Sari direct la conținut

In Transnistria continua inchiderea scolilor romanesti

Gardianul

Criza continua sa se intensifice in Transnistria o data cu amplificarea campaniei impotriva scolilor cu predare in limba romana, deoarece, dupa inchiderea fortata a Scolii nr. 20 din Tiraspol, tentativa de suspendare a activitatii liceului din Tighina, a venit randul liceului romanesc din Rabnita.

Autoritatile locale din aceasta regiune separatista continua ceea ce a fost numita „purificare lingvistica” de catre inaltul comisar al OSCE, Rolf Ekeus, care a vizitat saptamana trecuta scolile moldovenesti din regiune.

De asemenea, Comitetul pentru apararea drepturilor copilului, format din parinti si profesori de la scolile romanesti din Transnistria, califica actiunile Administratiei de la Tiraspol de lichidare a institutiilor cu predare in limba romana drept „genocid lingvistic” si „epurare etnica a basarabenilor din stanga Nistrului”.

Functionari de la Directia de invatamant din Rabnita, insotiti de militieni, au incercat, luni, sa sigileze liceul romanesc din oras. Cadrele didactice, elevii si parintii s-au opus acestei tentative si nu au permis nici unui oficial transnistrean sa patrunda in curtea institutiei, a declarat directoarea liceului, Eugenia Halus.

Ea a precizat ca autoritatile locale au incercat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa inchida institutia, iar parintii si profesorii s-au opus acestei tentative. „Acestia au revenit astazi la poarta liceului cu aceeasi intentie de a sigila cladirea.

Profesorii, parintii si elevii liceului s-au adunat in curtea scolii si au hotarat sa supravegheze institutia zi si noapte, pentru a nu permite inchiderea ei de catre autoritatile transnistrene. Militia locala nu a recurs la forta pentru a pune in aplicare hotararea administratiei locale”, a spus Halus.

Liceul romanesc din Tighina, supravegheat

Profesorii, parintii si elevii liceului romanesc din Tighina (Bender) continua sa supravegheze, pentru a saptea zi consecutiv, cladirea institutiei pentru a impiedica sigilarea acesteia de catre Militia transnistreana. Presedintele comitetului de parinti al liceului, Elena Caldare, a declarat ca in preajma liceului continua sa patruleze o echipa de militieni transnistreni.

„Profesorii nu parasesc nici ziua, nici noaptea cladirea liceului, iar parintii vin in orele din afara serviciului, altii isi petrec concediile in curtea institutiei si mergem pe rand acasa pentru a lua masa”, a spus Caldare.

Agnesa Eftodi, consilierul ministrului educatiei, a declarat ca toate scolile romanesti din Transnistria au primit avertizari din partea administratiilor locale sa le paraseasca, intrucat acestea urmeaza a fi inchise.

„Situatia creata nu poate fi solutionata cu forta, pentru ca oamenii vor avea de suferit. Existenta acestor scoli din Transnistria nu reprezinta nici un pericol.”

Copiilor nu le pasa de militieni

Copiii de la scoala-internat din Tighina (Bender) au patruns fortat, marti dimineata, in sediul institutiei sigilate in ajun de autoritatile locale subordonate Administratiei de la Tiraspol, neglijand somatiile militienilor transnistreni, care au preluat controlul asupra cladirii luni seara.

Dupa ce au aflat, luni seara ca sediul scolii a fost sigilat, copiii plecati acasa la profesori au venit in curtea institutiei si au dormit in gramezi de fan, iar dimineata s-au aratat hotarati sa-si apere sediul. Actualmente, in sediul scolii se afla peste 60 de copii.

Activiste bolsevice, la contramanifestatie

In preajma scolii a aparut, la pranz, un grup de femei, activiste din miscarile de sustinere a Administratiei transnistrene, iar Militia transnistreana a blocat drumul de acces spre scoala-internat, impiedicand in special masinile cu numere de inmatriculare moldovenesti sa ajunga in zona.

Militieni transnistreni si politisti moldoveni, fara arme, se afla in continuare in curtea institutiei, unde mai sunt prezenti observatori militari din partea fortelor de mentinere a pacii, reprezentanti ai Misiunii OSCE din Moldova. Comandantul militar al zonei de securitate, un ofiter rus, a interzis televiziunilor sa ia imagini de la locul incidentului.

Ofiterul rus a anuntat ca va sesiza in mod oficial incalcarea regimului impus de zona de securitate.

Comandantul militar a afirmat ca, la aceasta ora, la Tiraspol se desfasoara o intrevedere a sefului misiunii OSCE, William Hill, cu ministrul transnistrean de externe, Valeri Litkai, incercandu-se dezamorsarea tensiunilor.

Eforturi pentru excluderea grafiei latine

Directorul institutiei, Maria Ungureanu, a declarat pentru corespondentul BASA-press care se afla in zona ca Administratia transnistreana depune eforturi sustinute pentru a exclude din invatamant grafia latina.

La randul ei, o reprezentanta a directiei locale de invatamant a subliniat ca autoritatile nu doresc altceva decat legalizarea institutiei, astfel incat sa activeze in conformitate cu normele transnistrene in vigoare, intrucat se afla pe teritoriul Transnistriei.

La scoala-internat din Tighina (Bender) sunt inscrisi 320 de copii orfani sau proveniti din familii nevoiase care au ramas pe durata verii la institutie.

Igor Smirnov, principalul artizan

Printr-o hotarare adoptata anterior, Administratia Smirnov a dispus inchiderea, de la 1 iulie, a scolilor romanesti cu predare in baza grafiei latine din stanga Nistrului. Furnizorii locali de energie termica si electrica au reziliat contractele pe care le aveau semnate cu institutiile de invatamant respective.

La 15 iulie curent, Administratia de la Tiraspol a devastat si a sigilat cladirea Scolii nr. 20, singura institutie de invatamant cu predare in baza grafiei latine din oras. Celelalte scoli cu predare in limba romana din Transnistria au primit avertizari din partea Administratiei de la Tiraspol ca vor fi inchise.

Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, in zona estica exista opt scoli care folosesc grafia latina in procesul didactic, la care studiaza circa 5.000 de copii. Tiraspolul invoca in declaratiile oficiale sase scoli cu predare in baza grafiei latine.

Chisinaul conditioneaza reluarea negocierilor

Chisinaul conditioneaza reluarea negocierilor in formatul pentagonal pe marginea problemei transnistrene prin solutionarea situatiei scolilor moldovenesti din Transnistria, a declarat ministrul reintegrarii, Vasili Sova.

Oficialul moldovean a precizat ca „Republica Moldova nu exclude posibilitatea inaintarii unei initiative privind modificarea formatului pentagonal al negocierilor”. Sova a precizat ca Republica Moldova va reveni la masa de tratative in functie de „evolutia evenimentelor”.

Ministrul reintegrarii a comunicat ca s-a intretinut vineri cu ambasadorii de la Chisinau ai SUA, ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai Rusiei, ai OSCE si ai Ucrainei pe care i-a informat despre aceasta pozitie a Chisinaului si despre raportul prezentat joi in reuniunea speciala a Consiliului permanent al OSCE, convocata, la Viena, in problema scolilor romanesti din Transnistria.

Sova a declarat, in context, ca Transnistria a ignorat toate initiativele formulate in ultimul timp de Chisinau la masa negocierilor si a incalcat o serie de acorduri, in mod special pe cel semnat la 24 iunie a.c. privind continuarea functionarii normale a scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

Rusia da sfaturi de buna purtare

Reprezentantul permanent al Rusiei in OSCE, Alexei Borodavkin, citat de presa rusa, a indemnat Republica Moldova sa reia negocierile in problema transnistreana. El a lansat un apel in cadrul reuniunii speciale a Consiliului permanent al OSCE.

Potrivit lui Borodavkin, Rusia considera ca Tiraspolul si Chisinaul ar trebui sa reia tratativele la nivel de experti pentru a gasi solutii in vederea depasirii crizei legate de activitatea scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

In acelasi timp, Borodavkin a solicitat autoritatilor transnistrene sa-si revada neintarziat decizia de a inchide scolile cu predare in baza grafiei latine si sa nu impiedice reluarea activitatii acestor institutii de invatamant. Oficialul rus a mentionat ca actiunile ilegale ale Administratiei de la Tiraspol incalca in mod evident standardele privind drepturile omului ale OSCE.

Potrivit lui Borodavkin, Rusia, in calitate de mediator in conflictul transnistrean, isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu situatia creata in Transnistria si indeamna Tiraspolul sa se abtina de la orice actiuni cu caracter administrativ fata de scolile cu predare in grafia latina din Transnistria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro