Sari direct la conținut

Institutul pentru Politici Publice sesizeaza Senatul pentru un vot dublu al ministrului Sanatatii, senator PSD

HotNews.ro
Vot dublu Senat, Foto: IPP
Vot dublu Senat, Foto: IPP

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Biroului Permanent al Senatului României să ofere public o explicație pentru un posibil vot dublu inregistrat in plenul Senatului marti, la votul pe legea de aprobare a OUG 14/2017. IPP a semnalat faptul ca, potrivit listing-ului de vot electronic, senatorul PSD Florian Bodog, ministru al Sanatatii, apare ca a votat de doua ori pentru aprobarea proiectului de lege.

La ora 16.00, votul electronic pentru sedinta de marti nu mai putea fi accesat.

„Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere Biroului Permanent al Senatului României să ofere public o explicație pentru acest listing de vot conținând voturi duble și să sesizeze organele competente dacă în urma verificărilor rezultă indicii ale unor infracțiuni”, se arata in comunicatul IPP.

Vezi aici foto de la votul electronic

Despre votul electronic:

„Recent IPP a criticat Parlamentul pentru faptul că nu folosește acest sistem privând cetățenii – votanți de informații esențiale prin care să poată evalua prestația aleșilor. Folosirea acestui sistem cu rigurozitate trebuie urmărită de societatea civilă pentru ca datele accesate să fie utile și conforme cu realitatea, orice derivă de acest obiectiv urmând să fie sesizată de IPP cu promptitudine.

În 2015 la Senat și în 2016 la Camera Deputaților, printr-o campanie de conștientizare și advocacy la nivelul Birourilor Permanente ale celor două Camere, IPP reușea să convingă Parlamentul și a fost instituționalizat (după modificarea Regulamentelor) sistemul de înregistrare electronică, la nivelul fiecărui deputat și senator, a opțiunii sale de vot asupra proiectelor de acte normative din plen. Ulterior eforturile IPP s-au concentrat asupra creșterii transparenței la nivelul Comisiilor Permanente, jumătate dintre ele având astăzi sisteme de înregistrare și redare în timp real a ședințelor.

Cerem celor două Camere să folosească sistemul electronic de vot prin cartele, să nu mai întrerupă folosirea lui, sub diverse pretexte și să manifeste toată rigoare în aplicarea acestuia, pentru a nu îl mai expune criticilor intenționate ale politicienilor care caută orice motiv să se ascundă în spatele votului ne- transparent/imposibil de contorizat cum este cel prin ridicare de mână sau vot prin bile. Cetățenii au dreptul să aibă informația corectă despre cum a votat fiecare ales asupra proiectelor de acte normative iar conducerea celor două Camere trebuie să ia toate măsurile în acest sens.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro