Sari direct la conținut

I-a blestemat Ceausescu sau sunt de vina sondele de petrol? Explicatiile satenilor din Izvoarele pentru seria nemaintalnita de micro-cutremure care le-a dat viata peste cap

HotNews.ro

Satul Izvoarele se afla la circa 30 de km de Galati, intr-o zona frumoasa de dealuri. Drumul pana la Izvoarele este plin de gropi, fara indicatoare, aproape pustiu. Pe o raza de zeci de kilometri nu vezi magazine, pensiuni sau masini la poarta, semn de saracie lucie. La intrarea in sat strajuieste un panou arias, in culorile Romaniei, pe care scrie „Bine ati venit in comuna Slobozia Conachi”. Asezarea a iesit din anonimat peste noapte, dupa ce in perioada 23 septembrie – 7 octombrie au avut loc circa 220 de cutremure pentru care nimeni nu gasit pana acum o explicatie clara. Ce motive gasesc satenii pentru cutremure? De la pedeapsa lui Dumnezeu pana la sondele de petrol, de la blestemul lui Ceausescu si pana la savante explicatii – toate se regasesc in folclorul local.

  • Citeste un reportaj cu marturiile satenilor din Izvoarele

Primarul comunei spune ca aceste cutremure insotite de bubuituri au terorizat populatia, locuitorii celor 400 de case din sat, dar multumeste Domnului ca s-au oprit.

„In zona centrala a satului Izvoarele s-au auzit, incepand din 23 septembrie, o serie de bubuituri si niste miscari impropriu zis cutremure, niste zgaltaituri si bubuituri subterane care nu au trasaturile caracteristice ale unui cutremur, de parca cineva sub paviment, dusumea, te impinge, te zgaltaie. Zgaltaitul acesta a fost de natura sa deranjeze populatia fiindca a durat foarte multe zile. Pe 3 octombrie au fost 22 de microcutremure. In ziua de 4 oct – 51 microcutremure, iar in ziua de 5, 64 de miscari seismice. De aia a fost populatia ingrozita. Slava Domnului ca dupa data de 7 nu s-au mai inregistrat.

S-au mai intamplat astfel de evenimente, accidental, intr-o singura zi, acuma doi ani. Intr-o zi au fost doua trei astfel de manifestari, dar nu ne-au impacientat prea mult fiindca s-au oprit. Am luat date la Institutul national de Fizica pamantului si am aflat ca si anul trecut in luna decembrie, intre 9 si 30 decembrie au fost 27 de microcutremure, dar cu magnitudine foarte mica. Specialistii spun ca pamantul este un organism viu, care actioneaza in permanenta. Sub noi la 100 de km se misca si acuma poate ceva, dar daca nu se sesizeaza, noi nu putem spune ca au fost cutremure aici. Acum, fiind roiul acesta de cutremure atat de lung, 220 de cu tremure in doua saptamani de zile, toate acestea, au inspaimantat populatia satului Izvoarele si o parte din populatia comnunei Slobozia Conachi. Sa spunem zona centrala a satului Izvoarele, pe o lungime de 1 km, a fost mai terorizata. La marginile satului s-a auzit mai putin si a fost, sa spunem, receptat cu mai putina temere”, spune primarul comunei, Ion Neculau.

Emil Dragomir, consilier local, descrie si el fenomenul: „Pamantul s-a zgaltait din cauza cutremurelor, din informatiile pe care le avem noi de Institutul National de Fizica Pamantului. Cetatenii spun ca ar fi de la sondele petroliere, dar deocamdata nu s-a confirmat nimic. Nu stim care este adevarul. Impreuna cu toti cetatenii sunrtem foarte interesati sa aflam adevarul despre aceste cutremure.

Acum doi ani a fost o firma de prospectiuni, pe la cetateni, au facut niste masuratori, dar noi nu am primit niciun fel de informatie. Vreau sa va spun ca in istoria tarii noastre si nici in lume nu s-au intamplat asemenea fenomene, niciin lume. Niste fenomenene neobisnuite de care toti ne-am speriat fiindca nu au fost cutremure obisnuite. Parca aveai impresia sa iese ceva din pamant, parca se chinuia sa iasa ceva din pamant. Niste bufnituri de se ridica masa si patul si paharele si farfuriile 4-5 centimetri de la podea. A fost foarte rau. Sunt momente in care chiar te sperii. nu s-a mai intamplat niciodata in satul nostru asa ceva. Nu s-a mai intamplat nicaieri. specialistii din alte tari vor sa vina sa vada ce s-a intamplat, ce fenomene. Ne gandim sa exploatam si turistic zona. o problema care ar fi foarte importanta pentru noi, pentru comuna Slobozia Conachi, facem un apel catre Guvern sa ne ajute, regularizarea Suhurluiului. Daca aceasta era facuta, comuna noastra nu mai era inundata”.

Satul Izvoarele din judetul Galati

Miscarea faliei, inundatii si alunecari de teren

Primarul are mai multe explicatii pentru cele intamplate, incepand de la miscari ale faliei, alunecari de teren si pana la inundatii.

„Nu se stie adevarata cauza. Este posibil sa fie o manifestare de origine pur tectonica, dar si alti factori cu siguranta ca au concurat la activarea acestei zone tectonice, daca a stat pana acum pasiva. Specialistii spun ca este de origine tectonica, miscarea subterestrului, dar mai sunt si pareri, nu stiu daca sunt avizate sau nu, ca este de la inundatiile care au avut loc cu doua saptamani inaintea inceperii cutremurului. Aceste inundatii au adus o cantitate erxtraordinar de mare de apa.

Este vorba de sute de mii de tone. Tot specialistii spun ca aceasta cantitate ar fi influentat si zona subterestra a satului si a comunei. Altii spun si fac trimitere la posibila alunecare de teren. Vreau sa fac precizarea ca in 1986, 1995 si 997 au fost trei alunecari de teren in urma carora au fost stramutate sapte gospodarii, in urma ultimei alunecari am impadurit 17 ha de teren, s-a facut un sistem de conducere rapidada a apelor catre paraul Suhurlui. De atunci nu au mai fost alunecari de teren. Aparatele montate de specialisti vor spune adevarul daca sunt alunecari care nu se vad cu ochiul liber, daca au contribuit la aceste cutremure, samd”, spune primarul.

Acesta spune ca o alta cauza care se vehiculeaza, dar cu care nu este de acord, este ca seismele ar fi aparut din cauza exploatarii de petrol din zona. „O alta cauza spusa de unii, pe care eu nu o impartasesc, ar fi aceea ca extractia petrolului din zona ar fi influentat. Va fac precizarea ca aceste sonde ale Petromului nu sunt in Izvoarele. Sunt la 3-4-5 km de sat. Daca ar fi o cauza as pune si eu intrebarea de ce nu s-ar manifesta astfel de fenomene seismice in localitatea Schela, unde sunt cateva zeci de sonde. In satul Izvoarele nu e nicio sonda. Dar este posibil sa fie vreo legatura, specialistii vor cerceta”, este de parere edilul.

Campul petrolier din apropierea satului Izvoarele

Sondele de petrol

Satenii sunt insa convinsi ca nerorocirea li se trage de la sondele de petrol, mai ales ca nici Primaria si nici Petrom-ul nu s-au grabit sa explice ce se intampla.

Stefan Petrea (Izvoarele, Galati)

Stefan Petrea (Izvoarele, Galati)

Foto: Hotnews

„Doua saptamani am dormit imbracat. Cade casa pe tine unde te duci? Da nu numai eu. Casa sarea in sus. Intai bufnitura si dupa aia cutremur. Eu l-am prins pe cutremurul din 77, dar asa ceva nu am vazut. Erau 6-7 pe noapte. Ziua tot timpul. Acum nu mai sunt, dar inainte ne-am speriat rau. Cutremurele se intampla de la schela, de la sonde. Ca sa stiti. Zic asta pentru ca sunt din Izvoarele, sunt nascut in 1949. Cand s-a construit extractia asta de petrol mergeam cu oua si cu vin si vindeam acolo. Aveam 14 ani, asta era in ’57, deci sa stiti ca eu vorbesc real. Cutremurele au inceput de cand a venit austriacul asta (reprezentant al Petrom in zona – n.red.). Pana acum nu s-a intamplat asa ceva. Austriacul ne-a facut beleaua. Dupa ce ca am avut inundatii ne-a luat cutremurul. Nu cred ca este de la inundatii. Am mai avut inundatii in 72, 86, de cand sunt eu. Nu este mainia lui Dumnezeu. Austriacul vrea sa ne darame pe noi, ca el isi scote banii si pe noi ne darama. Matale crezi ca primarul vrea sa spuna drept. El este cu buzunarul lui. Sa spunem cinstit”, spune Petrea Stefan, 64 de ani, din Izvoarele.

Maine-poimaine ne-o inghiti pamantul

Si doamna Marcela, 78 de ani, este de aceeasi parere: „De vreo doua zile cutremurele s-au oprit. Daca a facut lumea scandal, astia de la sonde le-au oprit, nu au mai bubuit ei. Numai de la ei este. Nu are de unde sa fie. Asta nu este de la Dumnezeu. De ce cutremurul ala care a fost mare s-a clatinat pamantul pe orizontala, lin, iar la noi de ce face de sus in jos. Au fost si cate 4-6 cutremure pe noapte. Uneori dormeai de oboseala, alteori, nopti albe.

Doamna Marcela (Izvoarele, Galati)

Doamna Marcela (Izvoarele, Galati)

Foto: Hotnews

De falie nu ne-a explicat nimeni. Ci-i aceia falie? Cine sa ne explice? Noi suntem niste prosti. Maine-poimaine ne-o inghiti pamantul, ce le pasa lor? Cred ca nici ei nu stiu ce este. Este ceva ce nu prea se intampla. Asta e de la sonde, nu de la Dumnezeu. Nu s-a mai intamplat pana acum, dar nici nu s-a forat ce foreaza ei acum. Inainte scoteau lent, mergea ca lumea. Acum vor sa ia tot. Noi am mai avut inundatii, dar nu s-a mai intamplat nimic. Eu stau aici de 78 de aici, aici m-am nascut. Noi aici in Izvoarele am trait foarte linistiti, suntem oameni foarte muncitori. Am vazut ca se spunea ca satul nostru este din 1913. Nu este adevarat. Soacra mea era nascuta in 1902 si parintii ei au fost tot aici, deci este din 1800 si ceva si am stat linistiti pana acum. Nu aveam nicio alta natie in satul asta, nici tigani, nici rusi si este un sat foarte harnic si muncitor”.

Aceasta spune ca nu i s-a crapat casa si nu are nevoie de niciun ajutor de la autoritati. „Eu nu am nevoie de ajutorul lor. Sa dea la cei saraci care nu au ce manca, la boschetari, nu noua. La mine a mai fost crapata casa dinainte, s-a mai crapat si acum. Au fost vecini carora le-a intrat apa de la inundatii si din cauza cutremurului s-a lasat si s-a crapat. Eu de ce sa vorbesc cu pacat, la mine nu s-a intamplat. Frica ne-o fost ca era bubuiala mare. Facea bum, bum si dupa care se zgaltaia casa in sus si in jos. Om vedea ce o vrea Dumnezeu, ca noi suntem un sat credincios”, mai spune femeia.

In discutie intra si Jan Antonel, un satean care trecea pe strada. „Eu vreu sa dau un reportaj, un interviu, dar va rog nu ma filmati. Toti cei care sunt la sonde au stat de vorba cu mine. Este de la sonde. Va spun eu. Eu nu am treaba cu cei pe care ii da afara. Sa va arat casa. Toata a crapat. Eu nu am asigurare”, spune aceasta. Doamna Marcela spune insa ca omul e credincios, dar este un pic deranjat.

Pagube materiale are si Ioana Mocanu, proprietatea acesteia fiind una dintre cele patru case afectate. Femeia spune ca daca nerorocirea vine de la Dumnezeu, o trag pentru pacatele lor.

„Ce ati auzit si ce ati vazut, noi suntem aici. Alea multele aici sunt. Nu mai pot, nu mai rezist, am o luna de zile. Eu sunt bolnava, operata. Acum s-au oprit. Noi suntem acuma cu Hramul Bisericii si vreau sa ma odihnesc un pic ca sa fac de mancare, ca noi ramanem cu biserica noastra. Noi nu stim ce se intampla. Unii spune cu gazele de sist. 300 de cutremure au fost in doua saptamani, am vazut la televizor, noi nu mai suntem oameni pe pamant.

