Includerea presei in randul vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale, o amenitare grava pentru libertatea cuvantului – organizatiile de media
- Redactia Hotnews
Includerea campaniilor de presa comandate in randul amenintarilor la adresa securitatii nationale constituie „o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului”, deoarece „poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului”, potrivit unui comunicat comun semnat de mai multe organizatii media si de patronatul presei din Romania.
„Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale”, se arata in comunicatul semnat de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Conventia Organizatiilor de Media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania Romedia.
Organizatiile semnatare reamintesc presedintelui Traian Basescu si CSAT ca „rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public”.
„Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa ‘raspandeasca informatii false’ este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze”, sustin semnatarii, care adauga ca „politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa”.
In comunicat se precizeaza ca documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile ‘campanii de presa la comanda’, lucru valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista „presiuni exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”.
„Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei”, spun semnatarii, care cer Parlamentului sa elimine referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.
Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea, afirma ca incriminarea presei de la cel mai inalt nivel este o „obisnuinta trista”, care „tinde sa devina o politica oficiala a autoritatilor”, potrivit Mediafax.