Sari direct la conținut

Harta politica a tradarilor si a blaturilor

Realitatea Romaneasca

Constituirea consiliilor judete a schimbat sensibil raportul de forte inregistrat in alegerile locale. Goana dupa obtinerea functiilor celor mai inalte din aceste organisme ale administratiei locale a determinat aproape toate combinatiile posibile de aliante, unele chiar impotriva naturii.

Data-limita legala pana la care trebuiau constituite consiliile locale si judetene a fost 26 iunie.

In mod normal, dupa 20 de zile de alegeri si dupa trei convocari consecutive in acest interval, consilierii absenti de la sedintele de constituire trebuiau sa-si piarda mandatul si sa fie inlocuiti cu urmatorii de pe liste electorale, sau – daca acest lucru nu mai era posibil – organizate alegeri de completare. Lucru care nu s-a intamplat in nici unul dintre judetele cu probleme.

Termenul a fost depasit neasteptat de mult, ultimul consiliu judetean constituin-du-se abia la 13 iulie. Aceasta abatere de la lege a fost determinata de negocierile dintre partide pentru a incheia intelegeri de sustinere reciproca in vederea castigarii suprematiei in consilii.

Nu-i mai putin adevarat ca noua configuratie politica rezultata in urma alegerilor locale este una speciala, cu un echilibru evident intre cele doua forte – PSD si Alianta.

Marele perdant

Unele dintre formatiunile politice au obtinut, in urma alegerilor, majoritatea doar in foarte putine judete. Astfel ca partidele „mici” au jucat rolul de arbitri si au avut numai de castigat.

S-au inregistrat si tradari neasteptate, fie la nivel de partide – cand au fost incalcate intelegerile initiale, fie la nivel de consilieri – cand unii dintre acestia au votat in favoarea dusmanului de moarte.

Manevrele de culise au facut din partidele mici marii castigatori ai alegerilor locale, chiar daca rezultatele matematice au fost modeste. PRM are trei presedinti de consilii judetene, PUR – patru, la care se adauga mult mai multi vicepresedinti.

Alianta PNL-PD este marele perdant al procesului de constituire a puterilor legislative din teritoriu. 箠urma alegerilor locale, ea se inregistra cu 10 consilieri mai multi decat PSD. Cu toate acestea, n-a obtinut sefia decat in 9 consilii judetene, fata de 19 ale PSD.

Caruselul tradarii

Exista situatii in care Alianta a pierdut in urma unor tradari din interior. La Giurgiu, alegerea social-democratului Victor Boiangiu ca presedinte al Consiliului Judetean a beneficiat de voturile a doi consilieri PD, Dascalu Octavian si Dinu Ionel, care au primit in schimb posturile de vicepresedinti ai Consiliului Judetean. 箠Gorj a fost randul unor liberali sa tradeze.

Patru alesi pe listele PNL, in frunte cu presedintele filialei locale, au votat cu PSD, motiv pentru care au si fost exclusi din PNL. Tradatorii au primit drept recompensa de la PSD functii de vicepresedinti. Alianta a obtinut presedintia Consiliului Judetean Cluj cu ajutorul UDMR, caruia i-au si revenit cele doua functii de vicepresedinte. Evident, PSD a acuzat Uniunea de tradare.

PSD, desi minoritar, a castigat presedintia la Ilfov tot in urma unor manevre de culise. PNL a acuzat consilierii PRM si PUR ca au tradat intelegerea facuta inainte de alegeri cu Alianta si ca, la sedinta de constituire a CJ, au votat in favoarea PSD. De altfel, PRM si PUR au pactizat cu PSD in nu mai putin de 11 judete.

Motiv pentru analistii politici sa considere ca astfel a fost deturnat rezultatul alegerilor. „Este evident ca in foarte multe judete din Romania PSD a recastigat puterea care i-a fost luata prin vot democratic, folosind sprijinul acordat de PRM si PUR.

Unii numesc aceasta alianta ?alianta tradarii?, deoarece romanii au votat PRM si PUR din convingerea sincera ca aceste doua formatiuni politice sunt de Opozitie. Alegatorul roman se simte tradat, deoarece el a votat un partid de Opozitie care acum sprijina la scena deschisa PSD”, a comentat Stelian Tanase.

Juraminte si fotografii

Fenomenul tradarii a fost previzibil inca din primul moment. Pentru a preintampina desfasurarea lui s-a apelat la tot felul de tertipuri. Consilierii judeteni ai PD, PNL, PRM si PUR din Olt au fost dusi la biserica si pusi sa jure cu mana pe Biblie ca vor respecta intelegerea.

La Arad, reprezentantilor Aliantei li s-a cerut sa-si fotografieze in cabina buletinul de vot, pentru a se verifica apoi ca s-au tinut de cuvant. In fine, la Brasov, pentru a se elimina orice suspiciune, consilierii liberali si democratii si-au aratat buletinele presedintelui PNL Brasov, senatorul Nicolae Vlad Popa, si reprezentantilor presei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro