu cunoaste aceste lucruri?

– Traian Basescu stie cel putin la fel de bine ca mine si stie si ce ar trebui sa faca impotriva lor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro