Guvernul a aprobat descentralizarea in sanatate: Managementul de la 373 de spitale va fi transferat la autoritatile locale
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind descentralizarea in domeniul sanatatii, a anuntat ministrul sanatatii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, managementul de la 373 de spitale din Romania va fi transferat in subordinea autoritatilor administratiei publice locale. Vor ramane in subordinea Ministerului Sanatatii doar 62 de spitale care reprezinta unitati de interes national si spitale de urgenta.
Ministrul a mai spus ca in acest moment, exista un sistem bicefal, in sensul ca autoritatile locale detin cladirile, managementul fiind in subordinea ministerului. Prin descentralizare, managementul va fi transferat autoritatilor care detin cladirile, fara a fi luata in calcul „culoarea politica”, sustine Cseke Attila. Acesta a mai spus ca spitalele vor fi transferate „curate”, fara datoriile care, in prezent, se ridica la 673 de milioane de lei. „Vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, adica plata datoriilor peste termenul de scadenta, suma care se ridica la aproximativ 673 de milioane de lei (…)la urmatoarea rectificare bugetara, vom asigura aceasta suma”, a afirmat ministrul sanatatii.
De asemenea, a fost decisa si reducerea numarului de directori de la aceste spitale la maxim 3. In prezent, sunt situatii in care exista si cate 7-8 directori, a spus Cseke Attila. In plus, a fost stabilit un procent maxim de 70% pentru cheltuielile salariale.
„V-as spune de cativa pasi care au precedat descentralizarea. Este vorba, dupa cum stiti, de reducerea numarului de directori din comitetul director cu 577 de persoane, rationalizarea spitalelor care include o reducere a numarului de paturi la spitale cu 9.200„, a mai spus Cseke Attila.
Ministrul a precizat ca a fost introdusa si notiunea de cofinantare pentru diverse proiecte derulate de spitale. „Statul va acorda sprijin, dar cu o cofinantare din partea autoritatilor locale”, a explicat ministrul.