Hidroelectrica lasa grupul Andritz Hydro fara lucrari de retehnologizare de 71,5 milioane euro
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denuntat actele aditionale nr. 4 si nr. 6 la contractul de retehnologizare încheiat cu grupul Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogosu de pe Dunare, care vizau lucrari in valoare de 71,5 milioane Euro. Acestea sunt doar o parte din lucrarile de retehnologizare, atribuite, in perioada 1997-2003, cu incredintare directa grupului de firme Voith- Andritz. „Incepand cu 1997 au fost initiate prin hotarari de guvern o serie de contracte internationale cu incredintare directa, legate de retehnologizarea unor capacitati de productie hidro”, informeaza Hidroelectrica.
Afacerea retehnologizariilor a starnit mai multe scandaluri in presa, mai ales ca erau implicate si numele fostilor ministri ai industriei, Calin Popescu-Tariceanu si Dan Ioan Popescu.
- Citeste Calendarul hotiei hidropesediste
- Citeste si O penultima escrocherie la Hidroelectrica
Potrivit Euro Insol, la originea contractelor sta retehnologizarea celor 6 hidroagregate din Portile de Fier I, inceputa in 1997, cu o valoare finala de 200 milioane Euro. Sirul atribuirilor directe a continuat in 2001 cu cele 8 grupuri la Portile de Fier II unde decontarile au ajuns la aproximativ 250 milioane Euro, ultimul agregat retehnologizat urmand sa intre in exploatare in iulie 2013.
In 2003 contractul de retehnologizare de la Portile de Fier II s-a aditionat cu lucrarile aferente celor doua grupuri din centrala Gogosu in valoare de 54,5 milioane Euro. Ultimul contract este cel de retehnologizare a centralelor de pe Oltul inferior cu o valoare de cca 400 milioane euro. In total consortiul de firme Voith – Andritz a primit lucrari cu incredintare directa de peste 900 milioane de Euro. La acestea se adauga inca 89 milioane Euro, retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecata de consortiu prin licitatie.
Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa, au fost analizate toate contractele in derulare. „Dintre acestea, cele de retehnologizare au beneficiat de o atentie deosebita, atat prin prisma importantei centralelor modernizate cat si a costurilor asociate. La fel ca si alte contracte de retehnologizare, modernizarea hidrocentralei Gogosu nu se inscrie in indicatorii de eficienta tehnico-economica acceptati pe plan mondial”, sustine Hidroelectrica.
Astfel, Euro Insol a initiat negocieri cu contractorul general, pentru alinierea pretului lucrarilor de retehnologizare la valoarea de piata, la nivelul anului 2013, insa nu s-a ajuns la un acord. Hidroelectrica a achitat catre Andritz Hydro, avansuri de 61 milioane Euro, incepand cu 2002, pentru hidrocentrala Portile de Fier II si 13.6 milioane Euro, in 2003, pentru lucrarile prevăzute să înceapa în 2013 la hidrocentrala Gogosu, fără a percepe dobânzi în această perioadă de 10 ani.
„Prin denuntarea actelor aditionale pentru retehnologizarea centralei Gogosu, administratorul Judiciar urmareste realizarea lucrarilor, la preturi competitive, obtinute prin licitatie publica deschisa cu participare internationala, dupa ce valoarea actualizata a contractului impreuna cu lucrarile suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici si de functionare, a crescut de la 54,5 milioane Euro la 71,5 milioane Euro in baza unui artificiu de calcul contractual care nu tine cont de evolutia preturilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care in ultimii 10 ani au scazut nu au crescut”, se mai arata in comunicatul Hidroelectrica.
„Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu incredintare directa si aceluiasi consortiu de firme Voith – Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta priceputi la retehnologizari. Sa-i lasam si pe altii sa se afirme. Toate lucrarile de retehnologizare pe viitor vor fi atribuite prin licitatii internationale. Ne dorim proceduri de achizitie transparente si competitive. Acesta este motivul pentru care în ianuarie 2013 am reluat de la zero licitatia cu valoare estimată de 136 milioane Euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, cu o putere instalată de 210 MW” a declarat Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.