HARTA MITINGURILOR DE PROTEST. Unde au iesit in strada si pentru ce au manifestat mii de romani in ultimele trei luni
Tensiunile sociale incep sa se acumuleze si sa rabufneasca in tot mai multe localitati. Fie ca e vorba despre companii private intrate in dificultate, fie ca e vorba de companii de stat in restructurare sau de proteste impotriva unor investitii controversate si autoritatilor care le sustin, mitingurile de protest se inmultesc. Multe dintre ele sint insa trecute cu vederea de televiziunile nationale sau sint prezentate denaturat, in functie de interesele lor conjuncturale.
HARTA INTERACTIVA cu cele mai importante proteste din ultimele trei luni.
- Da click peelementele de pe harta pentru mai multe detalii despre fiecare proteste
- Click pe butonul „Legend” pentru a afisa legenda hartii.
––
- Protestul sindicalistilor feroviari in fata Ministerului Transporturilor
Data: 31 mai
Participanti: peste 500
Protest fata de: Ministerul Transporturilor
Peste 500 de membri ai Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR) au participat la un miting de protest in fata Ministerului Transporturilor, pe fondul unor nemultumiri ale sindicalistilor.
Detalii: Sute de sindicalisti feroviari protesteaza in fata Ministerului Transporturilor
- Protestul miilor de mineri de la Targu Jiu, aproape nebagat in seama de televiziunile centrale de stiri
Data: 30 mai
Participanti: peste 3.000
Protest fata de: o companie a statului
Protest la Targu Jiu
Foto: Pandurul.ro
Circa 3.000 de mineri angajati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au participat la un miting de protest la Targu Jiu, un miting care a fost aproape inexistent la televiziunile centrale de stiri.
Minerii au manifestat impotriva intentiei conducerii Companiei de a reduce saptamana de lucru la 4 zile.
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia a declarat anterior ca nu poate vinde productia, compania avand stocuri uriase de carbune ce nu poate fi comercializat din cauza scaderii cererii, dar si din cauza costurilor mari de productie.
Directorul CEO, Laurentiu Ciurel, i-a avertizat pe salariatii care au participat la protestele organizate de sindicate ca vor fi primii pe listele de disponibilizari.
Detalii despre protest:FOTO-VIDEO Mii de mineri protesteaza la Targu Jiu. Directorul Complexului Energetic Oltenia i-a amenintat pe participantii la proteste ca vor fi primii disponibilizati
- Protestul muncitorilor de la HidroServ – Drobeta Turnu Severin, Mehedinti
Data: 28 mai
Participanti: Peste 200
Protest fata de: autoritatile statului si fata de administratorul judiciar Remus Borza
Peste 200 de sindicalisti ai Hidroserv Portile de Fier, Tirgu Jiu si Caransebes au declansat, pe 28 mai, o actiune de protest la Drobeta Turnu Severin, in fata Prefecturii judetului Mehedinti.
Liderul acestora, Cristinel Popescu, a declarat pentru Agerpres ca timp de trei ore protestatarii si-au aratat public nemultumirile, in primul rand fata de administratie si in al doilea rand fata de administratorul judiciar Remus Borza care ‘se face vinovat de luarea unor masuri abuzive’.
Am iesit in strada intrucat programele de restructurare nu respecta contractul colectiv de munca, cei aproape 700 de salariati si-au pierdut drepturile si ni s-a redus volumul de lucrari, punand astfel in pericol functionarea la parametri a centralelor electrice”, a precizat Popescu.
Potrivit sursei citate, disponibilizarea a peste 120 de salariati „nu este o solutie de revitalizare a Hidroserv”. (Agerpres)
- 2.000 de oameniau protestat la Barlad impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist
Data: 22 mai
Participanti: 2.000
Protest fata de: institutiile statului si explorarea si exploatarea gazelor de sist
Protestatari la Barlad (2012)
Foto: Facebook
Aproximativ 2.000 de localnici din Barlad au protestat, luni dupa-amiaza, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale de catre Compania americana Chevon.
Manifestantii au cerut in repetate randuri demisia Ministrului Mediului Rovana Plumb si au afisat bannere cu mesaje ca: ‘Jos Chevron!’, ‘Afara cu Chevron din tara!’, ‘Nu ne poluati’ sau ‘Vrem sa traim intr-o Romanie curata’.
- Protestul salariatilor Laminorul din Braila
Data: 22 mai
Participanti: Peste 100
Protest fata de: institutiile statului si programul de insolventa a companiei de stat
Peste 100 de salariati ai societatii ‘Laminorul Braila’ au protestat, timp de doua ore, pe motiv ca nu sunt multumiti de programul de insolventa, iar liderul de sindicat Constantin Iarca sustine ca, in ritmul acesta, falimentul societatii este aproape.
Situatia de la ‘Laminorul’ Braila este una dramatica, toti cei 370 de salariati ai societatii aflandu-se in somaj tehnic. Oamenii au plans in timpul protestului si au spus ca si-au pierdut orice speranta si ca nu stiu incotro sa apuce, pentru ca nu ii mai angajeaza nimeni dupa 25 de ani de munca.
La sfarsitul lunii martie, ‘Laminorul’ Braila a intrat oficial in insolventa, dupa ce Tribunalul Braila a admis cererea formulata de companie si a numit ca administrator judiciar firma ‘RVA Insolvency Specialists’ SRL – Bucuresti. (Agerpres)
- Constanta: Transportul in comun a fost paralizat, deoarece soferii RATC au intrat in greva
Data: 22 mai
Participanti: Circa 200
Protest fata de: Autoritatile locale si centrale
Transportul in comun a fost paralizat in municipiul Constanta dupa ce circa 200 de soferi ai Regiei Autonome de Transport in Comun (RATC) au declansat o greva spontana si nu au mai plecat pe trasee, autobuzele ramanand parcate in curtea institutiei.
Principala nemultumire a protestatarilor o reprezinta salariile mici pe care acestia le primesc, de circa 1.100 de lei net pe luna, salarii nemajorate in ultimii ani. (Agerpres)
- Protestul elevilor din Covasna fata de lipsa banilor de naveta
Data: 21 mai (continua cu flash-moburi)
Participanti: Peste 2.000
Protest fata de: Ministerul Educatiei
Peste 2.000 de elevi din judet au intrat in greva japoneza, iar apoi au sustinut un mars de protest in municipiul Sfantu Gheorghe. In paralel, au fost programate adunari publice in orasele Baraolt, Targu Secuiesc si Covasna.
Elevii sustin ca nu li s-au mai decontat banii de naveta de aproape sapte luni, iar in aceste conditii unii dintre colegi lor au renuntat ori vor renunta la scoala din clasa a X-a.
Ei au afirmat ca promisiunile facute de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, nu sunt de ajuns si ca vor suspenda protestele abia cand vor primii banii.
- Protest spontan la „Remarul 16 Februarie” din Cluj Napoca
Data: 20 mai
Participanti: Circa 200
Protest fata de: Conducerea unei companii private (Remarul 16 Februarie)
Aproximativ 200 de angajati ai societatii ‘Remarul 16 Februarie’, companie controlata de omul de afaceri Calin Mitica, din Cluj-Napoca au reluat, luni, protestele, la intrarea in intreprindere, fata de diminuarea neanuntata a salariilor lor pe luna februarie.
Muncitorii au intrat, vineri 17 mai, intr-o greva spontana, pentru a-si exprima nemultumirea in privinta reducerii salariului cu 30% pe luna februarie. Conducerea intreprinderii a motivat ca in februarie s-a realizat doar 70% din productia planificata.
- Protestul siderurgistilor de la Otelu Rosu, Caras-Severin
Data: 20 mai
Participanti: Circa 200
Protest fata de: conducerea unei companii private (Mechel)
Aproximativ 200 de fosti salariati ai Combinatului Siderurgic din Otelul Rosu au sustinut un protest pe o perioada nedeterminata, in fata sediului administrativ al societatii. Siderurgistii reclamau neplata salariilor pe luna aprilie si a platilor compensatorii in urma disponibilizarilor.
Salariatii anuntau ca vor manifesta in fata combinatului, dupa care se vor muta in centrul orasului, unde vor sa blocheze drumul national Caransebes – Hateg.
In urma cu o luna, 420 de salariati ai Combinatului Siderurgic din Otelul Rosu au fost disponibilizati, iar societatea a intrat in conservare in urma vanzarii activelor Mechel Romania catre o alta companie ruseasca.
Detalii:Protest al siderurgistilor de la Otelul Rosu
- Protestul Postasilor din Capitala
Data: 13-14 mai
Participanti: Peste 1.500 de factori postali din Capitala + circa 500 de postasi din tara
Protest fata de: Conducerea Postei Romane si Guvern
Proteste ale postasilor in Bucuresti
Foto: AGERPRES
Angajatii Postei Romane din Bucuresti au protestat pe 13 si 14 mai, fiind inchise 20 de oficii postale si Centrul de tranzit, locul in care ajunge toata corespondenta si de unde se distribuie catre unitati. Protestele s-au extins si in tara, in Cluj numarul manifestantilor ajungand la 400.
In total, peste 1.500 de factori postali din Capitala, la care se adauga circa 500 de postasi din tara, au protestat, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii.
Detalii:VIDEO Doua zile de proteste la Posta
- Minerii din schimbul II de la Paroseni (Valea Jiului) s-au blocat in subteran in semn de protest
Data: 10 mai
Participanti: 100
Protest fata de: Autoritatile statului
O suta de mineri din schimbul II de la Mina Paroseni s-au blocat in subteran, timp de o zi, nemultumiti ca termocentralele nu mai preiau carbunele extras de la aceasta unitate miniera, din cauza lipsei comenzilor.
Protestul a incetat dupa ce minerii au primit asigurari de la Ministerul Energiei ca va fi preluata cantitatea de carbune extrasa de la unitatile miniere din Societatea Nationala de Inchideri Mine din Valea Jiului (SNIMVJ).
Detalii: Minerii din schimbul II de la Paroseni s-au blocat in subteran in semn de protest
- Protestul spontan la CFR: 2.000 de angajati de la Reparatii Locomotive au oprit lucrul
Data: 17 aprilie
Participanti: Peste 2.000
Protest fata de: Conducerea CFR si Ministerul Transporturilor
Peste 2.000 de angajati de la societatea Reparatii Locomotive din cadrul CFR au oprit spontan lucrul, nemultumiti ca nu si-au primit salariile. Maxim Rodrigo, presedintele Federatiei Sindicatelor Transporturi Feroviare din Romania si al Aliantei Nationale a Sindicatelor Feroviare, a declarat pentru Mediafax ca angajatii de la filialele societatii Reparatii Locomotive si Automotoare au oprit spontan lucrul din cauza faptului ca banii de salarii nu le-au intrat in conturi, pe motiv ca banca ar fi pus poprire pe conturi.
Detalii:Protest spontan la CFR: 2.000 de angajati de la Reparatii Locomotive au oprit lucrul
- Protestul demisiilor in bloc ale cercetatorilor din cauza lipsei finantarii proiectelor de cercetare
Data: 12 aprilie
Participanti: Circa 50
Protest fata de: Ministerul Educatiei
Protestul cercetatorilor
Foto: Hotnews
Membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) a demisionat in bloc din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Motivul: nu au fost anuntate si finantate proiectele de cercetare care au castigat competitia din toamna anului trecut (in cadrul programelor Resurse Umane si Idei), intarzierea finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare.
In acelasi timp, mai multi cercetatori de la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR) s-au adunat in fata Ministerului Cercetarii pentru a protesta fata de taierea de catre Ministerul Educatiei a sumelor alocate proiectelor de cercetare.
VIDEO Un protest care nu s-a vazut la TV: Scandalul sub-finantarii din cercetare
- Protestele de la Arpechim
Data: martie-aprilie-14 mai
Participanti: Peste 500
Protest fata de: Guvern si autoritatile responsabile
Peste 500 dintre angajatii societatii Arpechim au protestat constant in lunile martie si aprilie fata de situatia in care se afla societatea si au acuzat autoritatile de lipsa de implicare in salvarea locurilor de munca de la Pitesti si Ramnicu Valcea.
La Divizia Petrochimica Bradu de langa Pitesti, preluata de Oltchim in anul 2009 de la Petrom, mai lucreaza aproximativ 600 de salariati. SC Oltchim SA a intrat pe 31 ianuarie 2013 in procedura de insolventa.
Ultimul protest a fost pe data de 14 mai si au participat peste 300 de angajati.
Detalii:Proteste ale angajatilor de la Divizia Petrochimica Bradu a Oltchim
- Protestul angajatilor Oltchim si Arpechim in Capitala, in fata Guvernului
Data: 9 aprilie
Participanti: Circa 1.000
Protest fata de: Guvern
Protest Oltchim si Arpechim
Foto: Hotnews
Aproximativ 1.000 de angajati de la Oltchim si Arpechim au protestat in Piata Victoriei, in fata Guvernului, scandand „Iesi afara, javra ordinara!”, „Mincinosii” si „Hotii” si apostrofandu-l pe premierul Victor Ponta pentru ca, din postura de sef al executivului, nu a rezolvat problemele combinatelor si nu si-ar fi respectat promisiunile din campanie. Alaturi de muncitorii de la Oltchim si Arpechim, in Piata Victoriei au protestat si cateva zeci de revolutionari din cadrul Blocului National Revolutionar.
- Protestele constante de la Oltchim
Data: martie-aprilie
Participanti: Peste 3.000
Protest fata de: Guvern si autoritatile implicate
Unul dintre cele mai sonore proteste a fost cel al angajatilor Oltchim. Salariatii de la Oltchim Ramnicu Valcea au protestat timp de trei saptamani pentru achitarea restantelor salariale cat si pentru elaborarea unei strategii de repunere in functiune a combinatului valcean la o capacitate de peste 65%.
In total, la protestele de la Oltchim au luat parte peste 3.000 de angajati ai companiei, precum si rudele acestora. De foarte multe ori, in timpul protestelor, angajatii de la Oltchim care au iesit in strada au blocat Drumul National 64.
In vara anului 2012, Oltchim a fost inchis din cauza datoriilor, ulterior a trecut printr-o privatizare esuata. A fost repornit la 5% capacitate in octombrie. Din ianuarie 2013, Oltchim a intrat in procedura de insolventa.
Detalii: VIDEO Trei saptamani de proteste la Oltchim
- Manifestatie in Piata Universitatii din Capitala impotriva exploatarii gazelor de sist
Data: 4 aprilie
Participanti: Circa 300
Protest fata de: Autoritati si planurile de exploatare/explorare a gazelor de sist
Protest gaze sist_Bucuresti_3
Foto: Hotnews
Circa 300 de persoane au protestat in Piata Universitatii din Bucuresti fata de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.
Potrivit organizatorilor, protestele au loc in si in alte 24 de orase: Bucuresti, Barlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brasov, Targu Neamt, Mangalia, 2 Mai, Calarasi, Piatra Neamt, Slatina, Galati, Timisoara, Oradea, Iasi, Buzau, Costinesti, Buzias, Cluj Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea.
- Protestul biciclistilor in Bucuresti
Data: 23 martie
Participanti: Circa 3.000
Protest fata de: Primaria Capitalei si primarul Oprescu
Circa 3000 de biciclisti, potrivit estimarilor Jandarmeriei, s-au adunat sambata, 23 martie, in fata Parcului Izvor din Bucuresti pentru a protesta impotriva deciziei Primariei Capitaliei de a face piste de bicicleta pe trotuar. Acestia au plecat apoi intr-un mars pe Splaiul Independentie catre Primaria Capitalei.
- Protestul spontan de la Dacia
Data: 20 martie
Participanti: Circa 3.000
Protest fata de: Cnducerea unei companii private (Dacia)
Circa 3.000 de muncitori de la Automobile Dacia au declansat pe 20 martie un protest spontan cu revendicari legate de noul contract colectiv de munca, iar o parte din nemultumiri erau legate si de faptul ca o parte din orele suplimentare ar putea sa nu mai fie platite.
Detalii:Protest spontan la uzina Dacia – Productia a fost oprita
- Protestul revolutionarilor la Guvern
Data: 18 martie
Participanti: Circa 300
Protest fata de: Guvern
Protest al revolutionarilor la Palatul Parlamentului
Foto: Hotnews
Aproximativ 200 – 300 de revolutionari au blocat Bd Iancu de Hunedoara pe sensul dinspre Stefan cel Mare spre Piata Victoria si au protestat in zona sediului Guvernului. Revolutionarii au protestat din trei motive, dupa cum au sustinut: neacordarea indemnizatiilor pentru o mare parte dintre revolutionari; situatia economica a tarii, exemple in acest sens fiind cazurile Oltchim, Arpechim si Mechel; nerespectarea promisiunilor facute in campania electorala.
- Fostii salariati de la Mechel au blocat Drumul European E60 in Campia Turzii
Data: 18 martie
Participanti: Circa 200
Protest fata de: Conducerea unei companii private (Mechel)
Circa 200 de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii au blocat, pe 18 martie, drumul european E60, care trece prin fata combinatului, in semn de protest fata de neplata salariilor compensatorii.
Detalii:VIDEO Peste o suta de fosti angajati ai Mechel au blocat E60, nemultumiti de neplata salariilor
- Protestul sindicalistilor de la Uzinele Govora
Data: martie-aprilie
Participanti: Circa 300
Protest fata de: Conducerea unei companii private ( Uzinele Sodice Govora)
Aproximativ 300 de sindicalisti de la Uzinele de Soda au protestat pe 11 martie in fata Prefecturii Valcea. Sindicalistii din Sindicatul SODISTUL sunt nemultumiti de faptul ca nu li s-a reinnoit contractul colectiv de munca si, printr-o delegatie, au stat la discutii cu prefectul judetului. Uzinele Sodice Govora sunt o companie privata fiind in proprietatea concernului polonez CIEH Varsovia, cu 700 de angajati. Compania produce toate sortimentele de soda si lucreaza in sistem interdependent cu CET Govora si Oltchim SA.
Detalii:300 de sindicalisti de la Uzinele de Soda protesteaza in fata Prefecturii Valcea
- Protestele de la Mechel, Campia Turzii
Data: martie
Participanti: Peste 200
Protest fata de: Conducerea unei companii private (Mechel)
Peste 200 de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii au protestat, timp de trei saptamani, fata de inchiderea fabricii si disponibilizarea unltimilor angajati de catre grupul rus Mechel. Protestele au vizat si situatia salariilor compensatorii, dupa ce conducerea Mechel Campia Turzii a propus plata esalonata pe trei luni a salariilor compensatorii si ca fostii angajati sa taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenti acelor plati, disponibilizatii fiind nemultumiti de aceasta solutie.
Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.
Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.
Detalii:VIDEO Peste 200 de fosti angajati ai Mechel au blocat E60, nemultumiti de neplata salariilor
- Protestul angajatilor Metrorex in Capitala
Data: 6 martie
Participanti: Circa 2.000
Protest fata de: Ministerul Transporturilor si Guvern
Protestul sindicalistilor de la metrou in Piata Victoriei 2
Foto: Hotnews
Circa doua mii de sindicalisti de la metrou, instotiti de reprezentanti RATB si CFR, au protestat miercuri in fata Ministerului Transporturilor si in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Sindicalistii din Uniunea Sindicatelor Lucratorilor de la Metrou (USLM) condusi de liderul de sidicat Ion Radoi, fost parlamentar PSD, cereau marirea salariilor si oprirea procesului de transferare a metroului bucurestean de la Ministerul Transporturilor la Primaria Bucuresti. Protestatarii au scandat „Jos, jos, jos / Guvernul mincinos” si au amenintat ca vor intra in greva generala la 1 aprilie daca nu le sunt rezolvata solicitarile.
Detalii: VIDEO / FOTOGALERIE Aproximativ doua mii de sindicalisti de la metrou au protestat in Capitala