ICCJ a respins proiectul de constructie a depozitului de deseuri radioactive de la Saligny
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si a suspendat autorizatia partiala de constructie a depozitului de deseuri radioactive pe raza localitatii Anghe Saligny, Constanta, se arata intr-un comunicat CRJ.
Aceasta autorizatie partiala este emisa de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare in beneficiul Agentiei Nucleare pentru Deseuri Radioactive.
Greenpeace si CRJ au solicitat instantei si anularea acestei autorizatii in iulie 2010. Cererea a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti in februarie 2011. Recursul este pe rolul ICCJ cu termen in iunie 2012.
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a autorizat construirea unui depozit de deseuri slab si mediu radioactive pe raza localitatii Anghel Saligny, judetul Constanta.
Depozitul ar urma sa fie situat la mai putin de 1 km distanta de gospodariile locuitorilor. Statul nu a derulat consultari cu publicul pe tema acestui depozit, precizeaza comunicatul. Pentru construirea acestui depozit ar fi defrisate peste 10 hectare de padure.
„Problema depozitului de la Saligny este un exemplu clasic de evitare a implicarii publice si de fentare a legislatiei internationale, cauzat partial de faptul ca organismul de reglementare a activitatilor nucleare, CNCAN, nu este unul independent. Acest caz vine in completarea imaginii intunecate pe care energia nucleara o are deja in lume,” declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
„Legislatia 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare permite stabilirea amplasamentului, achizitionarea terenului, precum si realizarea altor documentatii precum proiectului tehnic, al planului de amplasament, fara realizarea evaluarii strategice de mediu si a evaluarii impactului asupra mediului. Acest lucru este posibil datorita necorelarii acestei legi cu legislatia comunitara, respectiv cu Directiva SEA 42/2001/CE si 87/335/CEE, transpuse in Romania prin HG 1076/2004 si respectiv HG 445/2009”, a declarat Catalina Radulescu, avocat Centrul de Resurse Juridice.