Sari direct la conținut

In Romania se consuma zilnic 61,5 milioane de metri cubi de gaz, dintre care 34 de milioane reprezinta consumul populatiei. De marti nu mai intra in tara 4,7 milioane de metri cubi de gaz rusesc

HotNews.ro

In Romania se cosuma zilnic in jur de 61,5 milioane de metri cubi de gaz, insa 4,7 milioane de metri cubi de gaze, provenite din Rusia, nu au mai intrat marti in tara, dupa sistarea livrarilor prin punctul de trecere de la Isaccea. In Romania mai intra, in prezent, 2,5 milioane de metri cubi de gaz rusesc prin punctul de la Mediesul Aurit, insa autoritatile iau in calcul si cel mai defavorabil scenariu, adica o eventuala sistare a livrarilor si prin acest punct. Dintre cele 61,5 milioane de metri cubi, 33 de milioane sunt asigurate din productia interna, iar populatia consuma maximum 34 de milioane de metri cubi zilnic, potrivit datelor prezentate marti de ministrul economiei, Adriean Videanu.

Ministrul economiei, Adriean Videanu si premierul Emil Boc au declarat, marti, ca deficitul de 4,7 milioane de metri cubi pe zi poate fi acoperit din productia interna curenta, din cantitatile de gaz aflate in depozite si prin oprirea livrarii de gaze catre CET-uri, care vor trece pe consumul de combustibil alternativ.

Din productia interna curenta – Romgaz, Depogaz, Depomures, Petrom si alte surse – pot fi asigurate zilnic 33 de milioane de metri cubi. Alte 26 de milioane de metri cubi ar urma sa fie asigurate din depozitele stocate si 2,5 milioane de metri cubi sunt in continuare asigurate din import, prin punctul de intrare Mediesul Aurit.

Primul-ministru si ministrul economiei au declarat marti ca exista stocuri suficiente pentru alimentarea cu gaze a populatiei, chiar si in cazul in care livrarile din Rusia ar fi oprite in totalitate.

Centralele termice urmeaza sa treaca pe consum de combustibil alternativ – pacura sau carbune, in loc de gaze. Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, CET-urile au rezerve de pacura si carbune pentru 10-12 zile, insa exista stocuri suficiente si la furnizorii de pacura si carbune.

Ministrul economiei a dat asigurari ca, pe langa furnizarea de gaze catre populatie, nu va fi afectat in niciun fel nici sectorul industrial, economiile de gaz urmand sa fie facute doar la CET-uri.

Multi dintre marii consumatori industriali si-au diminuat, insa, semnificativ productia si chiar si-au inchis temporar portile, trimitandu-si angajatii in somaj tehnic, din cauza crizei financiare, astfel incat consumul de gaze din sectorul industrial a scazut simtitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro