Sari direct la conținut

Hidroelectrica a reziliat patru contracte bilaterale

HotNews.ro

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat ca Hidroelectrica a reziliat patru contracte bilaterale. „In urma discutiilor cu reprezentantii FMI, la jumatatea lunii decembrie am dispus trimiterea de notificari de reziliere a contractelor la primul termen posibil catre toti beneficiarii de contracte bilaterale. Patru dintre acestea au fost reziliate. In paralel, am trimis documentatia la Directia Generala Competitivitate a Comisie Europene in vederea identificarii consolidarii unei solutii juridice pentru rezilierea tuturor contractelor”, a spus Ariton in raportul sau de activitate pe 2011. Vezi in text care sunt cele patru contracte.

Hidroelectrica a reziliat contractele cu CNH, Salrom, CLMB Patinoar Brasov si cu Luxten Lightning. Cea din urma a renuntat singura la contract ca sa „nu-si compromita imaginea”, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul companiei.

Conducerea Hidroelectrica tocmai a anuntat recent ca va rezilia, la primul termen posibil, contractele bilaterale cu „baietii destepti” care nu au fost tranzactionate pe OPCOM. Mai exista insa un mare contract controversat care a fost incheiat pe OPCOM (n.red. bursa energiei), cel cu ArcelorMittal, care ar putea beneficia in continuare de energia ieftina de la Hidroelectrica. Surse din interiorul companiei au declarat pentru HotNews.ro ca in cazul ArcelorMittal, contractul ar putea fi prelungit cu maxim 2 luni dupa data de 6 ianuarie 2012 cand expira, urmand apoi sa fie incheiat un nou contract. „Inca nu am stabilit conditiile noului contract si daca va fi sau nu incheiat pe OPCOM”, au precizat sursele citate.

„Contractele cu baietii destepti vor fi reziliate imediat cum vom gasi o portita juridica si legala. Nu vrem sa asteptam expirarea contractelor”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei. Trebuie precizat ca multe din contractele cu baietii destepti au fost prelungite anul trecut pana in 2018.

Aceste notificari au fost trimise la putin timp dupa ce Constantin Trihenea, fostul director general al companiei si-a dat demisia.Acesta a afirmat inainte de demisie ca Hidroelectrica vinde o buna parte din energie la preturi mult sub costurile de productie, fapt pentru care ar trebui majorate cu 50%. Fostul director vorbea despre preturile la energia livrata catre consumatorii casnici. Tot atunci a mai spus ca in cazul mult blamatelor contracte cu „baietii destepti” nu poate face decat o majorare a preturilor cu maxim 3,5%.

  • Pe lista firmelor care au cumparat energie de la Hidroelectrica se afla ENEL, CEZ, E.On, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq  Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon si Compania Nationala a Huilei.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro