Sari direct la conținut

Importanța femeilor războinice în epoca fierului, dezvăluită de teste ADN asupra smalțului dinților unor rămășițe umane mai vechi de 2.000 de ani

HotNews.ro
sapaturi arheologice, Foto: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia
sapaturi arheologice, Foto: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

Analiza ADN a smalțului dinților unor rămășițe umane descoperite într-un mormânt vechi de 2.000 de ani pe insula Bryher, care conținea atât o sabie, cât și o oglindă, a rezolvat misterul asupra sexului persoanei decedate, dar a și ridicat întrebări interesante despre războiul din epoca fierului din Marea Britanie, relatează The Guardian.

De zeci de ani, arheologii sunt nedumeriți dacă o încăpere funerară căptușită cu piatră, care a fost descoperită în 1999 pe insula Bryher, adăposteau rămășițele unui bărbat sau ale unei femei.

Săpăturile au scos la iveală o sabie într-o teacă din aliaj de cupru și un scut alături de rămășițele unei singure persoane, obiecte asociate adesea cu bărbații. Dar au fost găsite și o broșă și o oglindă de bronz, ornată cu ceea ce ar putea reprezenta un disc solar, asociate de obicei cu femeile. Mormântul este unic pentru epoca fierului din Europa de Vest din cauza existenței atât a oglinzii, cât și a sabiei.

Acum, un studiu științific condus de Historic England a stabilit că rămășițele aparțin unei femei, o descoperire care ar putea face lumină asupra rolului femeilor războinice într-o perioadă în care se crede că violența dintre comunități era la ordinea zilei.

Încercările inițiale de a stabili sexul prin metode tradiționale, cum ar fi analiza ADN-ului, au eșuat din cauza degradării avansate a oaselor. Tot ceea ce s-a putut vedea din schelet era o pată întunecată de pământ pe care a zăcut cândva corpul, cu doar câteva bucăți mici de os și dinți care cântăreau în total cam 150 de grame.

Progresele științifice au însemnat că a fost posibilă testarea smalțului dentar, conform rezultatelor cercetării publicate în Journal of Archaeological Science: Reports.

„Smalțul dinților este cea mai tare și mai durabilă substanță din corpul uman. Conține o proteină cu legături cu cromozomul X sau Y, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pentru a determina sexul. Acest lucru este util deoarece această proteină supraviețuiește bine în comparație cu ADN-ul.

„Analiza noastră a implicat extragerea urmelor de proteine ​​din bucăți minuscule din smalțul dinților care au supraviețuit. Acest lucru ne-a permis să calculăm că individul a fost femeie într-o probabilitate de 96%”, a spus Dr. Glendon Parker, profesor asociat la departamentul de toxicologie de mediu de la UC Davis.

Principala formă de război de acum 2.000 de ani ar fi constat probabil în atacuri surpriză asupra așezărilor inamice. Oglinda și armele găsite în mormânt sunt toate asociate cu războiul.

Se crede că oglinzile ar fi putut fi folosite în epoca fierului pentru semnalizarea, comunicarea și coordonarea atacurilor. Ele aveau și funcții ritualice, ca instrument de comunicare cu lumea supranaturală pentru a asigura succesul unui raid sau „curățarea” războinicilor la întoarcerea lor.

Dr Sarah Stark, un biolog al scheletului uman la Historic England, a spus că descoperirile au oferit „dovezi ale rolului principal al unei femei în războiul din epoca fierului din Scilly.

„Deși nu putem afla niciodată exact despre simbolismul obiectelor găsite în morminte, combinația dintre o sabie și o oglindă sugerează că această femeie avea un statut înalt în comunitatea ei și ar fi putut juca un rol dominant în războiul local, organizând sau conducând raiduri împotriva grupurilor rivale.”

Stark a adăugat: „Acest lucru ar putea sugera că implicarea femeilor în raiduri și alte tipuri de violență a fost mai comună în societatea din epoca fierului decât ne-am gândit anterior și ar fi putut pune bazele unor lideri ulteriori precum Boudicca”.

Sabia și oglinda sunt expuse la Muzeul Insulelor Scilly.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro