Sari direct la conținut

Guvernul ne face groapa mai adâncă, să vedem cum vom ieși la anul din ea, iar Boloș scrie ciudățenii pe Facebook

HotNews.ro
Guvernul ne face groapa mai adâncă, să vedem cum vom ieși la anul din ea, iar Boloș scrie ciudățenii pe Facebook
Bancnote de 100 lei și 100 euro Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Cum este posibil să nu fii în criză economică, dar tu să ai deficit așa de mare? Nu doar că e mare, dar Guvernul vrea să mărească și mai mult groapa pe care ne-a săpat-o. Prin groapă ne referim la deficit bugetar. Dacă crezi că nu te afectează, află că și tu vei contribui la acoperirea ei când vor crește taxele.

Deficit înseamnă împrumut care trebuie rambursat. Nu e o problemă să ai un deficit mare, dacă el se duce către investiții, pentru că îl plătești mult mai ușor. Problema însă este că el s-a dus pe creșteri de salarii, pensii și diverse cheltuieli.

După cum ați înțeles deja și știe deja toată lumea, nu mai este un secret deși guvernanții continuă să nege, de anul viitor trebuie să începem să plătim noul deficit majorat de Guvern de 6,94%. Bugetul a fost realizat pe un deficit de 5% și o creștere economică de 3,4% dar așa cum ne arată recentul document, nu e de ajuns.

Vor fi înghețate cheltuielile publice, va fi mărit TVA, va reveni impozitul pe venit la 16%? Cert e că nu se vor atinge de contribuții. O listă de măsuri există, doar că nu este publică. Momentan tot ce există se numește „scenariu de lucru”.

Și premierul are dreptate când spune că Guvernul nu va mări taxele. Așa este, actualul Guvern nu le va mări. Dar după alegerile parlamentare vom avea un nou Guvern învestit. Din decembrie sau de la începutul anului viitor vom vedea primele măsuri.

Evident, ni se va spune că o ducem bine și că rectificarea bugetară prin care se mărește deficitul este una pozitivă. Dacă o faci rectificare pe împrumuturi mai mari, adică bani pe care nu-i ai, respectiv o creștere de deficit de 1,94 puncte procentuale, înseamnă că este negativă. Nu e pe creștere de venituri, ci pe majorare de împrumuturi.

Poate cea mai mare ciudățenie, având în vedere execuțiile bugetare și actualul proiect de rectificare, este legată de declarațiile ministrului Finanțelor Marcel Boloș de pe Facebook. Pur și simplu, ceva nu are logică.

El a spus: “Digitalizarea #ANAF pune pe masă rezultate: la finalul lunii august am depășit pragul de 300 miliarde lei venituri bugetare nete. Vorbim de o creștere de aproape 50 miliarde lei comparativ cu anul trecut, gradul de realizare a programului de încasări fiind la 104% pe luna august. Numai la TVA avem o creștere de aproape 10 miliarde lei, apropo de valul de discuții pe această temă”.


Dacă încasăm așa de bine, de ce s-a decis majorarea deficitului? A fost bugetul pe 2024 scris prost?

În plus, dacă ne uităm pe execuțiile bugetare pe de site-ul Ministerului Finanțelor, angajații instituției care le-au scris au pus niște note de subsol și spun că acele creșteri de venituri vin din majorarea taxelor de la 1 ianuarie 2024, nu din digitalizare (și să nu uităm nici de inflație). Sunt informații publice și pot fi verificate de oricine, inclusiv de Marcel Boloș.

Sunt alegeri în curând, iar totul merge bine din punct de vedere declarativ pentru anii următori. Vedeți noul deficit pe care Guvernul îl așteaptă? Urmează a fi plătit de anul viitor.

De asemenea, amnistia fiscală de la care se așteaptă încasări anul acesta, dacă va avea rezultatele așteptate, reprezintă bani care urmau să fie încasați într-un fel sau altul în anii următori. Asta în teorie, dacă ANAF și-ar fi făcut treaba. Cum acei bani au fost mutați, repet, în teorie, în bugetul de anul ăsta, înseamnă că nu vor mai fi colectați în anii următori.

În concluzie, majorările de impozite din 2024 nu au fost de ajuns, deficitul fiind totuși majorat la aproape 7% din PIB. Rectificarea bugetară ne anunță că urmează Runda 2 din 2025.

Vezi și: Rectificare bugetară: Guvernul mărește deficitul la 6,94% din PIB / Ce instituții primesc bani și care sunt cele care pierd / SRI, SIE și SPP printre beneficiari

INTERVIURILE HotNews.ro