Sari direct la conținut

Initiativa individuala impotriva stirilor false. Un IT-ist roman a lansat un instrument de semnalare a surselor dubioase de informatii de pe Internet

HotNews.ro
De Necrezut - extensie Chrome, Foto: Captura Chrome Store
De Necrezut - extensie Chrome, Foto: Captura Chrome Store

Lupta impotriva stirilor false care se raspandesc pe „Internetul romanesc” are, de zilele acestea, un instrument in plus la indemana: un mic program care ii avertizeaza pe utilizatori ca ceea ce citesc, pe site-uri romanesti obscure, ar putea sa nu fie adevarat. Programul – mai precis, o extensie de browser – este dezvoltat de o persoana privata si foloseste deocamdata, ca referinta, o lista improvizata de site-uri de stiri false sau conspiratii, dar este un pas inainte in combaterea dezinformarii pe web, in absenta unor actiuni concertate in acest sens, la nivel local.

„De Necrezut – Oprim dezinformarea” este o extensie de browser disponibila, deocamdata, doar pentru Google Chrome, urmand sa fie lansata si pentru alte programe de navigare pe Internet, precum Firefox sau Opera. Dupa instalare (se acceseaza extensia in Webstore-ul Chrome si se descarca, el integrandu-se automat in programul de navigare Chrome), utilizatorul de Chrome care acceseaza un text pe un site de „stiri false” sau care vede, in feed-ul de Facebook, linkuri catre paginile respective este anuntat, pe o banda rosie, ca „acest site nu este o sursa sigura de informare”. Asa, poate va fi interesat sa verifice informatia si din alte surse si poate va evita, pe viitor, sa acceseze si sa raspandeasca astfel de materiale.

Extensia a fost dezvoltata de Ovidiu Mihalcea, un web developer cu experienta in e-commerce si agentii de digital. Promovandu-si programul pe Facebook, Mihalcea a explicat ratiunea din spatele lui si de ce e bine ca apare acum, inainte de Craciun:

  • „Pentru a putea filtra mai usor siteurile de stiri legitime si obiective, am dezvoltat aceasta extensie de Chrome care afiseaza un avertisment peste postarile site-urilor care publica conspiratii si dezinformari. Unii dintre noi isi aleg cu grija prietenii de pe Facebook in functie de calitatea continutului share-uit, asa ca poate extensia nu e pentru voi, dar sunt sigur ca va fi utila parintilor, bunicilor sau celor pe care ii stiti mai usor de influentat. (…) Momentan, putem instala rudelor de sarbatori pentru un 2017 mai bine informat”

Ovidiu Mihalcea a explicat pentru HotNews.ro ce face extensia si ce intentioneaza pe viitor:

  • Notificarea privind sursa indoielnica a informatiilor „apare in urmatoarele situatii: 1. peste articolele share-uite pe Facebook, apare acea banda rosie sub articol; 2. peste orice pagina din siteurile incluse in lista”
  • „Extensia momentan doar valideaza URL-ul articolului din Facebook sau URL-ul siteului curent peste o lista predefinita.” Lista de site-uri cu informatii indoielnice este cea de pe Verificasursa.ro, un site care, de anul trecut, a adunat astfel de pagini web, fara ca autorii listei sa-si asume clar identitatea si fara criterii limpezi dupa care au intocmit-o. Mihalcea a adaugat alte cateva site-uri celor de pe lista mentionata.
  • Verificasursa.ro „l-am luat doar ca punct de plecare. Ce imi doresc eu sa fac in prima faza e atragerea atentiei asupra siteurilor pentru care dezinformarea este destul de evidenta pentru cineva cu ratiune proprie. Urmatorul pas vreau sa fie crearea unui subreddit pe reddit.com unde se vor putea vota/comenta/adauga siteurile. In cele din urma imi doresc ca lista sa fie dinamica si intretinuta de comunitatea celor care au extensia instalata, iar daca eforturile celor de la Facebook se vor materializa si pentru Romania, pasul urmator sper sa fie o integrare cu APIul lor legat de problema asta.”

Potrivit lui Mihalcea, extensia ar trebui sa fie disponibila si pe Firefox, unde „este „Awaiting review” (cei de la Mozilla au un proces de review al extensiilor) si probabil zilele viitoare o voi pune si in portalul de extensii Opera”.

Initiativa IT-stului roman vine la capatul unei lungi perioade, suprapusa in buna masura cu lunile de campanie electorala (atat in Romania, cat si in SUA), in care s-au intensificat discutiile despre impactul site-urilor de stiri false, propaganda si conspiratii.

  • Chiar zilele acestea, in randul oamenilor de marketing care folosesc instrumente de promovare online precum Google Adwords, circula pe Facebook o lista „improspatata” de cu site-uri dubioase, iar oamenii se indeamna unul pe altul sa nu le mai foloseasca in planificarea Adwords.
  • In SUA, unde Facebook pregateste propriile instrumente de identificare a stirilor false, au fost lansate in ultimele saptamani mai multe extensii de Chrome precum cea realizata, in Romania, de Ovidiu Mihalcea.
  • In Germania, tara care se pregateste pentru alegerile generale din 2017, stirile false au ajuns subiect de dezbatere parlamentara si de initiative legislative, Facebook fiind amenintat cu sanctiuni, conform legislatiei germane, pentru ca permite distribuirea de informatii false si discursul urii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro