Sari direct la conținut

In sfarsit, unda verde pentru lansarea satelitului moldovenesc TUMnanoSAT

HotNews.ro
TUMnanoSAT1, Foto: CST-TUM
TUMnanoSAT1, Foto: CST-TUM

După o întârziere neobișnuit de lungă pentru SpaceX, de peste o lună, racheta Falcon 9 cu indicativul B1067.5 a fost reinstalată la complexul 39A de la Cape Canaveral, de unde așteaptă lansarea către ISS, scrie Space Alliance.

În vârful sau cargoul Dragon CRS 25, cel care a cauzat și întârzierea după ce o scurgere de combustibil din sistemul RCS de propulsie al cargoului a oprit lansarea, impunând verificarea întregului sistem.

Cargoul Dragon folosește un sistem RCS (reaction control system) compus din 16 motoare Draco, aranjate în configurație principal-secundar, pe baza de MMH și NTO (monomethyl hydrazine și nitrogen tetroxide oxidizer).

Motoarele au fost îmbunătățite permanent de SpaceX în ultimii ani, iar astăzi au ajuns să furnizeze în jur de 400 N în vidul din spațiu. Ele sunt restartabile și sunt folosite atât pentru orientare cât și pentru corecții de orbită. În jur de 1.2 tone de combustibil sunt folosite pentru o misiune normală către ISS și înapoi pe Pământ.

CRS 25 urmează să fie lansat în această noapte la ora 00:44 UTC, va ajunge din urmă stația ISS pe o orbită 418 km x 422 km x 51.6 grade înclinație și va andoca la portul Harmony. Este așteptată atât recuperarea pe barjă a treptei întâi, cât și a celor două calote ale capsulei protectoare.

Prognoza meteo pentru Cape Canaveral indică 70% probabilitate de lansare în această noapte, cu ceva nori și posibilitate de ploaie. Dacă nu vom avea din nou o surpriză tehnică de ultim moment, sunt șanse bune ca CRS 25 să zboare în sfârșit.

Misiunea este interesantă pentru noi pentru că în cargo este încărcat și satelitul TUMnanoSAT, construit la Chișinău, de Universitatea Tehnică a Republicii Moldova.

Cargoul celor de la SpaceX îl va transporta până la ISS, de unde astronauții îl vor transfera în modulul japonez Kibo și, folosind brațul robotic, conform unei proceduri standard, îl vor împinge afară în spațiu, într-o lansare foarte lentă.

Chiar dacă TUMnanoSAT nu este o revoluție spațială (discutăm despre un Cubesat construit de o universitate), pentru această parte a Europei lansarea sa este simbolică pentru că pune Republica Moldova într-o cooperare internațională, pe un traiect către Occident, deschizându-i oportunități pentru viitor, potrivit Space Alliance.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro