Inapoi la statul captiv
Adrian Nastase nu este un borfas oarecare, ca hotii de tablouri din Olanda sau alti infractori de drept comun romani raspanditi prin Europa. Fostul prim ministru, avand in prezent statut de condamnat eliberat conditionat, este, asa cum scrie in decizia de condamnare in dosarul Trofeul Calitatii, un simbol al coruptiei din Romania. Partidul aflat la guvernare in Romania, prin filiala PSD Austria, condusa de Laura Hant, organizeaza un eveniment la Viena menit sa prezinte „identitatea culturala romaneasca”.
Evenimentul a inceput miercuri, 4 decembrie si se va incheia duminica, 8 decembrie. Ziua de sambata este dedicata fostului premier. Dl. Nastase isi lanseaza o carte la Viena, o colectie de texte scrise in penitenciar si postate de blogul sau. Pana aici, nimic foarte scandalos. Discutabila doar preferinta PSD diaspora de defila in afara tarii cu un condamnat eliberat conditionat, cu sanse sa se intoarca la inchisoare.
Dar nici asta n-ar fi o problema prea mare. PSD si Victor Ponta nu s-au dezis niciodata public de fostul premier. Si l-au asumat pana la capat. Avem insa o problema cu faptul ca tot evenimentul este girat de Ambasada Romaniei la Viena. Nu exista justificare pentru asa ceva. Sa zicem ca PSD Austria alegea sa-i invite pe hotii de tablouri din Olanda sa recite niste poezii scrise in arest. Accepta Ambasada Romaniei sa fie partener la eveniment? Evident, nu. Se enerveaza olandezi, te injura austriecii agresati in fiecare zi de cohorte de hoti din Est. In cazul asta, romanii de ce nu s-ar simti jigniti ca statul lucreaza prin institutiile lui la reabilitarea imaginii unui condamnat?
Vorba unui cititor HotNews.ro: pe cand un „summit” romano-austriac in domeniul financiar bancar la care sa participe Sile Camataru. Ori unul imobiliar cu Gigi Becali?
Oricine participa la manifestare si cunoaste ceva despre cazierul domnului Nastase se va intreba in mod legitim daca nu cumva politica statului roman s-a schimbat radical. A devenit cumva incurajarea coruptiei, nu lupta impotriva ei prioritatea statului roman? Politica Romaniei este, mai nou, de a promova infractori peste hotare, nu de a-i descuraja? Iar Adrian Nastase, cum spuneam, nu e borfas de rand, ci un simbol al coruptiei. N-are decat sa lanseze cate carti doreste, dar nu vad de ce statul roman l-ar ajuta sa-si spele imaginea mai ales ca azi maine fostul premier risca o noua condamnare.
Veti spune ca este un caz particular, minor, nerelevant, cel mult un accident, o neglijenta. Din pacate, guvernulul Ponta si majoritatea USL transmit mult prea des ca lucreaza ca si cum ar executa comenzile unor infractori, ca actioneaza constant impotriva interesului public. Ne dorim cu totii un Parlament mai curat? Evident, toti vrem asta. Nu chiar toti. PSD tocmai a initiat un proiect de lege, avand sustinerea tuturor partidelor, prin care ii pune pe senatori si deputati deasupra legii in materia conflictelor de interese si incompatibilitatilor. Daca va trece, parlamentarii vor fura mai usor, fara sa se mai teama de anchetele ANI. Intre timp, PDL si-a retras semnatura de pe proiect, dar abia cand scandalul a iesit in presa.
Luati alt exemplu recent: cazul Prahova. Un baronat sinistru, intins tentacular, mai rau ca mafia siciliana. Cancerul coruptiei s-a intins peste tot acest judet mare. Zeci de firme acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani, intreg anturajul sefului Consiliului Judetean Mircea Cosma anchetat, inclusiv fiica sa. Ies la iveala retele infricoastoare de coruptie, cu interlopi prieteni cu politicieni, cu companii de casa abonate la contracte de zeci si zeci de milioane de euro din fonduri publice, situatii flagrante de conflicte de interese si trafic de influenta. In treacat fie spus, este judetul unde Adrian Nastase a iesit in trecut deputat in special cu ajutorul familiei Cosma.
L-ati auzit pe Victor Ponta o secunda ingrijorat de ce se intampla la Prahova, sa puna in discutie macar formal situatia politica de acolo? Sa schimbe ceva in conducerea filialei locale, sa-i retraga sprijinul politic sefului CJ cel putin pana la finalizarea anchetei? Nu doar ca n-a facut-o in acest caz, dar Victor Ponta si liderii PSD s-au solidarizat cu fiecare mare cercetat penal: de la Constantin Nicolescu de la Arges, intre timp condamnat de doua instante, la Liviu Dragnea, trimis in judecata in dosarul Referendumul, si Adrian Nastase, condamnat eliberat conditionat pe punctul sa devina recidivist.
Victor Ponta si PSD nu aratata prin astfel de gesturi vointa politica in descurajarea coruptiei, ci o incurajeaza prin sprijinul pe fata acordat celor anchetati sau deja condamnati sau prin promovarea unor legi favorabile penalilor. Majoritatea USL face acum presiuni in Parlament ca parlamentarii sa fie scosi din sfera functionarilor publici pentru a nu mai raspunde penal atat de usor.
Se mai pregateste, din cate se aude, legiferarea lobby-ului, ceea ce va duce, in cazul Romaniei, la legalizarea traficului de influenta in lipsa unor institutii puternice. Se mai vorbeste insistent despre pregatirea unor modificari legislative (nu e clar daca prin ordonanta de urgenta sau proiect de lege) care vor avea ca efect amnistierea unor fapte, astfel incat unii vor scapa de inchisoare.
Lipsa de vointa politica la nivel inalt s-a manifestat recent si prin anuntul facut premierul Victor Ponta ca Romania nu mai sustine o data fixa pentru aderarea la Schengen, cu argumentul ca s-au indeplinit toate cerintele de ordin tehnic. Asa o fi, dar semnalul politic tranmis in interiorul si in afara tarii este dezastruos: Romania nu mai este dispusa sa indeplineasca standardul politic de tara care respecta valorile justitiei. Acelasi mesaj il transmite, din pacate, insusi ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, de fiecare data cand bate cu pumnul in masa la Bruxelles ca Mecansimul de Verificare si Cooperare sa fie degraba ridicat.
Daca toate aceste vor continua, Romania va arata in curand mai rau ca in 2000-2004, cand diplomatii occidentali denuntau coruptia generalizata, sistemica, cand statul a devenit captiv si lucra pentru grupuri de crima organizata, pentru retele de coruptie la nivel inalt sau pur si simplu pentru borfasi.