Inmormantare de lux in sicriu de sticla
Ultimul drum pe lumea asta, drumul spre cimitir, seamana cu viata omului. Daca omul a fost sarac, va fi inmormantat cu cel mult 1.270 lei, ajutorul primit de la Stat. Cei care au fost oameni instariti in timpul vietii, trec dincolo in sicrie de sticla, de peste 4.000 de lei. In cazul tinerilor care dispar pe neasteptate, durerea rudelor nu mai are pret. Cele mai multe inmormantari se fac in ianuarie sau in lunile de vara.
Pe lumea asta, totul are un pret, iar drumul spre cimitir nu face exceptie. In zilele noastre, doar oamenii de la tara isi mai planifica din timpul vietii inmormantarea, dar asta nu inseamna ca orasenii nu pun bani deoparte pentru zilele cand nu au sa mai fie.
In orase, firmele specializate in servicii funerare se ocupa imediat dupa deces de ceea ce oamenii simpli din mediul rural isi pun treptat deoparte, dupa bani si dupa plac, daca isi permit. Indiferent unde s-au nascut si au trait, daca bani nu sunt, rudele incearca sa se descurce cu cheltuieli cat mai mici. „Nu te poti pune cu durerea omului.
Oamenii sunt speriati, dar cu ajutorul de inmormantare primit de la Stat, de 1.270 lei, se poate face o inmormantare decenta, cu strictul necesar, fara sa se mai faca pomana”, spune Elena Mitoi, administratorul societatii de servicii funerare Eterna Sib.
In familiile bogate, o inmormantare poate depasi lejer 3.000 de lei, iar daca decedatul a avut gusturi extravagante, numai sicriul va fi de 4.000 de lei si va fi din… sticla. Si atunci cand e vorba de moartea neasteptata a unui tanar, rudele indurerate nu se mai gandesc la bani.
„Chiar daca nu au un ban in casa, pus deoparte, in astfel de cazuri familia ii cumpara tot ce e mai frumos. In felul acesta isi exprima durerea si parerea de rau”, adauga Elena Mitoi. Pe de alta parte, chiar daca am putea crede ca nu mai conteaza cum trecem dincolo, calitatea lucrurilor pe care le luam cu noi se pare ca este masura dragostei pe care ne-o poarta familia.
„Majoritatea aleg calitatea. De ce sa ni se para ciudat? E singurul lucru cu care decedatul se duce dincolo. Ii citesc pe cei care vin si cumpara cele mai ieftine lucruri, nu l-au iubit pe mort. Cei care isi apreciaza intr-adevar aproapele cumpara tot ce e mai frumos si de calitate”, este de parere Ana Chirila, administratorul societatii de servicii funerare AF Chirila Ana.
Sicrie de 280, pana la 2.000 de lei
Cele mai ieftine sicrie incep de la aproximativ 280 lei. „Vindem sicrie de brad la 279 lei, de stejar la 359 sau 499 lei. Sicriele includ garnitura, adica un cearsaf mare, un cearsaf mic, voal si perinita, toate din saten. Modelele de lux sunt sicrie italiene, fabricate insa in Romania. Sunt facute din lemn bine uscat si tratat, astfel incat sa nu putrezeasca, si costa 849 lei.
Dupa venit, clasa de mijloc le alege pe cele mai ieftine, de brad si stejar”, explica Elena Mitoi. In functie de firma, pretul sicrielor cunoaste cu greu limite. „Sicriele tip mobila merg acum foarte bine, dar sunt mai scumpe, intre 1.000 si 1.500, cele mai multe pe care le-am vandut in judetul nostru. Cand duc, insa, marfa in tara, avem cereri pentru sicrie care ajung la 2.000 lei. Sunt lacuite frumos, mai atent finisate, au manere”, enumera Ana Chirila.
Ce mai trebuie la o inmormantare
Pe langa sicriu, crucile de lemn de stejar sau fag costa intre 19 si 25 lei. Lenjeriile, in functie de material, model sau broderii, variaza de la 35 la 80 lei. Coroanele cu flori artificiale costa intre 20 – 25 de lei, iar cele cu flori naturale incep de la 35 lei, cu garoafe, si depasesc 100 de lei, in cazul trandafirilor sau al altor flori mai scumpe.
Prosoapele costa de la 1,2 la 4,5 lei, batistele intre 0,6 si 1,5 lei, si lumanarile se gasesc si cu 0,8 lei bucata.
Multe decese cand e luna plina
Pentru ca are una din primele doua firme de servicii funerare din Sibiu, Elena Mitoi a observat in timp ca cele mai multe decese apar in perioadele cu luna plina sau la fluctuatiile de temperaturi. „Noiembrie si aprilie sunt lunile cu cele mai putine decese.
Ianuarie, mai ales ca este si dupa sarbatori si este frig, sunt multe decese, ca si atunci cand este luna plina sau vara, cand este foarte cald”, spune Elena Mitoi.