Sari direct la conținut

Ideea unei monede comune a BRICS este „aproape jenantă”, spune economistul care a inventat termenul

HotNews.ro
Baronul Jim O'Neill, Foto: James Manning / PA Images / Profimedia
Baronul Jim O'Neill, Foto: James Manning / PA Images / Profimedia

Baronul Jim O’Neill, fostul economist al băncii de investiții Goldman Sachs care a inventat termenul „BRICS” în urmă cu mai bine de două decenii, a ridiculizat ideea creării unei monede comune a celor 5 economii emergente, relatează Markets Insider.

O’Neill, care a folosit pentru prima oară termenul de BRICS în 2001 într-o lucrare de cercetare, spune că o astfel de idee vehiculată cu scopul de a evita folosirea dolarului în schimburile comerciale este „pur și simplu ridicolă”.

„Vor crea o bancă centrală a BRICS? Cum ar funcționa asta? Este aproape jenant”, a declarat el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Financial Times cu o săptămână înainte de următorul summit al BRICS, organizație informală din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Summitul de anul acesta a atras atenția după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, Africa de Sud fiind nevoită să îl rețină pe liderul de la Kremlin dacă acesta pășește pe teritoriul său, fiind o țară membră a instituției.

După luni de speculații în acest sens, Kremlinul a anunțat oficial pe 19 iulie că Putin nu va merge la summitul BRICS ce anul acesta este găzduit de orașul sud-african Johannesburg, Rusia urmând să fie reprezentată în schimb de ministrul său de externe, Serghei Lavrov. Putin va interveni însă și el prin videoconferință.

Discuții despre o monedă BRICS la summitul din Africa de Sud?

La summitul de anul acesta vor fi discutate cererile mai multor țări de a fi primite în organizație, unele surse afirmând că în spatele ușilor închise va fi dezbătută și posibilitatea adoptării unei monede comune. Africa de Sud, în calitate de țară gazdă, a respins aceste speculații.

Ideea a fost susținută în public însă de către președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

„De ce nu ne putem face comerțul susținut de moneda noastră? Cine a decis că este dolarul? Trebuie să avem o monedă care să transforme țările într-o situație ceva mai liniştită, pentru că astăzi o țară trebuie să alerge după dolar pentru a exporta”, a declarat el în luna aprilie la ceremonia de învestire a economistei și fostei politiciene braziliene Dilma Rousseff la Noua Bancă de Dezvoltare, denumită anterior „Banca BRICS”.

Aceasta este o instituție de creditare fondată de statele membre ale BRICS pentru a juca un rol asemănător cu cel al Fondului Monetar Internațional.

Lula a adăugat, printre altele că „este greu, pentru că sunt oameni rău obișnuiți”, dar este necesar, de asemenea, să nu fie grăbită schimbarea și a invocat „răbdarea” Chinei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro