Sari direct la conținut

Guvernul Dăncilă nu mai are nicio șansă de a încasa la buget sutele de milioane de euro din licitația 5G în acest an

HotNews.ro
Tehnologia 5G, Foto: ANCOM
Tehnologia 5G, Foto: ANCOM

​Guvernul Dăncilă a pierdut orice șansă de a mai încasa la buget în acest an sutele de milioane de euro din licitația 5G. ‘Chiar dacă s-ar merge cu viteza sunetului și procedura de licitație ar avea loc în acest an, plata taxelor de licență se va face abia în 2020’, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale și din industrie. Executivul nu a apobat încă prețurile minime de pornire la licitație, estimate de arbitrul telecom la 580 milioane de euro, prețuri care să fie puse în caietul de sarcini și licitația să poată porni.

Statul român ar putea atrage minim 580 milioane de euro dacă se vor vinde toate frecvențele radio scoase la licitație pentru benzile de frecvențe radio pe care se vor lansa servicii 5G, potrivit caietului de sarcini scos în dezbatere publică de Arbtrul telecom (ANCOM).

Autoritatea de reglementare în comunicații, care organizează licitația 5G, a propus aceste prețuri, dar Guvernul este cel care ar fi trebuit să adopte o Hotărâre de Guvern în acest sens, astfel încât să fie apoi adoptat caietul de sarcini și procedura de vânzare să poată începe.

Calendarul stabilit de ANCOM cu industria prevedea ca finalizarea procedurii de acordare a licențelor să fie până la data de 31 octombrie 2019. Licențele ar fi urmat să fie acordate în luna decembrie, iar operatorii ar fi putut folosi spectrul câștigat începând cu data de 1 ianuarie 2020. În acest moment nu există un caiet de sarcini, în lipsa Hotărârii de Guvern privind prețurile de pornire în licitație, astfel că aceste termene sunt tehnic aproape imposibil de atins.

VEZI aici Caietul de sarcini scos în dezbatere publică și Calendarul estimat pentru licitația 5G

  • Deciziile PSD-ALDE care au întârziat licitația 5G, deși Guvernul miza pe atragerea acestor bani pentru evitarea deficitului bugetar

Întârzierea acestei licitații a pornit de la controversata Ordonanță a lăcomiei adoptată de Guvernul PSD-ALDE în luna decembrie 2018, care introducea taxa pe lăcomie în sectorul bancar și suprataxa și alte sectoare economice – energie, telecom, pensii private.

În luna iunie 2019, vicepreședinții ANCOM avertizau că licitația pentru noile frecvențe prin care să se furnizeze servicii 5G nu poate fi organizată în condițiile prevăzute în controversata Ordonanță a lăcomiei.

“Trebuie să lansăm caietul de sarcini, în care să fie prețurile de pornire, care așa cum sunt în Ordonanța minune (n.a OUG 114/2018) nu sunt aplicabile sau sunt complet rupte de realitatea industriei, ajungându-se la prețuri de miliarde de euro. Pentru a putea rămâne valabil calendarul adoptat împreună cu industria, până la sfârșitul acestei luni ar trebui să se întâmple două lucruri: mai întâi abrogarea OUG 114 apoi un nou HG cu prețurile de pornire. Orice întârziere va duce la o decalare a termenilor prevăzuți în calendarul inițial, deci peste luna decembrie a acestui an”, declara în luna iunie 2019 Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Guvernul a corectat în data de 3 iulie 2019 prin Ordonanță de Urgență prevederile din controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) care făcea imposibilă lansarea în acest an a licitației pentru noile frecvențe aferente serviciilor 5G. Executivul a motivat urgența adoptării acestui act prin “necesitatea colectării până la sfârșitul anului 2019, la bugetul de stat, a sumelor estimate pentru valorificarea benzilor de frecvențe radio destinate comunicațiilor mobile, și evitarea unui risc de deficit bugetar”.

La întârzierile generate de Ordonanța lăcomiei s-a adăugat și Memorandumul 5G semnat între România și SUA.

Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, declara pe 5 septembrie la București că “scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, ‘liberă de Huawei’. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.”

În replică, Huawei a comunicat că se opune acuzațiilor ”nefondate” făcute de Gordon Sondland în România. ”Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.

În acest context, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat în data de 11 septembrie la Cluj Napoca, în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G, că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema 5G, însă nu a primit niciun răspuns. Dacă prevederile memorandumului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5G ar putea să nu mai aibă loc anul acesta, fapt care va duce la un minus de 2 miliarde de lei la bugetul național, a spus Grindeanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro