Sari direct la conținut

Importam case de la compatriotii lui Mos Craciun

Cotidianul

Modelele includ case simple sau cu etaj, respectiv mansarda.

„Practic, un metru patrat construit costa cam 600 de euro, dar pretul variaza de la proiect la proiect“, explica presedintele firmei Valtec, Narcis Somesfalean.

De la proiect pina la materiale si executie, totul este finlandez. „Elementele se aduc direct din Finlanda, cum ar fi, spre exemplu, peretele cu geam incorporat. Geamurile sint Pilkington, au un sistem modern de inchidere si nu sint termopan.

Au trei sticle, sint concepute sa reziste la temperaturi scazute, au o piedica reglabila la sistemul de inchidere, care este in special pentru protectia copiilor. Totul se monteaza in Finlanda“, spune Somesfalean. Aceste case sint concepute pe sistemul low energy, adica sa consume intre 25 si 40 W pe metru patrat.

Un alt element al casei finlandeze este centrala termica pe peleti (elemente obtinute din rumegus presat). „Sistemul de incalzire este inclus in constructia casei.

Peletii stau intr-un container special, centrala se alimenteaza de acolo, are un soft care permite programarea dupa nevoi, iar moda in Finlanda, care a inceput sa prinda si la noi, este incalzirea prin pardoseala. Caldura nu se pierde urcind pe pereti, ci este resimtita in incapere“, explica reprezentantii Valtec.

Cit despre materia prima, adica peletii, acestia se comercializeaza la pretul de 160 de euro (plus TVA)/ tona. Aceasta cantitate este suficienta pentru trei luni, la o familie de cinci persoane, conform calculelor importatorilor.

Potrivit presedintelui Valtec, la o suprafata locuita de 200 de metri patrati, costurile de intretinere, pentru sistemul cu centrala pe peleti, se ridica la aproximativ 400 – 600 de euro pe an.

Centrala acopera incalzirea si apa menajera si poate utiliza si energia oferita de sisteme alternative, cum ar fi panourile solare. La succesul unei case bine izolate contribuie si caramida energoplus, „adusa in premiera in Romania.

Este facuta din granule de argila cu ciment si liant si este singurul tip de caramida care are polistirenul in ea, inclus in mijlocul blocului. Este un cistig foarte mare pentru economia constructiei, estetica si, mai ales, izolare“, sustine presedintele Narcis Somesfalean.

Constructorul finlandez, firma Jukkatalo, nu a lasat nimic la voia intimplarii: acoperisul casei este proiectat sa reziste la 500 de kilograme pe metru patrat, greutate efectiva.

Peretii sint din lemn stratificat de esenta tare, combinat cu vata mineralizata de densitate mare, iar pe interior se foloseste rigips, care vine in orice culoare ori model. „O astfel de casa poate avea intre 78 si 250 de metri patrati. Noi avem deja patru comenzi in Cluj. Garantia oferita este de 50 de ani.

Vom avea in curind un showroom in Cluj, unde aducem un concept nou: construim o casa finlandeza special pentru showroom, unde orice client va putea sa petreaca 24 de ore (o zi si o noapte) ca si cind ar locui acolo, ca sa vada cum se simte“, promite presedintele Valtec.

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro