Sari direct la conținut

INTERVIU Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România: Vaccinarea va fi gratuită. Armata și structuri din MAI vor fi implicate în distribuirea și transportul vaccinului / Când ar putea începe vaccinarea populației

HotNews.ro
Medicul Valeriu Gheorghita, Foto: site Spitalul Militar Central
Medicul Valeriu Gheorghita, Foto: site Spitalul Militar Central

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, că scenariul cel mai optimist este ca primele doze de vaccin să ajungă în România la sfârșitul lunii decembrie, iar în cel mai pesimist scenariu, în primul trimestru din 2021. Populația se va putea vaccina după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră, iar vaccinarea va fi gratuită și voluntară. În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

Info pe scurt:

  • În cel mai optimist scenariu, primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România la finalul lunii decembrie.
  • În cel mai pesimist scenariu, țara noastră va primi vaccinul în primul trimestru al anului 2021.
  • România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie. Acestea sunt date estimative, pentru că totul depinde de avizele Agenției Europene a Medicamentului pentru un vaccin sigur.
  • Vaccinarea va fi gratuită și voluntară.
  • În prima etapă vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie – apărare, educație sau energie.
  • Oamenii obișnuiți se vor putea vaccina după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în România.
  • Vor fi amenajate centre de vaccinare în spații precum săli de sport sau săli de conferințe.
  • Vor exista un centru principal de recepție a vaccinului, cel mai probabil Institutul Cantacuzino, și centre regionale și locale.
  • În distribuirea și transportul vaccinului vor fi implicate Armata și structuri din Ministerul de Interne.

Interviul integral acordat HotNews.ro de către medicul Valeriu Gheorghiță, desemnat să coordoneze campania de vaccinare anti-COVID în România:

HotNews.ro: Care este cantitatea totală pe care o va primi România, în tranșe, și care este data cea mai optimistă la care vor ajunge în România primele doze? Dar data cea mai pesimistă?

Valeriu Gheorghiță: România va primi de la Comisia Europeană vaccin pentru 10,7 milioane de persoane. Dacă lucrurile merg bine din punct de vedere al procesului de avizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentelor, este posibil ca în a doua jumătate a lunii decembrie să înceapă procesul de distribuire a vaccinului în țările membre UE.

Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin. Dacă nu vor exista aprobări pentru luna decembrie, iar primă tranșă de vaccin va ajunge în România în luna ianuarie, este posibil ca această cantitate să fie dublă, reportându-se pentru ianuarie cantitatea din decembrie. Dacă România va primi prima tranșă în luna ianuarie, ar fi vorba despre aproximativ 2,4 milioane de doze de vaccin.

Acestea sunt estimări. Depinde foarte mult de procesul de aprobare, care nu ține de România, ci de un mecanism mult mai complicat la nivel european, respectiv aprobări ale Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) pentru un vaccin sigur și eficient.

Cea mai pesimistă dată pentru sosirea primei tranșe de vaccin în România este primul trimestru al anului 2021.

HotNews.ro: Vaccinul Pfizer / BioNTech trebuie transportat și depozitat la o temperatură de minus 80 de grade. Are România o astfel de capacitate de a păstra vaccinul în astfel de condiții și unde?

Valeriu Gheorghiță: Aceasta este datoria noastră acum, să creăm toate facilitățile necesare pentru a recepționa în condiții perfecte, pentru a stoca și pentru a distribui acest vaccin. Există facilitățile necesare, iar în momentul de față suntem în stadiul de avizări. Este posibil ca datele legate de locații să se schimbe, pentru că ele fac parte din campania de vaccinare în sine, care se va derula în baza strategiei de vaccinare. Nu sunt stabilite cu exactitate acum și încă se lucrează și este în dezbaterea grupului de lucru acestă chestiune.

Va exista un centru principal de recepție, vor fi centre regional și ulterior, descentralizat, centre locale de vaccinare în toată țara. Pentru centrul principal de recepție a vaccinului sunt luate în calcul mai multe scenarii, însă este foarte posibil ca acesta să fie Institutul Cantacuzino.

HotNews.ro: Vor fi implicate Armata, Poliția, Jandarmeria în transportul și distribuirea vaccinului?

Valeriu Gheorghiță: Vor fi implicate mai multe instituții cheie din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, partea de logistică ce ține inclusiv de direcțiile de sănătate publică, prin mașinile pe care le au deja. Sunt structuri din cadrul acestor ministere care vor fi implicate în transport și distribuire a vaccinului, fiecare cu responsabilități foarte bine definite și cu anumite activități la care vor lucra în comun. La asta lucrăm acum, să îmbinăm cât se poate de bine diverse activități din instituții, tocmai pentru a fi o organizare fluentă, fără dificultăți de coordonare și comunicare.

HotNews.ro: Are România capacitatea logistică pentru transportul, distribuirea vaccinului, sunt necesare achiziții?

Valeriu Gheorghiță: Nu cred se va ajunge la achiziții. Suntem în plin proces de evaluare a resurselor existente, tocmai pentru a folosi la maxim toate resursele, astfel încât să avem reacție rapidă și să nu stăm în proceduri de achiziție care durează. Trebuie să ne mișcăm foarte repede și să avem un setup complet și funcțional.

HotNews.ro: Cine va fi vaccinat în prima etapă?

Valeriu Gheorghiță: Vor beneficia de vaccin în prima etapă toți lucrătorii din sectorul medical, care cuprinde foarte multe categorii de personal, și cei din serviciile sociale – din cămine de bătrâni, de copii. Sunt categorii prioritare.

În a doua categorie care va beneficia de vaccin sunt două subgrupe prioritare – persoanele vulnerabile, adică vârstnicii și cei cu boli cronice și, pe același criteriu de prioritate, persoanele din infrastructura critică. Este vorba despre angajații care deservesc activitățile cheie în funcționarea statului (educație, apărare națională, transporturi, furnizarea energiei, distribuția alimentelor, apă potabilă, managementul deșeurilor).

Aceste categorii vor beneficia de vaccin din prima tranșă care va ajunge în România, dar este posibil ca tot în acest etapă să putem extinde și la alte categorii.

Lucrăm pe mai multe scenarii, avem etapizate etapele de vaccinare, iar dacă va fi disponibilă în același timp o cantitate de vaccin mai mare de la un producător sau de la mai mulți producători, trebuie să avem creat acest mecanism care să ne permită începerea concretă a activității de vaccinare.

HotNews.ro: Unde va fi făcută vaccinarea și cine îi va vaccina pe oameni, există suficient personal?

Valeriu Gheorghiță: Vor fi echipe care se vor ocupa de triajul medical, de anamneză, de administrarea propriu-zisă a vaccinului, de monitorizarea persoanei imediat după vaccinare. De asemenea, va exista un sistem electronic pentru înregistrarea datelor, pentru a putea avea o monitorizare reală și o trasabilitate inclusiv a dozelor, a tipului de vaccin, a fiolelor.

Sunt concepute echipe de vaccinare compuse din medic, asistent, registrator, persoane care se ocupă de triaj, echipaj de prim-ajutor. Este un întreg sistem, dar acum nu pot face o estimare numerică a personalului care va fi implicat, pentru că la acest moment numărul centrelor de vaccinare este în discuție și sunt multe date care trebuie luate în calcul, precum densitatea populației, concentrarea la nivel geografic a anumitor categorii vulnerabile. Știm foarte bine că orașele foarte mari, cum este Bucureștiul, necesită un număr mult mai mare de centre de vaccinare și astfel de estimări de personal se vor putea face în funcție de numărul centrelor de vaccinare pe care îl vom stabili în perioada imediat următoare.

Personalul medical va fi vaccinat în spitale. Celelalte categorii se vor putea vaccina la medicii de familie și la centre de vaccinare fixe și mobile.

Centrele de vaccinare vor fi amenajate în spații care trebuie să îndeplinească niște condiții, în primul rând să fie spațioase, să permită circuite și distanțare fizică între persoane. De exemplu, vor fi amenajate centre de vaccinare în săli de sport sau în săli mari de conferințe. Pentru București, un exemplu este Romexpo, pentru că spațiul permite amenajarea multor cabinete de vaccinare, are acces din mai multe căi, permite organizarea de circuite.

Acesta este un model propus de la nivel european, așa organizează și alte țări. România este parte a unei abordări europene, iar activitatea de vaccinare se face practic concomitent în toate țările.

Vor exista, de asemenea, și echipe mobile de vaccinare care vor merge să vaccineze personalul dintr-o infrastructură critică, de exemplu Centrala nucleară sau dintr-un domeniu de energie electrică sau distribuție a gazelor. Nu vom chema acei angajați la centru, ci vor fi echipe mobile care vor merge să îi vaccineze.

HotNews.ro: Când se vor putea vaccina împotriva COVID oamenii obișnuiți?

Valeriu Gheorghiță: Ca dată optimistă, vaccinarea populației generale ar putea începe după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei campaniei de vaccinare în România. Dacă vaccinarea va începe în ianuarie pentru personalul medical și pentru categoriile vizate de prima etapă, atunci ar fi probabil din martie pentru restul populației. Dar totul pornește de la condiția să existe niște vaccinuri dovedite ca eficacitate.

HotNews.ro: Vaccinul va fi gratuit?

Valeriu Gheorghiță: Vaccinul va fi gratuit pentru toată lumea. Este foarte important de știut că vaccinarea este gratuită și voluntară, după o informare prealabilă a persoanelor în ceea ce privește beneficiile și riscurile vaccinului.

HotNews.ro: Potrivit unui sondaj Avangarde, 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID, iar 36% așteaptă mai întâi să vadă efectele. Sunt inclusiv medici care au transmis că nu se vor vaccina. Cum îi veți convinge?

Valeriu Gheorghiță: Este legitimă această nesiguranță, pentru că oamenii nu au în momentul de față toate informațiile. Nu este vorba despre a-i convinge, ci despre a le furniza oamenilor informații astfel încât să poată lua o decizie corectă. Oamenii trebuie să aibă acces la informații și vom face asta printr-o campanie pe care ne-o dorim cât mai transparentă, onestă, cu asociațiile de pacienți, cu asociațiile profesionale, fiecare să disemineze mesajul pe nivelul de competență, pe palierul de beneficiari, astfel încât fiecare persoană în parte să aibă suficiente informații legate și de beneficii, și de riscuri, și de importanța activității de vaccinare în general, tocmai pentru a putea lua o decizie. Să știe omul de ce refuză sau de ce nu refuză să se vaccineze.

Este important să avem acces la informații și toată lumea este de acord că acestă campanie de informare, de comunicare, este foarte importantă. Deja lucrăm la acestă campanie de informare. Joi am avut întâlniri cu reprezentanții Colegiului Medicilor, cu asociațiile de pacienți cu boli cronice, am început deja să avem primele întâlniri pentru a crea canalele de comunicare între noi și aceste organizații, pentru a afla nevoile și temerile lor.

HotNews.ro: Care este argumentul invocat cel mai des de către persoane care nu vor să se vaccineze împotriva COVID?

Valeriu Gheorghiță: Lipsa informațiilor riguroase în momentul de față care să susțină eficiența și siguranța unui vaccin.

–––––––––-

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 ar urma să fie făcută publică săptămâna viitoare, iar medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei.

Locotenent colonel medic Valeriu Gheorghiță are 38 de ani și lucrează din 2012 la Spitalul Militar Central “Dr Carol Davila”, fiind de trei ani medic primar. El l-a avut coordonator de doctorat pe profesorul Adrian Streinu Cercel, care acum candidează la Senat pe listele PSD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro