Guvernul isi recunoaste incapacitatea de a atrage fonduri UE
Ministerul Finantelor Publice considera ca in primul an de integrare in UE veniturile fiscale vor creste ca pondere in PIB de la 19,4% la 21,3%, in ansamblu totalul veniturilor bugetare crescand cu 2,9%, pana la nivelul de 35,2%.
Proiectia face parte dintr-un studiu, Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2007 si proiectia acesteia pe anii 2008-2010, elaborat de specialistii ministerului odata cu proiectul de buget pe acest an.
In principiu, ministerul mizeaza pe cresterea veniturilor curente cu circa 22,5 miliarde de lei, iar in cadrul acestora, veniturilor fiscale le revine „misiunea” de a aduce la buget mai mult cu circa 16,2 miliarde de lei, echivalentul a 4,75 miliarde de euro la cursul actual al pietei.
In fapt, guvernul are relativ putine parghii de interventie dupa bunul plac in politica fiscala, din cauza obligativitatii alinierii la rigorile politicii comune. Practic, in cazul TVA, sursa cea mai importanta pe capitolul venituri fiscale, politica fiscala se decide la nivel comunitar, iar in cazul taxelor vamale Romania va adopta tariful vamal si codul vamal comunitar.
In acest context, politica fiscala a fost construita in jurul principiului largirii bazei de impozitare si eliminare a scutirilor. Proiectia indica la unele tipologii de impozite chiar o diminuare a ponderii in total venituri.
Accizele, camp de manevra pentru buget
Cel mai important camp de manevra ramane domeniul accizelor, care vor fi majorate dupa un anume calendar din cauza ca inca in Romania nu a fost atins „nivelul minim” impus prin directivele comunitare. In cazul tigarilor, avalansa scumpirilor e in plina derulare, in timp ce in cazul electricitatii a si fost operata prima majorare inca din ultima luna a anului trecut.
Totusi, la capitolul accize, proiectia ministerului indica o crestere a ponderii in PIB cu doar 0,2%, de la 3,4% la 3,6%, echivalentul a circa 2,5 miliarde de lei.
Pentru comparatie, veniturile din accize estimate pentru acest an vor atinge nivelul de circa 13,9 miliarde de lei, in timp ce TVA va aduce la buget o suma situata in jurul a 35,5 miliarde de lei, in crestere cu circa 7 miliarde fata de anul trecut, desi cota a ramas aceeasi.
Tot la capitolul plusuri la buget se incadreaza si contributia la asigurari sociale, care continua sa detina ponderea cea mai mare in PIB, care in acest an va inregistra o crestere de 0,3%, de la 9,2% la 9,5% in anul 2007.
Estimarea in cauza a fost facuta in conditiile in care aceasta a fost diminuata cu 2% la angajator, din care 0,25 % la contributiile de asigurari sociale de stat, 0,25% la contributiile de asigurari pentru somaj, 0,50 % la contributiile de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, din care 0,25 % la limita superioara a acestor contributii si 1 % la contributiile de asigurari
sociale de sanatate. In cazul impozitului pe venit si salarii va consemna in opinia Ministerului Finantelor o crestere cu 0,7 %, determinat, in principal, de cresterea castigului salarial mediu brut cu 12,4% si a numarului mediu de salariati cu 1,8%, in anul curent, fata de anul trecut.