ING Bank: Evolutiile stranii de pe piata primara pentru titluri de stat si certificate de trezorerie au continuat in sedinta de joi
Moneda nationala a deschis sedinta de joi la 4.3050/EUR si a avut o evolutie stabila in primele trei ore. Dupa aceasta, moneda nationala s-a apreciat rapid la 4,29/EUR intr-o miscare similara cu cele inregistrate la mijlocul sedintelor precedente. In plus fata de evolutia din sesiunile din ultima perioada, a fost inregistrata o a doua miscare stranie pe parcursul sedintei de joi, scrie Dan Popa, pe blogul lui.
Astfel, dupa ce s-a apreciat la 4.28/EUR, pe fondul unei miscari regionale determinate probabil de o crestere a apetitului pentru risc al investitorilor ce a dus si la cresterea indicilor burselor din Europa, leul a urcat brusc la 4,26/EUR.
Aceasta miscare a avut loc desi datele slabe despre piata fortei de munca din SUA au inrautatit dispozitia pietelor internationale si au trimis monedele din regiune pe o traiectorie de depreciere.
Este posibil ca aceasta miscare sa fi fost determinata de banca centrala insa o alta explicatie ar putea fi inchiderea pozitiilor spectulative ce mizau pe deprecierea leului.
Aceasta explicatie pare plauzibila in contextul in care leul s-a apreciat, desi monedele din regiune au urmat traiectorii agresive de depreciere in ultimele sedinte. La finalul sedintei moneda nationala a fost tranzactionata la 4,26/EUR.
Ratele de dobanda pe termen scurt au scazut la 12/14% in sedinta de joi. Este posibil ca aceasta tendinta sa continue in urmatoarele sedinte. Cu toate acestea, ratele de dobanda pentru scadente mai indepartate raman in continuare ridicate datorita primei de lichiditate.
Randamentele implicite FX swap pentru scadentele 1M si 3M au fost cotate la 19/21% si, respectiv, 19,5/22%.
Evolutiile stranii de pe piata primara pentru titluri de stat si certificate de trezorerie au continuat in sedinta de ieri.
MFP a vandut titluri de stat 5Y in valoare de 130 mil RON la un randament maxim de 11,50%. Acest nivel este cu 150 pb mai redus decat nivelul inregistrat la o licitatie pentru acelasi instrument organizata in ianuarie si foarte aproape de randamentul de 11,25% la care BERD a vandut 115 mil obligatiuni 10Y cu trei zile in urma, desi pretul acestora ar trebui sa beneficieze de perspectivele posibilei aderari a Romaniei la zona euro.
Comenteaza pe Dan Popa’s weblog.