Au mai fost cutremure de la D-zeu, dar cand vin de la Dumnezeu se mai si termina, puiule. Cand o veni ala de la Dumnezeu, ne termina, ai vazut la televizor ala din Vrancea, a bagat spaima in toata tara. Le e frica la autoritati ca vine ala de 7,7 grade. Eu sunt aici si ma bag sub tocul usii, dar voi la bloc ce faceti? Unde te duci, mama? Voi sunteti copii, noi am trecut prin multe. Daca o fi de la Dumnezeu sunt faptele noastre pe care le ducem, daca sunt de la cei rai, Dumnezeu sa-i rasplateasca. Noi nu mai putem sa mai rezistam. Avem aproape 40 de ani de cand stam aici. Stateam aici nu ne stia nimeni. Acum s-au retras apele, au venit cutremurele si ne-a distrus. Si sentimental si psihic si cu sanatatea, ne-a distrus”, spune Ioana Mocanu, 63 de ani.

Ioana Mocanu: „Au mai fost cutremure de la D-zeu, dar cand vin de la Dumnezeu se mai si termina, puiule”

Nimeni nu spune adevarul

Femeia se plange si de faptul ca nimeni nu a venit sa le puna ce se intampla. „Eu cred ca este si de la sonde si de la una si de la alta. Nimeni nu spune adevarul. Este unic in lume. In toata lumea nu s-au mai intamplat 300 de cutremure. E bogatie multa sub bamant si trebuie sa o descopere. Au fost sedinte aici la camin si trebuia sa mergem cu niste sateni si cu primarul, cercetatorii, la schela sa ne explice directorul. Nu a mai venit nimeni. Cu casele ne ajuta D-zeu. Noi avem asigurare. Noua ne este rusine sa spunem minciuni ca pe unde iese gura, iese sufletul. Trebuia sa ne spuna ce este si noi stiam si stateam linistiti. Noi traim cu 350 de lei pe luna”, spune femeia vizibil iritata de situatie.

Elisabeta Stoian (Izvoarele, Galati)

Elisabeta Stoian (Izvoarele, Galati)

Foto: Hotnews

Casa afectata o are si Elisabeta Stoian, 55 de ani. Aceasta insa nu are asigurare. „Ne-am saturat de bubuituri. Nici nu stiu cum ma mai cheama. Acum s-a linistit, dar la inceput cand venea noaptea, venea moartea. Nu puteam sa mai stam in case. Sarea pamantul in sus cum bateam o minge. Ala de Vrancea cand a venit ne-a zgltait. Astea de aici ne-a ridicat in sus. Este clara diferenta. Noi suntem femei, nu stim de ce se intampla asta. Sa zica altii mai destepti. Eu am lasat capul in jos si in fata sotului. Ne-am speriat de moarte.

Bubuiturile astea cand au fost parca ramaneam surzi. Noua ne-a afectat casa. Cu cartiva ani in urma am avut alunecari de teren, venea dealul peste noi, si au fost 5-6 case care s-au mutat de acolo, dar acuma sa fie tot de acolo, nu stim ce sa fie. Sau poate s-a suparat D-zeu pe noi si le-a trimis pe acestea, noi trebuie sa le primim. Poate o fi greselile noastre, pacatele noastre. Eu nu stiu nimic de falie, domnita. Cine lucreaza acolo stie, cine nu, nu. Cei de la primariei ne-au spus ce au invatat ei, stiintific, nu ca taranului”, spune femeia.

Aceasta locuieste in Izvoarele de 35 de ani si spune ca oamenii sunt linistiti si muncitori si ca nu ar fi meritat asa ceva. „Era bine sa fie bine, suntem un sat linistit, muncitor, cu credinta in Dumnezeu. Nu suntem batausi, betivani, sa furam, sa ne dam in cap. Suntem niste tarani simpli, foarte respectosi si uniti. Ce sa faci, asta e situatia. Noi vrem sa nu mai fie bubuituri, ca astea ne termina. Daca ar fi liniste ar fi foarte bine. Muncim, toata vara nu gasiti pe nimeni acasa. Nu avem bani, dar ne punem in gradina de toate. Acuma au venit si inundatiile, nu au mai fost de mult inundatii. Astea sunt de raul Suhurlui, ca nu au facut lucrari la el”, se tanguie doamna Elisabeta.

Casa afectata a doamnei Elisabeta

Blestemul lui Ceausescu

O alta doamna Elisabeta, una dintre cele mai varstnice femei din sat, la aproape 90 de ani, da vina pe lacomia oamenilor si pe blestemul lui Ceausescu.

Asta este blestemul lui Ceusescu. Bine ne face ca l-au omorat. Eu am patru clase. China este prima pe glob ca economie si tot comunisti sunt si nu mai moare nimeni. Au schimbat economia, dar nu au schimbat comunismul. S-au impanzit in toata lumea. Noi am luat din America ce a fost mai rau, nu ce a fost bun. Toata curvasaria am adus-o in Romania, noi am fost o tara foarte bogata, nu am avut datorii cu Ceusescu. Chiar daca ne-a tinut din mancare, nu a murit nimeni de foame. Au adus banane, portocale, dar eu nu ma scol de la masa cu o banana si portocala. Si eu am fost copchil, nu stiam ce e aia. Mama imi dadea graunte coapte si am trait foarte bine. Dar de la sonde e sigur. Au tras prea mult petrol, prea repede, si a ramas acolo gol si acum se duce pamantul in jos. Asa sa ne explice domnul cu biologia, biologul. Nu sa imi spuna mie ca se misca falia. De ce se misca? Ca nu are pe ce sa mai stea. Se lasa si se lasa cu noi cu tot. Ne ducem cu nasul in titei, in gaz, in ce o fi. Nici armata nu ne mai scoate. Eu de aici nu plec. Aici sunt toate amintirile mele, toata tineretea mea”, spune aceasta.

Sateanca da vina si pe oranduire ca nu ii verifica pe cei de la „sonde”.

Doamna Elisabeta: „Asta este blestemul lui Ceausescu”

„Daca Basescu si toti cei care au fost la conducere vor sa ne ducem in fundul pamntului, noi stam aici de casa. Asa facea si Ceausescu, ii impusca pe toti. Asa a murit si el. Dupa fapta si rasplata. Tot o moarte au si ei. Acum sa nu pot sa stau in casa mea de bubuieli. Niste porci astia de la Guvernare. In primul rand este vina Guvernului si a primarului. Cand au venit aici pe la noi si ne-au pus stegulete pe unde sunt gaze, au avut o aprobare. Ca ei nu intrau pe teren fara aprobare.

Astora de la putere chiar te rog sa spui ca se cearta ca porcii in fata televizorului. Sa le fie rusine magarilor. Sa faca acolo in Parlament un magazin ca le ducem cruci gratuit. Se cearta acolo si Ponta. Ce sa invatam noi de la niste porci. Eu nu stiu cine ii alege in fiecare an de la Revolutie. Eu nu am fost la alegeri niciodata si nici altii ca mine. Eu cred ca se aleg ei intre ei. De la Iliescu pana la Basescu, toti au fost niste hoti. La iliescu nu s-a cunoscut ca era sacul plin”, mai explica domna Elisabeta.

Doamna Elisabeta si vecina ei (Izvoarele, Galati)

Doamna Elisabeta si vecina ei (Izvoarele, Galati)

Foto: Hotnews

Aceasta spune ca Dumnezeu nu le-ar face o asemenea treaba deoarece in sat sunt si cativa oameni drepti. „In tot satul asta si in Slobozia, eu stiu oleaca de Biblie, or fi macar cinci drepti si pentru ei Dumnezeu nu ii pedepseste pe ceilalti, nu ne pierde. Asta este de la bogatia si de la hotii care au cumparat. Nu exista legislatie de controlat. Cand era Ceausescu erau controlate toate intreprinderele. Acuma banii la buzunar si du-te, poti sa-i bagi pe prosti in fundul pamantului. Trebuia sa vie sa controleze la ce adancime, cat se foreaza”, spune femeia.

Voicu Mirela, 26 ani, o tanara mamica, se teme pentru copilul ei. „E naspa tare aici. A fost cu copilul, este speriata rau. Acuma nu am mai simtit deloc. A fost cutremurele alea foarte naspa. De cand a auzit primul cutremur, copilul s-a speriat. Viseaza ca e cutremur. Eu ii zic sa stea linistita. Vrea sa doarma cu toti in pat, nu mai vrea separat. Daca mai vine vreo unul, e speriata rau. Eu zic ca e din cauza sondelor astea. Nu are cum sa fie de la Dumnezeu. Asa zice toata lumea. Cand a fost cu inundaltiile am scapat, poate si de la apa, dar cred ca e de la sonde ca prea au sapat pe sub pamantul asta cu santuri, s-a mancat pamantul. De falie nu stiu. Eu atata stiu, atata zic, nu am timp sa stiu eu toate. Daca era de la Dumnezeu, in atatea saptamani dadea unul tare si scapam. Prea te zguduie. Eu nu stiu sa mai fi fost asemenea cutremure, de 26 ani”.

Florina, 7 anisori, spune ca sonda a activat placa tectonica, dar nu stie ce e o placa tectonica. „Nu mi-a fost frica. M-au ajutat sa dorm. Am dormit linistiti. Cutremurele se intampla cand baga sonda si pamantul este mai la vale. Trece peste cati km trebuie sa aiba si activeaza placa tectonica. Nu stiu ce este aia o placa tectonica, dar asa ne-a zis mama”.

Sfantului mare mucenic Dimitrie, protectorul crestinilor la vreme de cutremur

Preotul satului face rugaciuni suplimentare si incearca sa ii linisteasca pe enoriasi.

„S-a intamplat ce ati aflat si d-voastra. Au fost cateva socuri de pamant pe care le-am simtit din plin si cu siguranta, momentul acesta de panica este foarte dureros pentru ca noaptea era inspaimantator sa trecem prin ele fara sa ne mainifestam intr-un fel anume, uman ma refer. Sperietura a fost foarte puternica pentru fiecare insa noi am incercat prin misiunea pe care o avem, ca duhovnic al acestei parohii, sa linistim, sa indemnam lumea la calm, la solidaritate, la credinta, de aceea am si savarsit in fiecare zi, pana duminica, slujbe speciale pentru cutremur, acatistul sfantului mare mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir, care este protectorul crestinilor la vreme de cutremur.

Duminica, dupa sfanta liturghie am savarsit o rugaciune speciala pentru cutremur, totodata rugandu-ne la Isus hristos sa nu ne pedepseasca pentru pacatele pe care de voie sau fara de voie, cu stiinta sau fara stiinta, le savarsim pe acest pamant. Biserica ca si constructie nu a fost afectata fiindca a fost consolidata in urma cu sase ani. Casa parohiala a avut un pic de suferit. Important este ca noi suntem sanatosi, si ii multumim lui Dumnezeu ca nu ne pedepseste dupa masura pacatelor noastre. Au cazut mai multe lucruri printre care si tabloului inalt preasfintitului Casian. Momentan nu aveam oficial nu este dat niciun verdict. Noi ne-am rugat la Dumnezeu ca acest fenomen sa nu ia amploare. Doar autoritatile pot da o explicatie. Dumnezeu este bun si nu ne pedepseste”.

Fundul vechii mari Sarmatice

Presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Bacalbasa, spune ca explicatiile pentru aceste evenimente se gasesc in solul asezarii.

Nicolae Bacalbasa

Nicolae Bacalbasa

Foto: Hotnews

„Ceea ce se intampla la Izvoarele poate fi doar descris si in mult mai mica masura explicat. In ceea ce priveste descrierea, pe o arie relativ restransa este un eveniment seismic, aproape 200 de cutremure de foarte mica intensitate, cu un efect asupra populatiei mai mult psihologic decat de alta natura, dar acest eveniment seismic se produce intr-o zona cu anumite caracteristici geologice bine cunoscute. Este locul unde o zona de dealuri se sfarseste pe un platou care este fundul vechii mari Sarmatice. Aceasta particularitate geologica explica si un zacamant relativ redus de petrol, aflat in zona si exploatat. Este o zona care sufera de blestemul Galatiului, l-as numit, loess-ul macroporic care la umezeala se lichefiaza. Este extrem de higrofil, trage apa, iar zona este o zona cu mare umiditate, ca nu degeaba i se spune „Izvoarele”.

Este o zona predispusa la alunecari de teren care s-au manifestat si in trecut. Asa ca in anii ’70 o parte din sat a fost relocat, un eveniment care nu stiu de ce se trece sub tacere si in plus, exista o falie seismica bine identificata care are si un nume propriu, care s-a manifestat pana acum de 3 ori in ultimii zece ani. Acesta este al patrulea eveniment seismic legat de aceasta falie. S-a mai intamplat. O asemenea durata si o asemenea bogatie de scuturaturi nu a mai fost, dar acesta este al partrulea eveniment seismic la nivelul acestor micro cutremure, in ultimii zece ani, iar ca atare este certificat. Deci ne aflam in fata unor date certe, integrarea lor pentru a da o explicatie completa este deficila si apartine specialistilor. In niciun caz Bacalbasa, medic anestezist , ajuns printr-o conjunctura politica presedinte de CJ Galati, nu este cel in masura sa explice seismologic si geologic ce se intampla la Izvoarele, dar fara indoiala avem niste date certe”, explica presedintele Consiliului Judetean.

Referitor la temerile satenilor legate de sonde, acesta se fereste sa dea o explicatie. „Este o exploatare de petrol, cert, care foloseste injectarea de apa cu sare ca uneori injectarile produc micro seisme prin facturare, cert, legatura de cauzalitate este foarte greu de facut. Poate fi presupusa, dar a o dovedi este altceva. In ce masura injectararea intr-o zona cu falie seismica este indicata sau nu, nu stiu, pot raspunde doar specialistii”.

Casa distrusa de inundatii in Izvoarele, judetul Galati

Cum vor fi ajutati satenii

Primarul comunei, Ion Neculau, spune ca au fost afectate doar patru case. „Din aceste 220 de cutremure, doar cateva au fost cu magnitudine peste 3, restul insesizabile. Au fost avariate case, de nu sa nu se mai poata locui. Crapaturi sunt in vreo 4 case, dar microcrapaturi, care exista de cand lumea si pamantul in casele de pamant de la tara, sunt inregistrate in mult mai multe case. Nu se pune problema evacuarii populatiei cum a minciunit lumea o serie de media.

Cum sa evacuezi lumea cand din 400 de case doar 4 au avut crapaturi. La scoala sunt niste crapaturi abia observate cu ochiul liber. Nu exista probleme la alte institutii. Fireste ca aceste bubuituri au avut efect si vor avea si ulterior fiindca o casa zdruncinata se va mai lasa in perioada urmatoare, dar nu vreau sa se inteleaga ca este vorba de un sat evacuat. Asta ar fi de natura sa sperie lumea fara motiv. Noi nu ne-am pus deocamdata problema de ajutor fiindca suntem in perioada de evaluare. Cand se termina vom inainta prefectului si probabil se va lua o decizie la acel nivel. Vor mai aparea probabil crapaturi. Daca situatia va fi alarmanta vom face diligente pentru obtinerea unor despagubiri. La ora actuala nu se pune problema unor ajutoare guvernamentale. Eu am intrebat cat costa reparatia si cu cateva milioane de lei vechi se rezolva. Nu se pune problema refacerii caselor, doar tencuieli interioare. la tara oamenii isi fac astfel de igienizari anuale”, spune primarul.

Presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Bacalbasa spune ca satenii trebuiau sa-si faca asigurari si doar daca vor vrea autoritatile locale, vor primi ajutor.

„Orice om in tara asta, care are o casa, este obligat prin lege sa se asigure. In caz in care nu se asigura este pasibil de amenda. de fapt primarul localitatii trebuie sa ii aplice aceasta sanctiune legala. Din pacate taranul nostru este foarte sarac, o fi si indolent din cand in cand, dar saracia in mediul rural este o realitate pe care nu trebuie sa o ascundem si atunci aceasta asigurare de 10-20 de euro este o problema uneori. A despagubi un om neasigurat nu este posibil. poti cel mult sa il ajuti, ceea ce nu este un drept al omului ci un act de bunavointa facut din banul public in conditiile in care alesii dintr-o anumita localitate considera ca anumiti membrii ai comunitatii au absoluta nevoie si banul public poate fi utilizat cel mai moral si eficace in acest mod”, spune Bacalbasa.

Ce spune Institutul de Fizica Pamantului

Cutremurele produse in zona Galati sunt de natura tectonica iar din analiza datelor existente nu reiese o influenta notabila a altor factori (inundatii, exploatari de petrol), se arata in raportul intocmit de Institutul national pentru Fizica Pamantului (INFP). Efectele constatate in cazul satului Izvoarele sunt neobisnuit de mari pentru cutremure de magnitudine pana in 4, dar sunt puse de specialisti pe seama unor factori obiectivi. Citeste aici mai mult.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro