Sari direct la conținut

In primele 5 luni din 2010, 32.000 de romani s-au pensionat pe caz de boala. Cat mai rezista bugetul Asigurarilor Sociale?

In ultimele luni s-a discutat mult despre faptul ca intentia guvernului de a inaspri conditiile de pensionare i-a determinat pe multi romani sa iasa la pensie mai repede. Pentru a verifica daca asa stau lucrurile, am cerut CNPAS o statistica lunara a intrarilor in sistemul asigurarilor sociale de stat pe tipuri de pensionare, iar in urma cu o zi am primit datele. Ce arata acestea?, se intreaba Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Evolutia numarului de pensionari in primele 5 luni din 2010

In perioada ianuarie-mai 2010, numarul total al romanilor care s-au pensionat a fost de 138.047. Dintre acestia, 50,2% s-au pensionat pentru ca au atins limita de varsta, procentul fiind in scadere semnificativa fata de media pe tot sistemul de asigurari sociale de stat (fara agricultori) inregistrata la sfarsitul anului 2009, cand 66,2% din totalul pensionarilor erau in aceasta situatie.

Mai departe, numarul celor care au intrat in sistem avand un anumit grad de invaliditate a fost de 32.061, respectiv 23,2% din total. La sfarsitul anului trecut, la nivelul intregului sistem ponderea a fost de 19,1%, in crestere semnificativa fata de anul 2000, cand ponderea era de 14,5%.

Numarul pensionarilor anticipate partiale a fost de 19.244 sau 13,9% din total, in crestere exploziva comparativ cu media de 2,4% pe intregul sistem.

Ce concluzie se desprinde de aici? In primele 5 luni din acest an, s-a intrecut orice masura in ceea ce priveste evolutia numarului de pensionari invalizi sau pensionati anticipat. In ce tara din lume un sfert dintre pensionari sunt pensionati pe caz de boala? Ne comparam cu vreo tara civilizata din acest punct de vedere?

Care este situatia deficitului bugetelor de asigurari

In primele 5 luni din 2010, deficitul bugetului de pensii a fost de 4,16 mld lei, sau 0,8% din PIB. Doar in luna mai, cheltuielile au fost cu 37,3% mai mari decat incasarile. Ce inseamna asta? Un deficit de 1 mld lei lunar, sau 12 miliarde lei in urmatoarele 12 luni, sau aproape 3 mld euro, sau 2,4% din PIB, sau 35% din tot deficitul bugetar.

Asta doar la pensii. Daca aruncam o privire pe bugetul asigurarilor de somaj, observam ca tot in perioada ianuarie-mai 2010 s-a inregistrat un deficit de 1,33 mld lei, de 4 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Iar deficitul Fondului National de asigurari sociale de sanatate a ajuns la un nivel de 600 mil lei – anul trecut, in aceeasi perioada exista un excedent de 38 mil lei.

Acum, adunand deficitul de la pensii, cu cel de la somaj si cu cel de la asigurarile de sanatate, ajungem la o cifra in jurul a 15-17 miliarde de lei in 2010, sau jumatate din tot deficitul bugetar prognozat pentru acest an (6,8%).

Ce intelegem din cifrele de mai sus? Intelegem ca problema noastra principala nu este ca unii fura, ci ca pur si simplu 4-5 milioane de contribuabili nu mai pot sustine o populatie de 21 de milioane. Daca aceste bugete nu ar fi avut deficite structurale, guvernul nu ar fi avut nicio problema sa se incadreze in tinta de 6,8% stabilita cu FMI.

Si pentru ca simpla scoatere in evidenta a acestor cifre nu rezolva problema, sa vedem si care ar fi solutiile iesirii din aceasta situatie:

1. Pensiile nu pot sa scada, asa ca trebuie sa uitam de asta. Insa, nu spune nimeni ca pensiile nu pot fi impozitate. In acest moment, doar pensiile mai mari de 1.000 de lei sunt impozitate cu 16%, acest impozit fiind aplicat la suma care depaseste aceasta cifra.

2. Absolut toti romanii pensionati pe caz de boala trebuie verificati. Stiu ca unora o asemenea masura li se va parea o vanatoare de vrajitoare, insa vremurile in care statul se purta cu manusi a trecut.

3. Venitul minim garantat trebuie ori redus, ori sa dispara. Garantarea unor venituri care nu au la baza principiul contributivitatii incarca inutil sistemul de pensii.

4. Numarul contribuabililor trebuie in mod obligatoriu sa creasca – este imposibil ca pe termen lung, 0,8 salariati sa sustina un pensionar. Munca la negru trebuie redusa drastic, economia subterana trebuie de asemenea redusa semnificativ, concomitent cu largirea bazei de impozitare.

5. Intrarea in sistem trebuie sa se faca mai greu, iar pensionarea anticipata sanctionata mai drastic.

Comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro