Sari direct la conținut

In ciuda cresterilor anuntate de guvern, impozitul pe locuinte ramane extrem de mic

Pentru a mai carpi gaurile la buget, guvernul s-a gandit ca ar fi bine sa creasca impozitele pe proprietati, incasarile suplimentare astfel generate fiind estimate la 45,9 milioane lei in 2010, 95 milioane lei in 2011, 100,7 milioane lei in 2012 si 109,5 milioane lei in 2013. Adica 0,02% din PIB pe an – o suma neglijabila, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Am sustinut de nenumarat ori ca, raportat la valoarea de piata a imobilelor, actualele impozite pe locuinte sunt jenant de mici, dar pe de alta parte, am inteles considerentele de ordin social care ii impiedica pe guvernanti sa mareasca aceste impozite.

Insa, protectia sociala trebuie sa se opreasca la prima locuinta, iar de la a doua, impozitul trebuie sa fie unul care sa tina cont de ceea ce se intampla in tarile civilizate.

Ce inseamna cresterea impozitului pe locuinte: conform calculelor EVZ, pentru un apartament cu o suprafata de 60 mp situat in centrul Bucurestiului se va plati un impozit de 109 lei daca acesta reprezinta prima locuinta, 142 lei daca este a doua locuinta, 218 lei daca este a treia si 327 lei daca este a patra locuinta aflata in proprietatea aceluiasi contribuabil.

Daca luam in considerare faptul ca un asemenea apartament costa minim 80.000 de euro sau 334.000 de lei, rezulta ca impozitul anual reprezinta intre 0.03% si 0.1% din valoarea locuintei. Adica extrem de putin. In mod normal, procentele ar trebui sa fie de cel putin 3-4 ori mai mari atat pentru cei cu o singura locuinta, cat si pentru cei care detin mai multe.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro