Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat cosul de solidaritate pentru pensionari

HotNews.ro

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect privind formarea „cosului de solidaritate” pentru pensionari. Acest cos va cuprinde produse precum zahar, ulei, faina, malai si orez. De acest cos vor beneficia cei care au pensii mai mici decat valoarea castigului salarial mediu net. Proiectul a fost aprobat chiar daca presedintele Traian Basescunu a incurajat aceasta initiativa pe care a etichetat-o drept „populista”, el apreciind ca „a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca oamenii”.

  • Cantitatile maxime de produse care pot sa fie achizitionate de fiecare pensionar se vor stabili prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si ministrului Sanatatii, iar specificatiile tehnice ale produselor ce urmeaza sa fie achizitionate vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si al ministrului Agriculturii, tot in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a acestei Hotarari.

Cum va functiona programul si de unde vine reducerea de pret:

Potrivit unui memorandum aprobat de Guvern in luna iulie, programul va fi implementat prin autoritatile locale, procesul fiind monitorizat de prefecti.

In memorandum este precizat faptul ca 2011 este ultimul an in care se deruleaza Programul European de Ajutoare pentru persoanele cele mai defavorizate din Romania, cufinantare din partea UE, anul 2012 nefiind inclus in niciun fel de buget al Uniunii Europene.

UNPR, initiatorul proiectului, sustine ca produsele destinate pensionarilor „vor fi achizitionate prin contracte incheiate la nivel national, in urma unor licitatii transparente, iar ambalarea si distributia pachetelor se vor realiza prin institutiile administratiei publice locale”.

Astfel – sustine partidul condus de Gabriel Oprea – „datorita discount-ului acordat de producatori pentru contracte de asemenea proportii si datorita absentei adaosurilor comerciale practicate de intermediari, pretul la care pensionarii vor putea achizitiona alimente de baza (faina, zahar, ulei, malai, orez si altele) va fi considerabil mai mic decat pretul din magazine”.

Impactul bugetar

UNPR sustine ca impactul acestui program asupra bugetului va fi pozitiv, prin „sustinerea productiei interne, la incurajarea competitivitatii, prin achizitii publice consistente si transparente, si va avea efecte de angrenare economica si de creare de noi locuri de munca”.

  • „Din punct de vedere financiar, programul nu implica un efort bugetar, nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nu are impact negativ asupra incasarilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de catre institutiile administratiei publice centrale si locale”, se arata in memorandum.

Context:

Initiativa Guvernului survine cu mai putin de un an inaintea alegerilor locale si pe fondul discutiilor cu FMI privind tintele macroeconomice strinse asumate de Romania pentru 2011 si 2012 (cind deficitul bugetar nu va putea trece de 3% din PIB fara o probabila rupere a acordului cu FMI).

Oficialii FMI si-au exprimat ingrijorarea in repetate rinduri ca apropierea alegerilor ar putea insemna o crestere a populismului si, implicit, o abatere de la austeritatea bugetara asumata de Executiv.

  • In aprilie, in Romania existau circa 5,6 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 752 de lei. In trimestrul I, produsele alimentare si bauturile alcoolice au detinut, in medie, 42% din consumul gospodariilor. In conditiile in care pensia medie este aproximativ jumatate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupa in cheltuielile totale ale unui pensionar se ridica la circa 60%
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro