INS: Rata somajului a urcat la 7,3% la finele anului trecut
Rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 7,3% la finele anului 2010, in crestere atat fata de trimestrul anterior cat si fata de perioada similara din 2009 (ambele cu o rata a somajului de 6,9%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cel mai ridicat nivel al somajului, de 22,1%, s-a inregistrat in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
Conform datelor INS, rata somajului in randul barbatilor a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat in randul femeilor, respectiv de 7,9% pentru barbati fata de 6,5%.
Datele statistice mai arata ca somajul din mediul urban a fost in perioada mentionata de 9,1%, in vreme ce in mediul rural rata somajului a fost de 5,0%.
Rata somajului BIM de lunga durata (in somaj de peste un an) a fost de 2,5%. Incidenta somajului BIM de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) a fost de 34,9%. Somajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant in cazul barbatilor (36,9% fata de 32,0% in cazul femeilor) si in mediul urban (35,2% fata de 34,2% in mediul rural).
Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de peste sase luni) a fost de 13,0%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 58,8%.
In anul 2010, populatia activa a Romaniei era de 9,96 milioane de persoane, din care 9,24 milioane erau ocupate si 725.000 someri.
Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2010 la nivel national a fost de 6,87%, aceasta valoare fiind mai mica decat valoarea somajului calculata conform BIM. Cele doua rate ale somajului nu sunt comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.
INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.