Sari direct la conținut

Guvernul a adoptat OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate

HotNews.ro
Guvernul a adoptat OUG prin care spitalele private pot accesa programe publice de sănătate

Guvernul a adoptat, marți, proiectul de Ordonanță de Urgență prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, informează Mediafax. „Pacienții vor accesa serviciul medical pe care-l consideră mai bun”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

„Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și nu va plăti nimic”, a scris vicepremierul Raluca Turcan, marți, pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul Raluca Turcan a evidențiat avantajele pe care le conferă adoptarea Ordonanței prin libertatea de a alege furnizorul în cadrul programelor curative.

„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete tv) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova. În cazul bolnavilor de cancer se vor face servicii integrate, în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat”, a mai scris Turcan.

Turcan a mai precizat că decontarea serviciilor accesate de pacient la stat sau privat vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății.

„Practic, prin această OUG, pacienții vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu.Guvernul PNL dă posibilitatea pacienților să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private. Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat”, mai notează Turcan.

Raluca Turcan atrage atenția că privatizarea serviciilor medicale este un fake news care ascunde interese obscure.

„Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. Nu se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul”, a conchis vicepremierul.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit actului normativ, furnizorii privați de servicii medicale puteau implementa programe de sănătate ale statului, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro