Inca o incercare de reglementare a Internetului? Sefa CNA vorbeste despre "reglementari minime" care incep sa fie discutate regional. Narcisa Iorga: Vad un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual
Narcisa Iorga, membru CNA, sustine ca sefa forului audiovizual a declarat ca in Romania spatiul virtual nu este reglementat, dar trebuie sa fie. Intr-un interviu publicat marti de Ziare.com, dar si intr-un articol publicat pe blogul propriu, Narcisa Iorga spune ca Laura Georgescu a afirmat ca ar trebui ca CNA sa faca primul pas pentru o astfel de reglementare a Internetului, preluand initiativa pentru o eventuala modificare a Directivei europene ce vizeaza media audiovizuale. Pe de alta parte, Laura Georgescu apare intr-o inregistrare audio publicata tot de Iorga pe blogul sau, in care sefa CNA vorbeste despre “reglementari minime” care incep sa fie discutate in mai multe tari si care ar trebui sa ajunga mai intai pe masa Comisiei Europene.
“Eu vad un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual, sub acoperirea scopului nobil de a proteja minorii de abuzurile posibile din mediul virtual”, a declarat Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).
- Nota: CNA are deja un cuvant de spus in „mediul virtual”. De anul trecut, in conformitate cu Directiva europeana a serviciilor mass-media audiovizuale, CNA trebuie notificat si da avize in legatura cu platformele de tip video on demand. Vezi mai jos detalii despre rolul CNA si diverse initiative de „reglementare a Internetului” in maniera forului audiovizual
In cadrul interviului acordat Ziare.com, aceasta a spus ca presedintele CNA, Laura Georgescu, a anuntat la o conferinta din Atena ca in Romania spatiul virtual trebuie sa fie reglementat. “Cred ca s-a si angajat ca pana in septembrie, cand inteleg ca va avea loc o reuniune internationala la Bucuresti pe aceasta tema, CNA sa faca propuneri ‘pentru inceput minimale’, dupa cum s-a exprimat Laura Georgescu, pentru reglementarea Internetului”, a declarat Narcisa Iorga.
Intentiile presedintelui CNA ar fi fost facute publice la Conferinta Internationala „Protectia minorilor in era digitala”, care s-a desfasurat in perioada 14-15 aprilie la Atena, potrivit sursei citate.
- Conferinta de la Atena la care a participat Laura Georgescu, eveniment organizat de Presedintia elena a Consiliului UE, a vizat, intre altele: „provocarile referitoare la diversele probleme cce tin de protectia minorilor in era digitala” si „analizarea initiativelor adecvate si a actiunilor ce trebuie luate la nivel national si european-international pentru protectia minorilor in contextul mediilor convergente”.
Pe de alta parte, Narcisa Iorga a publicat pe blogul sau mai multe inregistrari audio in care sefa CNA, Laura Georgescu, vorbeste despre “reglementari minime” in domeniu care “ulterior sa fie luat in calcul la nivel de Comisie”.
- In septembrie, Romania va gazdui intalnirea autoritatilor de reglementare din Europa de Sud-Est si Centrala si “daca incepem sa lucram de acum, avem posibilitatea sa fim primele opt state care semneaza un memorandum, un agreement, care ulterior sa fie luat in calcul la nivel de Comisie. Nu uitati ca si comisarii si sefa audiovizualului, Digi Connect, se schimba in mai putin de o luna, isi predau mandatele cu totii. Am putea sa facem noi primul pas si sa mergem mai departe spre luarea in calcul a modificarii directivei serviciilor media audio-vizuale”, declara Laura Georgescu, potrivit inregistrarilor publicate pe cutiapandorei.net.
- Presedintele CNA sustine, conform inregistrarii, ca a discutat cu reprezentantii statelor care vor veni in Romania in septembrie “daca putem face un prim pas sa scriem, sa punem pe hartie propuneri, intr-o prima faza, de reglementari minime. Macar sa reusim sa deschidem calea, si ma refer aici in primul rand la colegii din Ungaria, din Slovenia, din Slovacia, Cehia si Polonia”.
- Potrivit inregistrarilor publicate de Narcisa Iorga, sefa Consiliului National al Audiovizualului a declarat ca “nu s-a umblat decat la construirea unui mesaj dintr-un puzzle de factori decizionali din diverse medii si ma refer aici administratie (…), care n-au facut decat sa vina cu o bucatica, un studiu de caz, incercand sa pledeze cu totii pentru un singur enunt: trebuie reglementat spatiul virtual”.
In cadrul interviului acordat Ziare.com, Narcisa Iorga sustine ca in statele Uniunii Europene se discuta despre “reglementarea continutului din spatiul virtual de catre autoritatile de reglementare din audiovizual, deci de catre omoloagele CNA. Problema este ca CNA nu-si indeplineste in Romania nici macar rolul pe care-l are in controlul audiovizualului”.
“Cum va putea sa controleze spatiul virtual un CNA incapabil sa igienizeze audiovizualul, din punctul de vedere al protectiei minorului? Eu vad un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual, sub acoperirea scopului nobil de a proteja minorii de abuzurile posibile din mediul virtual”, a avertizat aceasta.
Rolul CNA si „mediul virtual”
Precizam ca CNA are deja un cuvant de spus in „mediul virtual” (Detalii aici). De anul trecut, in conformitate cu Directiva europeana a serviciilor mass-media audiovizuale, CNA trebuie notificat si da avize in legatura cu platformele de tip video on demand.
Activitatea CNA se bazeaza pe doi piloni legislativi – Legea audiovizualului, respectiv Codul audiovizual, care stabileste masurile de aplicare a legii audiovizualului. CNA nu are drept de initiativa legislativa si nu poate modifica Legea audiovizualului, atribut ce revine Parlamentului. In schimb, Codul poate fi modificat prin decizii CNA.
- Intrarea „mediului virtual” sub umbrela CNA ar presupune schimbarea Legii audiovizualului in Parlament, lucru care nu se poate face, insa, decat prin schimbarea Directivei 2010/13/UE a serviciilor mass-media audiovizuale. Aceasta nu prevede, in acest moment, o reglementare a „continutului” in mediul online, ci doar prevederi tehnice precum posibilitatea ca forurile audiovizuale din tarile membre sa dea avize pentru platforme de tip video-on-demand.
Introducerea unor reglementari privind protectia minorilor in „medii virtuale”, de exemplu, ar presupune masuri de reglementare la nivel de continut, iar pentru aceasta trebuie modificata mai intai directiva europeana si abia apoi legislatia nationala.
Informatii de background
In Europa si la nivel national exista diverse reglementari sau initiative de reglementare in privinta Internetului – de la folosirea „cookie-urilor” si protectia vietii private la incidenta legislatiei generale asupra transmiterii de mesaje rasiste, de exemplu.
In trecut, au mai existat momente in care diverse entitati au incercat sa atribuie CNA – sau unui for similar, dar cu atributii doar pentru Internet – prerogative de reglementare in domeniul continutului distribuit online.
Exemple recente:
- Parlamentarul Sorin Rosca Stanescu se numara printre ultimii legiuitori care incearca sa schimbe Legea audiovizualului, iar una dintre tezele sale in acest sens este ca legea sa contina „reglementari cu privire la noile modalitati de transmitere catre public a continutului audiovizual”.
- In 2012, pe masa CNA a ajuns, la initiativa Pro TV, o lista a site-urilor care transmit continut pentru care nu au licenta. CNA nu a intervenit, atunci, cu vreo masura in disputele pe aceasta tema, limitandu-se sa sesizeze Politia
- Tot in 2012, Ioan Oltean (PDL) spunea ca este de acord cu un CNA pentru presa scrisa si online
- Cu doi ani inainte, in 2010, o alta initiativa legislativa a lui Silviu Prigoana (PDL) viza trecerea presei scrise si online sub autoritatea CNA. Initiativa a esuat