Sari direct la conținut

Incepe anuntarea castigatorilor premiilor Nobel 2007

HotNews.ro

Sezonul decernarii Premiilor Nobel incepe, luni, cu desemnarea castigatorului distinctiei pentru Medicina.

Intre favoriti se numara medicii americani care au identificat o enzima care ar putea duce la mari progrese in prevenirea cancerului si imbatranirii, dar si un cercetator britanic care a descoperit amprenta genetica ce ajuta la gasirea criminalilor si stabilirea paternitatii, scrie Associated Press.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicina a fost castigat de doi americani, Andrew Fire si Craig Mello pentru descoperirile lor in domeniul genetic.

Marti va fi decernat premiul Nobel pentru Literatura unde favoriti ar fi americanii Philip Roth, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, israelianul Amos Oz, italianul Antonio Tabucchi, japonezul Haruki Muramaki, mexicanul Carlos Fuentes si peruanul Mario Vargas Llosa.

Miercuri urmeaza anuntarea castigatorului premiului Nobel pentru Chimie, joi a celui pentru Fizica, iar in 15 octombrie va fi anuntat castigatorul distinctiei pentru Economie.

Dar, cel mai asteptat moment este acela al anuntarii castigatorului premiului Nobel pentru Pace, in 12 octombrie.

Deocamdata se stie ca au fost nominalizate 181 de personalitati sau organizatii, dar cel mai puternic candidat pentru acesta distinctie pare sa fie fostul vicepresedinte american Al Gore, considerat un simbol in lupta impotriva incalzirii globale, pentru un documentar ce a popularizat amenintarea pe care o reprezinta acest fenomen, scrie presa internationala.

Castigatorii vor primi o medalie de aur, o diploma si un cec in valoare de 1 milion de euro. Acestea vor fi inmanate la Oslo, in 10 decembrie, cand se comemoreaza moartea fondatorului lor.

Anul trecut, americanii au reusit sa castige toate premiile stiintifice, iar Nobelul pentru Pace i-a revenit lui Muhammad Yunus din Bangladesh si Bancii Grameen, pentru microcredite acordate zonelor rurale.

Premiile Nobel create de savantul si omul de afaceri suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei (1867), au fost decernate pentru prima data in 1901.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro