Sari direct la conținut

Hidroelectrica renunta la relatia cu unii dintre "baietii destepti", dar vrea s-o prelungeasca pe cea cu ArcelorMittal

HotNews.ro
Combinatul de la Galati se duce pana in instanta pentru ajutoare de stat, Foto: AGERPRES
Combinatul de la Galati se duce pana in instanta pentru ajutoare de stat, Foto: AGERPRES

Conducerea Hidroelectrica tocmai a anuntat ca va rezilia, la primul termen posibil, contractele bilaterale cu „baietii destepti” care nu au fost tranzactionate pe OPCOM. Mai exista insa un mare contract controversat care a fost incheiat pe OPCOM (n.red. bursa energiei), cel cu ArcelorMittal, care ar putea beneficia in continuare de energia ieftina de la Hidroelectrica. Surse din interiorul companiei au declarat pentru HotNews.ro ca in cazul ArcelorMittal, contractul ar putea fi prelungit cu maxim 2 luni dupa data de 6 ianuarie 2012 cand expira, urmand apoi sa fie incheiat un nou contract. „Inca nu am stabilit conditiile noului contract si daca va fi sau nu incheiat pe OPCOM”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, este nevoie de un nou contract deoarece fara aceasta energie ieftina de la Hidroelectrica, combinatul siderurgic de la Galaţi ar fi „pus pe butuci”. „Prelungim dupa 6 ianuarie cu o luna, maxim doua, pentru ca oricum in ultima vreme am redus cantitatile catre ei si apoi incheiem un nou contract cu energie de pe piata. Nu stim inca daca pe OPCOM”.

ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a cumparat la finele lunii decembrie 2010 circa 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.

De altfel, din cauza acestui contract Fondul Proprietatea a dat Hidroelectrica in judecata considerand ca pretul obtinut de ArcelorMittal este sub cel al pietei. Fondul Proprietatea considera contractul cu ArcelorMittal Galati ca fiind unul preferential, aducand astfel prejudicii majore Hidroelectrica. Contractul este analizat, alaturi de altele, si de Comisia Europeana. Comisarul european Joaquin Almunia a anuntat in octombrie ca la nivelul Comisiei se vor analiza contractele incheiate cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-ar fi realizat la tarife sub nivelul pietei.

  • „Existenta distorsiunilor la care a facut referire vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, care indeplineste si functia de Comisar European pentru Concurenta, nu este o certitudine”, se arata intr-un punct de vedere al Ministerului Economiei solicitat de HotNews.ro.

Contractele pe care vrea Hidroelectrica sa le rezilieze au fost impartite in trei categorii:

  • unele care au clauze foarte bine facute in beneficiul „baietilor destepti” si nu permit rezilierea. Hidroelectrica se asteapta sa ajunga cu ele in justitie
  • unele care au clauze „cu care mai poti face ceva” cu anumite conditii
  • unele care au clauze care permit usor rezilierea

In perioada urmatoare, vor avea loc discutii cu fiecare beneficiar in parte. „Le vor fi prezentate toate punctele de vedere, situatia de urgenta creata si vom asculta apoi si punctul lor de vedere. Rezilierea trebuie facuta cu acordul ambelor parti. Cu ocazia aceasta unele contracte pot fi reziliate imediat in mod definitiv”. Dupa aceste discutii, urmeaza „pasul doi” care poate insemna actionarea in justitie. Pana la sfarsitul anului in curs, toate aceste lucruri vor fi clarificate.

Motivele care stau la baza deciziei Hidroelectrica de a trimite notificari de reziliere sunt situatia critica in care a ajuns compania din cauza reducerii productiei si „presiunile care vin din toate partile pentru renuntarea la contractele bilaterale”.

  • HotNews.ro a publicat saptamana trecuta un amplu material prin care arata ca Hidroelectrica a ajuns intr-o situatie dificila mai ales din cauza contractelor cu baietii destepti. Acum, Hidroelectrica este o companie care se lupta cu mari dificultati: apa putina si de patru ori mai scumpa, productie redusa, preturi sub costurile de productie, contracte paguboase si presiuni din partea unora dintre „baietii destepti”.
  • Citeste cum ajuns Hidroelectrica intr-o situatie critica

Aceste notificari au fost trimise la putin dupa ce Constantin Trihenea, fostul director general al companiei si-a dat demisia.Acesta a afirmat inainte de demisie ca Hidroelectrica vinde o buna parte din energie la preturi mult sub costurile de productie, fapt pentru care ar trebui majorate cu 50%. Fostul director vorbea despre preturile la energia livrata catre consumatorii casnici. Tot atunci a mai spus ca in cazul mult blamatelor contracte cu „baietii destepti” nu poate face decat o majorare a preturilor cu maxim 3,5%.

In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie in cosul destinat consumatorilor casnici la un pret sub costul de productie estimate la o medie anuala de 86 de lei/ MWh. Potrivit Federatiei Hidrosind, in acest cos sunt livrati anual 4,5 TWh ora de energie hidro dintr-un total de aprox. 12 MWh. Pretul energiei livrate este de 72 lei/Mwh, in conditiile in care pretul final al cosului (n.red. format din energie hidro, termo si nucleara) este de aproximativ 160 de lei.

  • Ajustari la contractele cu „baietii destepti” doar in limita inflatiei

Situatia privind preturile la energia hidro nu este noua: pretul pentru consumatorul casnic este mentinut la acelasi nivel de 3-4 ani, iar pentru contractele cu „baietii destepti” exista o clauza care prevede ca majorarile nu pot fi facute decat in limita inflatiei.

Toate contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite anul trecut. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro Slatina, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la o medie de 90 lei/Mwh.

Unul dintre cele mai controversate contracte prelungite pana in 2018 este cel cu Alro Slatina. Hidroelectrica trebuie sa livreze o cantitate de 3 Twh (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului.

Controversele au pornit de la faptul ca pretul a fost stabilit in functie de cotatia aluminiului. Astfel, au fost luni in care pretul s-a situat sub 100 lei/MWh.

Pe lista firmelor care cumpara energie de la Hidroelectrica se mai afla ENEL, CEZ, E.On, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon si Compania Nationala a Huilei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro