Sari direct la conținut

Impozitul pe lux trebuie plătit până pe 30 aprilie, dar momentan nu există formularul / Legea nu e clară: ce probleme sunt la case și mașini scumpe

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Guvernul a introdus anul trecut (prin Legea 296/2023) un impozit pe lux, mai exact pentru case și mașini scumpe. Ulterior, ANAF a pregătit un proiect pentru introducerea unui nou formular (216). Persoanele care au astfel de bunuri ar trebui să le declare prin acea declarație, iar apoi să plătească până pe 30 aprilie.

Acest termen este pentru case, în cazul mașinilor fiind 31 decembrie.

Trebuie precizat că impozitul este pe bunul respectiv.

Astfel, o problemă a legii este legată de faptul că nu este clar dacă persoanele care dețin o cotă dintr-o proprietate care depășește plafonul trebuie să declare sau nu. Specialiștii cu care am discutat spun că Legea este interpretabilă. Dacă ne uităm pe varianta de proiect a ordinului privind formularul 216, o singură persoană poate declara, iar acolo nu se face referire la faptul că deține o cotă parte.

Pot exista situații în care pentru aceeași clădire pot completa ambele persoane acea declarație și să plătească impozitul de două ori.

Nu este clar câte resurse și timp va consuma ANAF pentru a verifica cine nu a depus acea declarație și nu a plătit. Experții cu care HotNews.ro a discutat spun că ar fi puține persoane care s-ar încadra la plată, iar pentru sume așa de mici (pentru că se plătește pentru ce depășește plafoanele menționate mai jos), e un consum prea mare de resurse.

Probleme privind impozitul special pentru autoturisme cu valoare mai mare de 375.000 lei

Consultanții fiscali care au analizat aceste prevederi din lege au observat următoarele probleme:

1. Nu este definită noțiunea de “valoare de achiziție” și anume aceasta include sau nu TVA aferent achiziției sau această valoare de achiziție reprezintă valoarea de înregistrare în contabilitate a autoturismului? Ar fi indicată și definirea noțiunii de “autoturism”.

2. Impozitul special se datorează doar pentru autoturismele dobândite dupa 2024? Dacă autoturismul a fost achiziționat anterior anului 2024, cum se stabilește fractiunea din cei 5 ani?

3. Acest impozit se datorează și de către comercianții de autoturisme, chiar dacă aceste autoturisme sunt înregistrate în evidențele contabile ca stocuri?

4. În cazul leasingului, cel puțin financiar, nu se înțelege care proprietar datorează și plătește acest impozit special: cel juridic sau cel economic?

5. Având în vedere ca acest impozit să plătește până la data de 31 decembrie pentru anul curent, se poate întampla următoarea situație: societatea “X” cumpără și înmatriculează în Romania prima dată în luna ianuarie 2024 și vinde către societatea “Y” în martie 2024. Din reglementarile actuale se înțelege că societatea “X” este contribuabilul care datorează și trebuie să plătească acest impozit până la 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 să plăteasca societatea ”Y”. Dar dacă ulterior, societatea ”Y” vinde în luna iunie 2024 către societatea “Z”. Nu se întelege cine este contribuabilul care trebuie să declare impozitul în anul 2024. În anul 2025, societatea “Z” sau societatea “Y”.

Cât este impozitul pe lux și la ce se aplică

Impozitul pe lux se aplică pentru:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei.

În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro