Incidentul din Marea Neagră: Distrugătorul britanic traversa apele teritoriale ucrainene, insistă Boris Johnson
- Redactia Hotnews
Premierul britanic Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susţine că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod „absolut corect”, relatează Agerpres.
Potrivit Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.
„Noi nu recunoaştem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene şi a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B”, a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.
Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua „o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internaţional”, dezminţind tiruri de avertisment trase de forţele ruse şi evocând „exerciţii de artilerie” ruseşti în apropiere.
Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.
Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve „repetate” de tun.
HMS Defender în raza avioanelor de luptă rusești (Sursa foto: MoD Russia / East2West News / Profimedia Images)
Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.
Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia şi Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice şi de otrăvirea cu o substanţă considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (şi a fiicei sale) în Anglia.
Boris Johnson a respins cu toate acestea că relaţiile dintre cele două ţări ar fi la cel mai scăzut nivel: „Îmi amintesc de perioade din viaţa mea când lucrurile au fost mult mai rele, tot ceea ce facem este să respectăm legea şi aceasta este una dintre misiunile pe care această forţă navală le îndeplineşte cu alte ţări din întreaga lume”, a spus el.
În urma incidentului cu distrugătorul britanic, ambasadoarea Marii Britanii la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, declarase anterior că Rusia îi va prezenta o notă de protest fermă.
REFERINȚE: