Sari direct la conținut

În ce condiții poți apela la eșalonare simplificată dacă îți trimite ANAF decizia de impunere din oficiu / Ce-ți va calcula Fiscul

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Să presupunem că ai avut anul trecut venituri din dobânzi bancare, dividende, activități independente (poate ai început să vinzi constant diverse produse pe OLX), videochat, meditații, frizerie etc. dar ai uitat sau nu ai știut că trebuie să depui Declarația unică și să-ți plătești taxele.

Este vorba despre CAS la 12 și 24 de salarii și CASS la 6, 12 și 24 de salarii. Dacă veniturile sunt din activități independente, vei plăti și impozit pe venit.

Un articol pe care l-am publicat marți pe HotNews.ro vorbește despre notificările și deciziile de impunere pe care le va trimite ANAF în acest caz. De fapt, Fiscul și-a actualizat procedura, având în vedere acele plafoane. Anul viitor va face același lucru pentru că au intervenit alte modificări fiscale în zona activităților independente – PFA.

Luați în considerare că pentru faptul că plătiți cu întârziere taxele către Stat, vi se vor calcula dobânzi și penalități.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

Dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobândă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi.

În ce condiții poți ajunge să beneficiezi de eșalonare simplificată, dacă nu ai banii

Unele persoane spun că vor apela la eșalonare simplificată dacă le va trimite ANAF decizia de impunere. Da, poți apela dacă Fiscul îți trimite anul ăsta decizia de impunere. Dar dacă o trimite peste 2 ani?

Discutam zilele trecute cu o persoană care în ultimii ani nu a depus Declarația unică, având venituri din investiții (dividende și dobânzi bancare). A vrut să-și plătească taxele, așa că s-a dus la sediul ANAF de care aparține pentru a i se calcula cât are de plată, mai ales că i se pare foarte complicată Declarația unică. Veniturile pentru care nu a declarat taxele sunt aferente anilor 2021, 2022 și 2023.

Din birou în birou a ajuns la un angajat care i-a spus că în acest moment se calculează sumele aferente anului 2020 și când vor ajunge la 2021 va fi anunțat printr-o notificare.

Așadar, el nu va putea apela la eșalonare simplificată.

Acest lucru este confirmat și de consultantul fiscal Cornel Grama.

“Prima dată, Fiscul îți face decizie de impunere cu debitele, la care adaugă dobânzi și penalități de nedeclarare. Toate sumele astea ajung pe fișa ta. Tu poți cere eșalonare simplificată dacă sunt sub 1 an, chiar dacă sunt prin decizie de impunere”, a spus el.

Penalitatea de nedeclarare este de 0,08%, adică 4 ori cât e dobânda. Consultantul fiscal amintește că ai posibilitatea să plătești debitul de pe decizia de impunere și ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare.

Esșlonarea simplificată e și pe penalități dacă ANAF te pune la plată.

Cum se folosește eșalonarea simplificată și ce înseamnă

Eșalonarea la plată în formă simplificată nu prea a fost promovată de ANAF în spațiul public.

Practic, trebuie să depui la ANAF un formular (D7), iar acele impozite și contribuții le vei returna în rate timp de maxim 12 luni (poți alege o perioadă mai scurtă, dacă vrei).

Dobânda este de 0,02%/zi, adică 7,3% pe cele 12 luni.

ANAF ar trerbui să vă soluționeze cererea în 5 zile lucrătoare.

Ca persoană fizică, trebuie ca suma pentru care ceri eșalonarea să nu fie mai mică de 500 lei.

La firme, minimul este 5.000 de lei.

Pentru a beneficia de eşalonarea la plată trebuie, printre altele:

  • să depui o cerere la organul fiscal, la care se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;
  • să nu înregistrezi obligaţii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioară datei depunerii cererii şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală (atestatul va fi eliberat de ANAF în 5 zile de la depunerea cererii).

Ce plafoane au fost în 2023 pentru CAS și CASS

Salariul minim luat în calcul pentru veniturile aferente anului 2023 a fost de 3.000 de lei. Având în vedere numărul salariilor luate în calcul (le vedeți la începutul articolului), sunt următoarele plafoane:

Dacă ai avut venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuia să plătești CASS de 1.800 lei

Dacă ai avut venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei

Dacă ai avut venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei.

Unele persoane s-au bucurat în 2023 când au primit dobânzile de la depozitele bancare, dar nu au știut că trebuie să depună și Declarația unică dacă veniturile au fost de peste 18.000 lei. În unele cazuri, băncile și-au informat clienții. Acele persoane vor primi la un moment dat o decizie de impunere, cu tot cu dobânzi și penalități. Cei care au preferat titlurile de Stat nu vor primi nimic: acestea nu sunt taxate.

INTERVIURILE HotNews.ro